Program u Zagrebu i Rijeci

Pregršt besplatnih projekcija na Human Rights Film Festivalu

film

Domaća će publika na festivalu u Zagrebu i Rijeci imati priliku premijerno pogledati neke od najzanimljivijih i najzapaženijih filmova godine kojima je cilj ukazati na relevantna društvena pitanja i probleme. 

Novo izdanje Human Rights Film Festivala petnaesti će put, u prosincu, zagrebačkoj i riječkoj publici ponuditi niz angažiranih, autorski nezavisnih filmova iz kinematografija diljem svijeta. Održat će se od 4. do 10. prosinca u kinu Europa i MM centru Studentskog centra u Zagrebu te od 6. do 10. prosinca u riječkom Art-kinu Croatia. 

Filmski program uključuje četrdesetak igranih i dokumentarnih filmova recentne svjetske nezavisne produkcije. Domaća će publika tako upravo na festivalu imati priliku premijerno pogledati neke od najzanimljivijih i najzapaženijih filmova godine kojima je cilj ukazati na relevantna društvena pitanja i probleme. 

Kao najznačajniji novitet, Festival ove godine predstavlja program pod nazivom Sjedinjene Države Levanta koji će se u suradnji s Booksom i Revijom malih književnosti održati u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Dubrovniku i Vukovaru. Njegov naslov sugerira da živimo u doba krize u kojoj su politike najmoćnijih država postale jednako tako promašene i besmislene kao što su to višedesetljetna zbivanja na Bliskome Istoku. Tako će, primjerice, politika Sjedinjenih Država predsjednika Trumpa biti jednako rušilačka i pogubna kao fenomen tzv. Islamske države Iraka i Levanta (ISIL). 

U sklopu spomenutog programa, Revija malih književnosti, Booksin festival koji će ove godine doživjeti svoje trinaesto izdanje, prvi će put u Hrvatskoj predstaviti suvremenu bliskoistočnu književnost na arapskom jeziku. Prema selekciji Zeine G. Halabi, profesorice arapske književnosti i kulture na American University of Beirut, Revija će predstaviti šest književnica i književnika iz Sirije, Libanona, Jordana i Palestine i objaviti antologiju suvremenih pisaca i spisateljica iz zemalja Levanta Tvoj bol je lakši kad o njemu drugi pričaju

Human Rights Film Festival u sklopu programa Sjedinjene Države Levanta prikazat će sedam filmova. Dva naslova donose priče iz Levanta: City of Ghosts američki je dokumentarac nagrađivanog redatelja Matthewa Heinemana (Zemlja kartela) koji prati djelovanje grupe sirijskih medijskih aktivista koji su se udružili nakon okupacije ISIS-a 2014. Film je osvojio brojne nagrade, uključujući nagradu publike na CPH:Doxu, kao i nagradu žirija na međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Sheffieldu. 

Nowhere to hide norveško-švedski je dokumentarac u režiji Zaradashta Ahmeda; među brojnim priznanjima, osvojio je nagradu za najbolji dugometražni dokumentarac na festivalu IDFA 2016. godine. Film prati medicinskog tehničara u bolnici u Jawali, dijelu u centralnom Iraku nazvanom trokut smrti, koji je tamo radio u periodu otkada je američka vojska napustila zemlju (2011.) do dolaska ISIS-a 2014. 

Ostalih pet naslova bave se i na različite načine propitkuju političke fenomene, stanje i poziciju američkog društva danas. U dokumentarcu Did You Wonder Who Fired the Gun? autor Travis Wilkerson putuje u Alabamu kako bi istražio priču o svojem pradjedu rasistu koji je ubio Afroamerikanca. The Reagan Show  dokumentarac je u režiji autora Sierre Pettengill i Pacha Veleza, koji uključuje isključivo arhivske snimke vijesti i materijal iz Bijele kuće, s ciljem da zabilježi mandat predsjednika-glumca Ronalda Reagana. 

En el Septimo Dia povratak je legendarnog indie-redatelja Jima McKaya nakon 13 godina i donosi priču o meksičkim radnicima u New Yorku i stalnom sukobu između nade u ostvarenje američkog sna i teške radničke svakodnevice. McKay, kao dugogodišnji Brooklynac, priču donosi iznutra sa snažnim osjećajem za detalje i iskrenom empatijom.

Beach Rats američki je igrani film Elize Hittman u čijem je središtu tinejdžer koji provodi dane eksperimentirajući s drogama i komunicirajući sa starijim muškarcima preko interneta, sve s ciljem da pobjegne iz svojeg doma u Brooklynu. Redateljica Hittman nagrađena je za režiju na festivalu u Sundanceu, dok je film osvojio i nagradu za najbolji igrani film na festivalu u Hamburgu, kao i nagradu žirija na nezavisnom filmskom festivalu u Bostonu. 

The Florida Project novi je film višestruko nagrađivanog redatelja Seana Bakera o šestogodišnjoj djevojčici koja odrasta s buntovnom majkom u motelu na periferiji Orlanda u Floridi, obojenom u boje obližnjeg zabavnog parka Disney World. Riječ je o zapaženom i šarmantnom ostvarenju koje progovara o američkim nižim slojevima s fokusom na djetinjstvo i odrastanje.  

Program Sjedinjene Države Levanta čine još i predavanja, tribine i projekcije, a posebno izdvajamo dva predavanja Fawwaza Traboulsija, izvanrednog profesora povijesti i političkih znanosti s Libanonsko-američkog sveučilišta u Bejrutu te događanja fokusirana na pitanja izbjeglica s Bliskog Istoka – projekciju talijanskog filma S mladenkine strane u prisustvu autora i svjetsku premijeru dokumentarnog filma Dobri domaćini Andreja Korovljeva.

Human Rights Film Festival realiziran je u suradnji s partnerima iz brojnih drugih ljudsko-pravaških organizacija i državnih institucija, kao i kulturnih i diplomatskih predstavništava u Hrvatskoj. Posebno se ističe višegodišnja suradnja s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj vezana uz nagradu Saharov za slobodu misli koju svake godine dodjeljuje Europski parlament, a koja će se i ove godine odvijati u obliku Akademije Saharov, kao i brojne programe u suradnji sa zakladom Solidarna.

Human Rights Film Festival pokrenut je 2002. godine s ciljem promicanja kulture ljudskih prava, a organiziraju ga Multimedijalni institut i Udruženje za razvoj kulture „URK”. Ulaz na sve projekcije i popratna događanja je besplatan.

Komentari na članak

Vezani članci

Filmski kviz 2016

Kviz općeg znanja

Legendarni filmovi i pjesme na tri sljedeće KOZe

Bogate nagrade za najuspješnije i najsretnije natjecatelje pripremili su sponzori.

Pisanje

Natječaj za mlade do 19 godina

Najbolje kratke priče osvajaju nagrade na Festivalu europske kratke priče u Rijeci

Na osamnaestom izdanju Festivala europske kratke priče (FEKP) u Rijeci birat će se najbolje napisane kratke priče osnovnoškolaca i srednjoškolaca do 19 godina. Prijave se zaprimaju do 22. svibnja.

Kontejner_Molo longo

Izložba grafika

Festival ilustracije 36 Mountains gostuje u Rijeci

Ilustracija i autorski crtež riječkoj publici približava se ove subote izložbom posebne edicije autorskih grafika u tehnici sitotiska. Predstavit će se čak 13 domaćih i inozemnih autora.

PopUp Drama

Jedinstveno kazališno iskustvo

PopUp Drama: Atmosfera iz antologijskih dramskih djela na zagrebačkim lokacijama

PopUp Drama novi je umjetnički projekt i urbana intervencija koja mijenja prepoznatljiv ambijent zagrebačkih ulica i nudi jedinstveno kazališno iskustvo. Nakon izvedbi pozornica pripada publici koja lako postaje dio virtualnog arhiva.

Biljke i svirke 2017

Nova glazbena oaza u centru grada

Zvuci klasike, džeza i rocka odjekuju predivnom prirodom parka Tuškanac

U neobičnoj koncertnoj dvorani na otvorenom posjetitelji će uživati u poznatim klasičnim, džez i rock skladbama, a mogu i sami odvažno zasvirati pred publikom.