Izvedbe u Dvorani Blagoja Berse

Preko sto zagrebačkih studenata priprema Mozartovu operu „Così fan tutte”

Glazbena akademija

Operu kojom je, po mišljenju mnogih, Mozart dosegao vrhunac u glazbi na pozornici Dvorane Blagoja Berse donosi preko stotinu nadarenih studenata Sveučilišta u Zagrebu.

Studenti Muzičke akademije, Akademije dramske umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti, Tekstilno-tehnološkog fakulteta te Arhitektonskog fakulteta upustili su se i ove godine u zajednički projekt. Odlične reakcije publike i kritike nakon uspješnih izvedbi opere Così fan tutte Wolfganga Amadeusa Mozarta, koju su prošle akademske godine izveli u Hrvatskom narodnom kazalištu, potaknule su ih, kao i njihove mentore, na reprizne izvedbe u Dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije – prva je zakazana za srijedu, 27. ožujka, a iduće se odvijaju 29. i 30. ožujka u 19:30. 

Opera Così fan tutte nastala je potkraj Mozartova života, tijekom jeseni 1789. godine. Libreto Lorenza da Pontea na vječnu temu prevare i zamjene ljubavnika za današnjeg je gledatelja vrlo naivan, a kroz 19. stoljeće smatrali su ga neukusnim, pa i vulgarnim. Kazališni kritičari, skladatelji i drugi uglednici javnog i umjetničkog života onoga doba bili su zgroženi i revoltirani tematikom. Čak se ni poznati kritičar i Mozartov biograf Franz Xaver Niemetschek nije mogao načuditi što je to moglo natjerati jednog takvog genija kao što je bio Mozart da se spusti tako nisko i uglazbi ovaj uvredljiv i prizeman tekst čiji je zaplet toliko nategnut i nevjerojatan da je teško povjerovati kako se nešto slično u životu uopće može dogoditi. Bez obzira na javna negodovanja, potkraj 19. stoljeća izvedba djela u Bečkoj dvorskoj operi pod ravnanjem Gustava Mahlera potakla je ponovni rast popularnosti opere, a nakon Drugog svjetskog rata ona je ušla u standardni operni repertoar. Mozartova je glazba, po mišljenju mnogih, upravo u ovoj operi dosegla vrhunac – svoje najljepše i najduhovitije trenutke.

U ovogodišnjoj suradnji sudjeluje preko stotinu nadarenih studenata Sveučilišta u Zagrebu. Studenti Muzičke akademije nastupit će pod dirigentskim vodstvom Tomislava Fačinija, a režiju će potpisati Dora Ruždjak Podolski. Scenografi su studenti ADU-a, ALU-a i AF-a pod mentorstvom Tanje Lacko, Ane Sarić, Jelene Đanko i Gordane Bakić Vlahov, kostimografi studenti TTF-a Barbare Bourek i Sandre Škaro, oblikovatelji animacija studenti Darka Bakliže s ALU-a, a oblikovatelji svjetla i projekcija studenti ADU-a pod mentorskim vodstvom Denija Šesnića. Oblikovanje plakata i programske knjižice potpisuju studenti Studija dizajna AF-a Ivana Doroghyja.

Komentari na članak

Vezani članci

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu

Premijera u HNK-u Zagreb

Ujedinjeni zagrebački studenti stvorili zajednički operni projekt „Così fan tutte”

Devetu godinu zaredom gotovo 200 zagrebačkih studenata pod vodstvom svojih mentora na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu predstavlja svoje umjetničko stvaralaštvo.

Opera Nikola Šubić Zrinjski naslova

Zagreb Classic

Opera o posljednjim sigetskim danima hrvatskog junaka zatvorit će festival orkestara

Zagreb Classic prvi je open air festival orkestara koji se održava na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava. Zatvorit će se 12. srpnja izvedbom najizvođenijeg djela naše glazbene scene.

Verdi, naslovna

NA DANAŠNJI DAN

Umro skladatelj koji se hrabro suprotstavio tradicionalnoj talijanskoj operi

Tijekom života skladao je više od dvadeset i pet opera, pratile su ga brojne obiteljske tragedije, a zaljubio se u ženu koju je podučavao glazbi – Giuseppe Verdi. Umro je na današnji dan 1901. godine.

Muzička akademija

Potpuno završena izgradnja Muzičke akademije

Otvorenje Koncertne dvorane Blagoja Berse

U utorak 12. siječnja 2016. godine otvorit će se Koncertna dvorana Blagoja Berse u sklopu Muzičke akademije. Uslijedit će cijeli tjedan svečanosti s glazbenim i scenskim ostvarenjima.

Puccini

Na današnji dan

VIDEO: Od Puccinijeve nezainteresiranosti do svjetske slave

Na današnji dan rođen je skladatelj koji u mladosti nije pokazivao nikakav interes za glazbu i skladanje, da bi mu kasnije opere „La Bohéme”, „Tosca” i „Madame Butterfly” osigurale svjetsku slavu. Naravno, pričamo o Giacomu Pucciniju.