LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Arheološka istraživanja u Zadru

Preliminarna istraživanja na parkiralištu pokraj crkve sv. Marije u Zadru

U slojevima se otkrila bogata povijest grada, od recentnih slojeva iz Drugog svjetskog rata, novog i srednjeg vijeka, sve do antike i prapovijesti.

U slojevima se otkrila bogata povijest grada, od recentnih slojeva iz Drugog svjetskog rata, novog i srednjeg vijeka, sve do antike i prapovijesti.

Završena su preliminarna istraživanja na parkirališu pokraj crkve sv. Marije u Zadru koja su započela 28. listopada ove godine Taj prostor predviđen je za buduću zgradu Arheološkog muzeja, no prije izgradnje su arheolozi morali utvrditi stratigrafsko stanje. Postavilo se pet sondi da se vidi što se može očekivati. Istraživanja su vodile kustosice Timka Alihodžić i Filipa Jurković Pešić uz pomoć vrijednih zadarskih studenata arheologije.

Mlade nade arheologije
Mlade nade arheologije; FOTO: AMZD
 
 

U slojevima se otkrila bogata povijest grada, od recentnih slojeva iz Drugog svjetskog rata, novog i srednjeg vijeka, sve do antike i prapovijesti. Pronađena je keramika iz spomenutih doba, luksuzna terra sigillata, dvadesetak novčića uglavnom iz 17., 18. i 19. stoljeća, ali ima i kasnoantičkih, čak i starogrčkih primjeraka. Zadnji sloj pripada prapovijesti, a pretpostavlja se da je bilo liburnsko naselje zbog otkivenog zida koji bi mogao odgovarati stilu radnje jedne liburnske kuće.

Kako je parkiralište bilo zatvoreno za vrijeme istraživanja, arheolozima su probleme pravili stanari susjedne zgrade koji nisu poštivali zabrane parkiranja pa bi arheologe ujutro često dočekala auta parkirana preko sondi.

Detaljnija istraživanja bi se trebala nastaviti sljedeće godine, što ovisi o potpori Ministarstva kulture. U slučaju da se istraživanja nastave u proljeće 2014., radilo bi se kroz turističku sezonu. Plan je prezentirati zanimljive nalaze te pobliže upoznati građane i turiste s nalazištem. 
Područje foruma u Zadru je samo po sebi značajan arheološki lokalitet, a bilo bi dobro predstaviti ljudima živuće dokaze nekadašnjih vremena, poput prapovijesti i antike, koje gledaju i po kojima hodaju svaki dan, a da toga nisu ni svjesni.

 

Recentni sloj iz Drugog svjetskog rata
Recentni sloj iz Drugog svjetskog rata, FOTO: AMZD
 
 
FOTO: IVA PERINČIĆ PHOTOGRAPHY