Izvedbe u Dvorani Blagoja Berse

Preko sto zagrebačkih studenata priprema Mozartovu operu „Così fan tutte”

Glazbena akademija

Operu kojom je, po mišljenju mnogih, Mozart dosegao vrhunac u glazbi na pozornici Dvorane Blagoja Berse donosi preko stotinu nadarenih studenata Sveučilišta u Zagrebu.

Studenti Muzičke akademije, Akademije dramske umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti, Tekstilno-tehnološkog fakulteta te Arhitektonskog fakulteta upustili su se i ove godine u zajednički projekt. Odlične reakcije publike i kritike nakon uspješnih izvedbi opere Così fan tutte Wolfganga Amadeusa Mozarta, koju su prošle akademske godine izveli u Hrvatskom narodnom kazalištu, potaknule su ih, kao i njihove mentore, na reprizne izvedbe u Dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije – prva je zakazana za srijedu, 27. ožujka, a iduće se odvijaju 29. i 30. ožujka u 19:30. 

Opera Così fan tutte nastala je potkraj Mozartova života, tijekom jeseni 1789. godine. Libreto Lorenza da Pontea na vječnu temu prevare i zamjene ljubavnika za današnjeg je gledatelja vrlo naivan, a kroz 19. stoljeće smatrali su ga neukusnim, pa i vulgarnim. Kazališni kritičari, skladatelji i drugi uglednici javnog i umjetničkog života onoga doba bili su zgroženi i revoltirani tematikom. Čak se ni poznati kritičar i Mozartov biograf Franz Xaver Niemetschek nije mogao načuditi što je to moglo natjerati jednog takvog genija kao što je bio Mozart da se spusti tako nisko i uglazbi ovaj uvredljiv i prizeman tekst čiji je zaplet toliko nategnut i nevjerojatan da je teško povjerovati kako se nešto slično u životu uopće može dogoditi. Bez obzira na javna negodovanja, potkraj 19. stoljeća izvedba djela u Bečkoj dvorskoj operi pod ravnanjem Gustava Mahlera potakla je ponovni rast popularnosti opere, a nakon Drugog svjetskog rata ona je ušla u standardni operni repertoar. Mozartova je glazba, po mišljenju mnogih, upravo u ovoj operi dosegla vrhunac – svoje najljepše i najduhovitije trenutke.

U ovogodišnjoj suradnji sudjeluje preko stotinu nadarenih studenata Sveučilišta u Zagrebu. Studenti Muzičke akademije nastupit će pod dirigentskim vodstvom Tomislava Fačinija, a režiju će potpisati Dora Ruždjak Podolski. Scenografi su studenti ADU-a, ALU-a i AF-a pod mentorstvom Tanje Lacko, Ane Sarić, Jelene Đanko i Gordane Bakić Vlahov, kostimografi studenti TTF-a Barbare Bourek i Sandre Škaro, oblikovatelji animacija studenti Darka Bakliže s ALU-a, a oblikovatelji svjetla i projekcija studenti ADU-a pod mentorskim vodstvom Denija Šesnića. Oblikovanje plakata i programske knjižice potpisuju studenti Studija dizajna AF-a Ivana Doroghyja.

Komentari na članak

Vezani članci

Verdi, naslovna

NA DANAŠNJI DAN

Umro skladatelj koji se hrabro suprotstavio tradicionalnoj talijanskoj operi

Tijekom života skladao je više od dvadeset i pet opera, pratile su ga brojne obiteljske tragedije, a zaljubio se u ženu koju je podučavao glazbi – Giuseppe Verdi. Umro je na današnji dan 1901. godine.

Muzička akademija

Potpuno završena izgradnja Muzičke akademije

Otvorenje Koncertne dvorane Blagoja Berse

U utorak 12. siječnja 2016. godine otvorit će se Koncertna dvorana Blagoja Berse u sklopu Muzičke akademije. Uslijedit će cijeli tjedan svečanosti s glazbenim i scenskim ostvarenjima.

Prodana nevjesta

Komična opera o ljubavi

„Prodana nevjesta“ u Hrvatskom narodnom kazalištu

Najbolje djelo Bedřicha Smetane prati povijesni put zagrebačke Opere gotovo od samog nastanka.

Črna mati zemla

25. Nagrada hrvatskog glumišta

ZKM-ova „Črna mati zemla“ proglašena najboljom dramskom predstavom

Na ovogodišnjoj dodjeli Nagrade hrvatskog glumišta, Zagrebačko kazalište mladih ponovilo je prošlogodišnji uspjeh i ponovno osvojilo nagradu za najbolju predstavu u cjelini – ove godine za predstavu "Črna mati zemla", Dore Ruždjak Podolski.

Mozart Fan Club

260. obljetnica Mozartova rođenja

Mozart Fan Club slavi rođendan salzburškog glazbenog genija

Novi klub poklonika salzburškog genija Wolfganga Amadeusa Mozarta obilježava veliku obljetnicu – 260. godina od skladateljeva rođenja i tim povodom na dan Mozartova rođendana u Zlatnoj dvorani na Gornjem gradu u Zagrebu priprema prigodnu svečanost.