LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izvedbe u Dvorani Blagoja Berse

Preko sto zagrebačkih studenata priprema Mozartovu operu „Così fan tutte”

Operu kojom je, po mišljenju mnogih, Mozart dosegao vrhunac u glazbi na pozornici Dvorane Blagoja Berse donosi preko stotinu nadarenih studenata Sveučilišta u Zagrebu.

Operu kojom je, po mišljenju mnogih, Mozart dosegao vrhunac u glazbi na pozornici Dvorane Blagoja Berse donosi preko stotinu nadarenih studenata Sveučilišta u Zagrebu.

Studenti Muzičke akademije, Akademije dramske umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti, Tekstilno-tehnološkog fakulteta te Arhitektonskog fakulteta upustili su se i ove godine u zajednički projekt. Odlične reakcije publike i kritike nakon uspješnih izvedbi opere Così fan tutte Wolfganga Amadeusa Mozarta, koju su prošle akademske godine izveli u Hrvatskom narodnom kazalištu, potaknule su ih, kao i njihove mentore, na reprizne izvedbe u Dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije – prva je zakazana za srijedu, 27. ožujka, a iduće se odvijaju 29. i 30. ožujka u 19:30. 

Opera Così fan tutte nastala je potkraj Mozartova života, tijekom jeseni 1789. godine Libreto Lorenza da Pontea na vječnu temu prevare i zamjene ljubavnika za današnjeg je gledatelja vrlo naivan, a kroz 19. stoljeće smatrali su ga neukusnim, pa i vulgarnim. Kazališni kritičari, skladatelji i drugi uglednici javnog i umjetničkog života onoga doba bili su zgroženi i revoltirani tematikom. Čak se ni poznati kritičar i Mozartov biograf Franz Xaver Niemetschek nije mogao načuditi što je to moglo natjerati jednog takvog genija kao što je bio Mozart da se spusti tako nisko i uglazbi ovaj uvredljiv i prizeman tekst čiji je zaplet toliko nategnut i nevjerojatan da je teško povjerovati kako se nešto slično u životu uopće može dogoditi. Bez obzira na javna negodovanja, potkraj 19. stoljeća izvedba djela u Bečkoj dvorskoj operi pod ravnanjem Gustava Mahlera potakla je ponovni rast popularnosti opere, a nakon Drugog svjetskog rata ona je ušla u standardni operni repertoar. Mozartova je glazba, po mišljenju mnogih, upravo u ovoj operi dosegla vrhunac – svoje najljepše i najduhovitije trenutke.

U ovogodišnjoj suradnji sudjeluje preko stotinu nadarenih studenata Sveučilišta u Zagrebu. Studenti Muzičke akademije nastupit će pod dirigentskim vodstvom Tomislava Fačinija, a režiju će potpisati Dora Ruždjak Podolski. Scenografi su studenti ADU-a, ALU-a i AF-a pod mentorstvom Tanje Lacko, Ane Sarić, Jelene Đanko i Gordane Bakić Vlahov, kostimografi studenti TTF-a Barbare Bourek i Sandre Škaro, oblikovatelji animacija studenti Darka Bakliže s ALU-a, a oblikovatelji svjetla i projekcija studenti ADU-a pod mentorskim vodstvom Denija Šesnića. Oblikovanje plakata i programske knjižice potpisuju studenti Studija dizajna AF-a Ivana Doroghyja.

FOTO: STUDENTSKI.HR