Kazališna premijera

Put, putovanje i plovidba posijani Gavellinom "Romancom o tri ljubavi"

Romanca o tri ljubavi

Virtuoznost jezika, citatnost, stvaralačka i razorna snaga ljubavi okupljaju se oko likova Gospe, Službenice, Viteza i Kapelana u Šoljanovoj sentimentalnoj farsi koja će se premijerno prikazati u Gavelli.

U četvrtak, 16. veljače 2017. očekuje nas nova premijera u kazalištu Gavella. Riječ je o predstavi Romanca o tri ljubavi Antuna Šoljana, u režiji Borisa Svrtana. 

Jedna od najpoetičnijih hrvatskih drama, Romanca o tri ljubavi, podnaslovom je žanrovski određena kao sentimentalna farsa što odmah otkriva i njezine jasne komične namjere i potencijale. Jednostavan fabularni sklop okupljen je oko četiri lika – Gospe, Službenice, Viteza i Kapelana. Šoljan u svojoj prepoznatljivoj poetici modernističkog iskustva ispisuje nadahnutu igru u stihovima s neskrivenom intertekstualnošću koja žonglira rečenicama i mislima Shakespeareovim (Gospa: Pasti il ne pasti, to je pitanje!), Cervantesovim, Baudelaireovim.

Foto: Gavella

Na više mjesta u tekstu upotrebljavam stihove drugih pjesnika, ali im, po drevnom običaju začinjavaca, ne navodim izvora. – zapisuje autor u uvodnoj didaskaliji. Pritom šarmantno i neobavezno ostavlja čitateljima i gledateljima da dešifriraju, prepoznaju i otkrivaju, slobodni da urone u tekst sa i bez upućenosti u njegove prethodnike, uzore i nadahnuća.  Virtuoznost jezika kojim se poigrava književnom baštinom i otkriva izvrsno poznavanje ne samo srednjovjekovne trubadurske književnosti, zavodljiva je i glumcu i gledatelju, no Romanca o tri ljubavi nipošto se ne zaustavlja tek na formi, postavljajući pitanja o ljubavi, njezinoj stvaralačkoj i razornoj snazi, o njezinoj duhovnoj biti i tjelesnoj prirodi, o ljubavnom ushitu i boli, o sreći i ludilu.

Citatnošću se strastveno osvrće na pisce koji su mu dragi, događajnošću ohovii u daleku prošlost, a prostornošću i odabirom lica u opće i simbolično. Šoljan kao da ispisuje književnost o književnosti lišenu društvenog angažmana, očišćenu od političnosti, svjesno odmaknutu od života kakav živimo, ali bilo bi pogrešno to mu prigovoriti. Put, putovanje, plovidba posijani su cjelokupnim djelom, po čemu ni romanca nije izuzetak, pa će Vitez koji je na početku doputovao u zamak ne znajući što mu je cilj putovanja, do putovanje samo, i na kraju pohrliti u tamu uz riječi: Evo me, ptico, zvijezdo, cesto!

U predstavi igraju: Martina Čvek, Igor Kovač, Tena Nemet Brankov i Nikola Baće. Kostime je osmislila Marita Ćopo, a scenografiju, tekstove songova i režiju potpisuje Boris Svrtan.

Komentari na članak

Vezani članci

Zbor Opere HNK Ivana pl. Zajca

HNK Ivana pl. Zajca

„Macbethom” započinje najveći projekt riječke Opere u povijesti

– Ako se pitate kakav je morao biti doživljaj nastupa umjetnice koja je glumački i glasovno revolucionirala opernu izvedbu, Marije Callas, Giorgio Surian ima svoj odgovor. – istaknuo je Marin Blažević.

"Nove pustolovine Don Quijotea"

"Nove pustolovine Don Quijotea"

Premijera drame o glasovitom liku svjetske književnosti

Uskoro će se u zagrebačkom HNK premijerno izvesti drama "Nove pustolovine Don Quijotea". Riječ je o predstavi koja govori o 21. stoljeću problematizirajući nametnute svjetonazore i pitanja individualne slobode.

Carmen, opera

Na današnji dan

Premijerno prikazana „Carmen“, mračna priča o slijepoj ljubavi, ljubomori i bijesu

Suvremenici Georgesa Bizeta nisu dijelili njegovu viziju danas svjetski poznate opere kada je ona ugledala svjetla reflektora na današnji dan 1875. godine.

Tri zime

Premijera u HNK-u u Zagrebu

Neiscrpna je ženska snaga za nove početke u drami "Tri zime"

Nakon što je drama "Tri zime" osvojila odlične kritike u londonskom National Theatru, premijerno će se izvesti na sceni središnje nacionalne kazališne kuće. Ne propustite ovu sentimentalnu izvedbu.

Panic mode

Josipa Miković

DIY: Kako od muhe napraviti slona

Ako ste ikada imali onog jednog prijatelja koji paničari oko svega, ona ćete se složiti sa mnom kako oni i tebi stvaraju nepotrebnu napetost. Ja imam jednog prijatelja koji bi pobijedio u natjecanju za najveću „drama queen“.