Umjetnici preuzeli grad Dubrovnik

Program: 65. Dubrovačke ljetne igre

Libertas zastava

Dubrovačke ljetne igre najstariji su i najugledniji hrvatski festival koji spaja drevne gradske zidine s najljepšim djelima klasične glazbe i vrhunskim dramskim izvedbama stvarajući jedinstveni ambijent koji ljeti pruža Dubrovnik. Pogledajte ovogodišnji program Dubrovačkih ljetnih igara.

Dubrovačke ljetne igre najstariji su i najugledniji hrvatski festival koji spaja drevne gradske zidine s najljepšim djelima klasične glazbe i vrhunskim dramskim izvedbama stvarajući jedinstveni ambijent koji ljeti pruža Dubrovnik.

U sklopu Dubrovačkih ljetnih igara klasična se dramska ostvarenja i baleti prikazuju na ulicama i trgovima ovog ponosnog renesansno-baroknog grada.

Dubrovačke ljetne igre iz godine u godinu ugošćuju poznata imena svjetske glazbene kreme.

I ove godine Dubrovnik je pripremio bogat kulturni program u sklopu 65. Dubrovačkih ljetnih igara.

Predstave

Ruđer & Anica Bošković: Pomrčina

22. i 24. srpnja u 21:30 u Lazaretima prikazat će se predstava Pomrčina, prvo uprizorenje nekog od tekstova Ruđera Boškovića te pjesama Anice Bošković. U ovom scenskom okršaju teatar Lero propituje dubrovačke književne i kazališne baštine poput Gjene i Iva Vojnovića, Marina Držića, Luke Paljetka, Kaznačića, Kazalija, Pucića te mnogih drugih. Pomrčina je i predstava o Gradu koji pomalo nestaje i o njegovoj slici koju Lero želi otrgnuti zaboravu i teatru je ponuditi kao zahvalu podneblju koje ga je iznjedrilo.

W. Shakespeare: Timon Atenjanin

Timon Atenjanin jedno je od kritički najmanje obrađenih, ali istodobno i jedno od najkontroverznijih Shakespearovih djela. Dramu koja nije bila izvedena za Shakespearova života, a koja govori o novcu, pohlepi, pa i o obijesti kojom vladajući u svakoj epohi dovedu civilizaciju na rub propasti redatelj je osuvremenio, ali bit je ostala ista, za sva vremena.
Predstava u režiji Georgija Para premijerno je izvedena na prošlogodišnjem Splitskom ljetu, a na Dubrovačkim ljetnim igrama prikazat će se 20. i 21. srpnja s početkom u 21:30 h.

W.Shakespeare: Romeo i Giulietta

U režiiji Jagoša Markovića, svaku večer od 25. do 28. srpnja s početkom u 21:30 na Ljetnikovcu Skočibuha, možete pogledati premijeru najpoznatije Shakespearove tragedije Romeo I Giullieta.

Nekoliko zamišljenih prizora prema romanu Alessandra Baricca: Ocean more

Mani Gotovac u suradnji s HNK Varaždin te Hrvatskim društvom pisaca, za vas je odabrala, preradila te scenski prilagodila nekoliko zamišljenih prizora prema romanu Alessandra Baricca Ocean more. O čemu se točno radi možete pogledati 29. i 30. srpnja, na Kupalištu Šulić s početkom u 21:30 h.

I. Vojnović: Ekvinocijo

Uprizorena na južnim hridinama otoka Lokruma, predstava Ekvinocijo predstavlja vrhunac dubrovačkog ambijentalnog teatra. Premijera održana 4. kolovoza 2004. na 55. Dubrovačkim ljetnim igrama. Iste je godine Ekvinocijo proglašen najboljom predstavom Hrvatskog glumišta, njegov redatelj Joško Juvančić također najboljim, a istu je titulu u kategoriji najbolje ženske uloge osvojila Doris Šarić Kukuljica za ulogu Jele.

Uz isti je naslov vezana i nagrada koju je za poseban doprinos kazališnoj umjetnosti dobio Deni Šesnić za oblikovanje svjetla. Predstava se održava od 1. do 3. kolovoza na otoku Lokrumu u 21:30 h. Brodovi iz stare gradske luke za Lokrum polaze u 20:30 i 20:50 sati.

Dž. Bukovica: Ratni dnevnik

Ratni dnevnik dnevnički je zapis autorice Džemile Bukovice, u kojem pratimo svakodnevicu ratnog Dubrovnika u razdoblju od 1. listopada 1991. godine do 23. studenog 1992. godine. Redatelj Ante Vlahinić će na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, 5. kolovoza, premijerno izvesti ulomke upravo iz Bukovičinog dnevnika. Predstava će biti prikazana i 14. kolovoza u Akvariju.

M. Držić: Dundo Maroje

Dundo Maroje najbolja je komedija Marina Držića, našeg najvećeg komediografa i humanista iz razdoblja renesanse, koja se temelji na Držićevim pronicljivim opažanjima i promatranju karaktera, kao i na snažnim filozofskim i humanističkim dimenzijama.
Dundo Maroje jedna je od najizvođenijih hrvatskih komedija. U Dubrovniku će se ovog ljeta prikazivati od 9. do 12. kolovoza na Držićevoj poljani u 21:30 h.

Ivan Vidić: Naplatna stanica

Južna država je zbirka novela napisanih da upozore, prestraše, zbune i nasmiju čitatelja. Ako se za pisce može reći da su tu da postavljaju pitanja, ovdje se autor trudi dati i poneki odgovor.
Predstavu Ivana Vidića možete pogledati u atriju palače Sponza, 17. kolovoza u 21:30h.

I. Brešan: Bez odraza

Premijerno na dubrovačkim ljetnim igrama, 19. kolovoza, prikazat će se predstava Ive Brešana - Bez odraza u atriju palače Sponza s početkom u 21:30.

Koncerti

Dubrovačke ljetne igre, osim brojnih predstava, donose i brojna domaća i strana imena svjetske glazbene scene. Gotovo svaki dan imate mogućnost uživati u predivnoj glazbi u staroj jezgri grada Dubrovnika. Glazbena djela koja ćete moći čuti na dubrovačkim ulicama potječu većinom iz bogatog razdoblja baroka.

Talijanski barok predstavit će ansambl Concerto de' Cavalieri pod umjetničkim vodstvom Marcella di Lise. Na programu će stajati kantate Alessandra Scarlattija, najvećeg talijanskog skladatelja srednjeg baroka dok će njemački barok, izvodeći svih šest Bachovih Brandenburških koncerata, predstaviti jedan od najslavnijih svjetskih orkestara - Bachorchestra of the Gewandhaus Leipzig.

Francuski barok će predstaviti Le Concert Spirituel, glasoviti francuski vokalno - instrumentalni sastav pod vodstvom uglednog Hervéa Niqueta. Barokne vještine domaćih glazbenika pokazat će vokalni ansambl Antiphonus pod ravnanjem Tomislava Fačinija i Hrvatski barokni ansambl. S baroknim repertoarom nastupit će i talijanski pijanist svjetskog ugleda Andrea Padova, dobitnik Prve nagrade na Bachovom natjecanju u Weimaru, te Dieter Flury, soloflautist Bečke filharmonije.

Kako je jedan od presudnih utjecaja na današnju glazbu barok ostavio i na jazz, nastupit će trio Davida Gazarova, čije su improvizacije na Bachove teme poznate i cijenjene. Očekuju se još i nastupi Slovenskog okteta u crkvi sv. Vlaha, Kvartet tuba XL s trubačem Ericom Aubierom u Poslijediplomskom središtu Dubrovnik, Kvartet Tartini u Dvoru kao i više nastupa Dubrovačkog simfonijskog orkestra s gostima solistima. U suradnji s Gradom Zagrebom, 65. Dubrovačke ljetne igre će ispred crkve Svetoga Vlaha, pod ravnanjem maestra Iva Lipanovića, zatvoriti Zagrebačka filharmonija i bariton svjetskog ugleda Željko Lučić.

Filmovi

Filmski program Dubrovačkih ljetnih igara u suradnji s Kinematografima Dubrovnik uključivat će projekcije filmova pobjednika domaćih i svjetskih festivala u ljetnim kinima Jadran i Slavica.
20. srpnja u ljetnom kinu Slavica možete pogledati premijeru dokumentarno- filmskog kolaža redatelja Hrvoja Juvančića, Jupa na igrama. Također, u ljetnom kinu Slavica, 23. srpnja i 10. kolovoza premijerno će se prikazati dokumentarno- filmski kolaž 65. godina Dunda na Igrama, prikazivanje Dubrovačkih ljetnih igara iz arhiva Hrvatske televizije. 24. srpnja u ljetnom kinu Jadran prikazat će se britanski film Nevidljiva žena. Radnja prikazuje ljubavnu priču Charlesa Dickensa i mlade glumice Nelly. Njihova veza postala je jedna od najvećih ljubavnih priča u povijesti književnosti, inspirirajući razne špekulacije zasnovane na poznatim činjenicama.

Folklor

Dubrovačke ljetne igre nisu zaobišle ni folklor. Folklorni ansambl Linđo priremio je čak 5 nastupa na taraci tvrđave Revelin, gdje vas, također 27. srpnja, očekuje i Ansambl narodnih pjesama i plesova Hrvatske – Lado.

Balet

Očekuju vas i dva baleta: premijera neobaroknog baleta po motivima romana Opasne veze Pierra Choderlosa de Laclosa i Kvarteta Heinera Müllera koje vam donosi Slovensko narodno gledališče Maribor i baletni koncert Međunarodne ljetne baletne škole koji čine dijelovi iz klasičnih baleta i suvremene koreografije.

Izložba

U sklopu popratnog programa i povodom 65. obljetnice Igara bit će otvorena izložba Oblikovatelji sjećanja – fotografi i dizajneri Dubrovačkih ljetnih igara, ostvarena u suradnji s Muzejem za umjetnost i obrt iz Zagreba i uz podršku Državnog arhiva u Sponzi i Dubrovačkih muzeja, i to na dvije lokacije - u palači Sponza i u Kneževu dvoru.

Komentari na članak

Vezani članci

Prag

Odlična vijest!

Jeftinija putovanja prvom hrvatskom low cost kompanijom - Dalmatian!

Ovo je odlična vijest za studente jer neće više morati glumiti čarobnjake da bi za malo novca posjetili neku od svojih omiljenih destinacija iz snova.

Najveća maketa željeznice jugoistočne Europe

Backo Mini Express

FOTO: Najveća maketa željeznice jugoistočne Europe dovodi turiste iz svih dijelova svijeta u Zagreb

Maketa Backo Mini Express, po svojim dimenzijama te sadržaju koji je umanjeni prikaz stvarnog života u omjeru 1:87, spada među dvadeset najvećih u Europi. Po njoj prometuje više od stotinu vlakova osam sati svakog dana.

Plaža, hrana; izvor: https://pixabay.com/en/beach-bikini-blanket-clean-eating-1851002/

Zdrave grickalice

Pet finih zalogaja na plaži

Ljeto je u punom jeku. Ako ste izgubili inspiraciju za grickalice na plaži, donosimo vam nekoliko ideja za nutritivne ljetne zalogaje.

Naslovna

Kvalitetno provedeno vrijeme

Ideje za zabavnije ljetne praznike

Ako ste ovog ljeta kod kuće zapali u dosadnu rutinu, pripremili smo za vas nekoliko ideja kako biste kvalitetno iskoristili ovo malo ljeta koliko je ostalo. Zaslužili ste slobodno ljeto i zaslužili ste da vam bude dobro.

Ljeto

Ljetna organizacija

Pet ideja za ljetni provod ako nemate nikakve planove

Ako ste od onih koji još nemaju nikakve ljetne planove i sve vole raditi u zadnji trenutak, donosimo vam nekoliko ideja kojima ćete upotpuniti svoje ljetne mjesece, ali i steći neka nova iskustva i znanja.