Kazališna premijera

Put, putovanje i plovidba posijani Gavellinom "Romancom o tri ljubavi"

Romanca o tri ljubavi

Virtuoznost jezika, citatnost, stvaralačka i razorna snaga ljubavi okupljaju se oko likova Gospe, Službenice, Viteza i Kapelana u Šoljanovoj sentimentalnoj farsi koja će se premijerno prikazati u Gavelli.

U četvrtak, 16. veljače 2017. očekuje nas nova premijera u kazalištu Gavella. Riječ je o predstavi Romanca o tri ljubavi Antuna Šoljana, u režiji Borisa Svrtana. 

Jedna od najpoetičnijih hrvatskih drama, Romanca o tri ljubavi, podnaslovom je žanrovski određena kao sentimentalna farsa što odmah otkriva i njezine jasne komične namjere i potencijale. Jednostavan fabularni sklop okupljen je oko četiri lika – Gospe, Službenice, Viteza i Kapelana. Šoljan u svojoj prepoznatljivoj poetici modernističkog iskustva ispisuje nadahnutu igru u stihovima s neskrivenom intertekstualnošću koja žonglira rečenicama i mislima Shakespeareovim (Gospa: Pasti il ne pasti, to je pitanje!), Cervantesovim, Baudelaireovim.

Foto: Gavella

Na više mjesta u tekstu upotrebljavam stihove drugih pjesnika, ali im, po drevnom običaju začinjavaca, ne navodim izvora. – zapisuje autor u uvodnoj didaskaliji. Pritom šarmantno i neobavezno ostavlja čitateljima i gledateljima da dešifriraju, prepoznaju i otkrivaju, slobodni da urone u tekst sa i bez upućenosti u njegove prethodnike, uzore i nadahnuća.  Virtuoznost jezika kojim se poigrava književnom baštinom i otkriva izvrsno poznavanje ne samo srednjovjekovne trubadurske književnosti, zavodljiva je i glumcu i gledatelju, no Romanca o tri ljubavi nipošto se ne zaustavlja tek na formi, postavljajući pitanja o ljubavi, njezinoj stvaralačkoj i razornoj snazi, o njezinoj duhovnoj biti i tjelesnoj prirodi, o ljubavnom ushitu i boli, o sreći i ludilu.

Citatnošću se strastveno osvrće na pisce koji su mu dragi, događajnošću ohovii u daleku prošlost, a prostornošću i odabirom lica u opće i simbolično. Šoljan kao da ispisuje književnost o književnosti lišenu društvenog angažmana, očišćenu od političnosti, svjesno odmaknutu od života kakav živimo, ali bilo bi pogrešno to mu prigovoriti. Put, putovanje, plovidba posijani su cjelokupnim djelom, po čemu ni romanca nije izuzetak, pa će Vitez koji je na početku doputovao u zamak ne znajući što mu je cilj putovanja, do putovanje samo, i na kraju pohrliti u tamu uz riječi: Evo me, ptico, zvijezdo, cesto!

U predstavi igraju: Martina Čvek, Igor Kovač, Tena Nemet Brankov i Nikola Baće. Kostime je osmislila Marita Ćopo, a scenografiju, tekstove songova i režiju potpisuje Boris Svrtan.

Komentari na članak

Vezani članci

Predstava "Političar"

Premijera u Zagrebačkom kazalištu lutaka

Korumpirani Sobin kao političar obećaje dvostruke plaće i besplatnu travu

– Naš narod voli obećanja i zato sam siguran u svoju pobjedu na izborima! – kaže Slavko Sobin.

Kazalište Kerempuh

Kazališni osvrt

O ustašama i partizanima

Praizvedbom najnovije predstave Borisa Liješevića, „Blue moon”, Satiričko kazalište „Kerempuh” službeno je započelo s ovogodišnjom sezonom.

Kazalište

Izvedbe u Art kinu Grič

Problematika školstva i seksualne perverzije obilježavaju antidramu "Instrukcija"

U simpatičnom francuskom stanu starom Profesoru dolazi Učenica koja sprema doktorat i tu nastaje antidrama "Instrukcija" koja progovara o problemu sistema obrazovanja i sveprisutnog nasilja.

Svemir

Promocija spota

Svemir gostuje u Kavezu

Svemir Zvonke Obajdin ispunjen je glazbom koju ona piše i izvodi. Bend poziva sve zainteresirane da se pridruže premijernoj promociji spota posljednjeg singla u zagrebačkom Kavezu.

Premijera plesne predstave "Tijela bez."

PLESNA PREDSTAVA U ZAGREBAČKOM KAZALIŠTU LUTAKA

PREMIJERA PREDSTAVE "TIJELA BEZ"

Tema predstave je ljudsko tijelo u prostoru. Tijelo koje zapravo oblikuje prostor svojim pokretima. Na sceni su se našle tri izvođačice: Ana-Maria Bogdanović, Deana Gobac i Maja Katić koje su vrhunski odradile svoj zadatak.