LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu

Premijerna izvedba Puccinijeve opere osvojit će vas iskonskim glazbenim nadahnućem

Puccinijeva opera „Manon Lescaut” priča je o mladim ljubavnicima s tragičnim završetkom. Premijerno se izvodi 8. travnja u zagrebačkom HNK.

Puccinijeva opera „Manon Lescaut” priča je o mladim ljubavnicima s tragičnim završetkom. Premijerno se izvodi 8. travnja u zagrebačkom HNK.

Opera Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu priprema novi premijerni naslov, operu Manon Lescaut Giacoma Puccinija, koja će biti izvedena 8. travnja 2016. pod ravnanjem maestra Nikše Bareze i u režiji francuskoga kazališnog redatelja, scenografa i glumca Dominiquea Pitoiseta. Spomenuto je djelo posljednji put u središnjoj nacionalnoj kazališnoj kući izvedeno 1958. godine pa će novu premijernu izvedbu biti moguće vidjeti nakon gotovo 60 godina. 

Manon Lescaut praizvedena je 1893. s velikim uspjehom u Torinu, osiguravši autoru značajno mjesto u opernoj povijesti. Djelo je nastalo prema istoimenom romanu Abbéa Prévosta iz 1731. godine Iako nije skladana savršeno poput Puccinijevih sljedećih opera, osvaja iskonskim glazbenim nadahnućem, jedinstvenim u čitavu njegovu stvaralaštvu pa i danas pripada najljepšim djelima operne literature.

Izvode ju članovi ansambla, Zbora i Orkestra HNK-a predvođeni solistima: Kristinom Kolar i Rebekom Lokar kao Manon Lescaut, Sinišom Hapačem i Ljubomirom Puškarićem kao Lescautom, Stjepanom Franetovićem i Renzom Zulianom kao Des Grieuxom, Sinišom Štorkom, Ozrenom Bilušićem i Ivicom Trubićem kao Geronteom, Ivom Gamulinom i Božimirom Lovrićem kao Edmondom, Antonijom Brajkovićem i Alenom Ruškom kao gostioničarem, Anastasijom Dikmikjom i Tenom Lebarić Rašković kao pjevačicom i Andrijom Paladom kao frizerom. Kostimograf predstave je Axel Aust, a oblikovatelj svjetla Cristoph Pitoiset.  Asistenti dirigenta su Darijan Ivezić i Josip Šego, a studij zbora vodi Nina Cossetto.

Opera pripovijeda priču o šarmantnoj Manon Lescaut koja se zaljubi u studenta Des Grieuxa, s kojim bježi u Pariz, kako ne bi morala otići u samostan kamo je šalje otac. Nakon kratkotrajne sreće mladih ljubavnika, Manon ne odolijeva iskušenju luksuza pa odlazi bogatom kraljevskom rizničaru Geronteu. Des Grieux ipak ne odustaje od Manon i nakon što se bivši ljubavnici ponovno sretnu, Geronte iz osvete daje uhititi Manon zbog krađe. Manon je osuđena na deportaciju u Ameriku, a Des Grieuxeov pokušaj da je spasi propadne te joj se on pridružuje dijeleći s njom svu neizvjesnost progonstva. Sve završava tragično, pod užarenim suncem pustopoljine pokraj New Orleansa, gdje Manon, na kraju snaga, pada i umire na rukama svojega ljubavnika.