"Art trema fest"

Predstava Sveučilišta u Rijeci ostvarila veliki uspjeh na međunarodnom festivalu

I...divan dan NASLOVNA

Kazališna predstava „I…divan dan“ nastala u produkciji Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci pod mentorstvom Rade Šerbedžije i Lenke Udovički (Poslijediplomski studij Gluma, mediji i kultura), nagrađena je s čak četiri nagrade na međunarodnom festivalu koji se nedavno održao u Rumi.

Na međunarodnom festivalu akademskih kazališta Art trema festu, kojeg je organiziralo Gradsko pozorište Ruma od 24. do 28. ožujka u Rumi, stručni žiri festivala nagradio je predstavu I...divan dan s čak četiri nagrade.

Predstava nastala u koprodukciji Studentskog kulturnog centra (SKC) i Poslijediplomskog studija Gluma, mediji, kultura Sveučilišta u Rijeci, osvojila je nagrade za najbolju režiju, najbolji autorski projekt u predstavi, najbolju žensku ulogu (Valentina Lončarić za ulogu Winnie) te specijalnu nagradu Nini Sabo za ulogu Glorije. O konkurenciji govori dovoljno ukoliko izdvojimo da je za najbolju mušku ulogu nagrađen glumac Zijah Sokolović.

I...divan dan temelji se na motivima drame Samuela Becketta Happy days. Spajajući prakse na kolegijima Laboratorij režije i Gluma, po osnovnoj ideji, konceptu i mentorstvu red. prof. art. Rade Šerbedžije i doc. art. Lenke Udovički, Nina Sabo i Valentina Lončarić upustile su se u eksperimentalni projekt. Služeći se tehnikom improvizacije i istraživanjem dramskog teksta, Beckettov tekst premještaju u posve drugi kontekst koji odstupa od teatra apsurda, a kojim predstava dobiva novu dimenziju socijalne tematike.

 

Foto: SKC Rijeka

Predstava je premijerno izvedena 2014. godine u sklopu SKC-ovog projekta Produkcija izvedbeno – kazališnih predstava, a sam je projekt SKC-a pokrenut s ciljem obogaćivanja kazališne ponude studentskoj populaciji te pružanja mogućnosti za stvaranje mladim redateljima i glumcima.

Komentari na članak

Vezani članci

NDG 1

Umjetnička ostvarenja

Četvrt stoljeća Nagrade hrvatskog glumišta: Objavljene nominacije

Prestižne nagrade dodjeljuju se najboljim umjetničkim ostvarenjima iz područja drame, opere, baleta, radio i televizijske umjetnosti. Osim ovogodišnjih nominacija, žiri je objavio kako će nagrade za svekolika umjetnička djelovanja uručiti Zdenki Heršak i Vladimiru Kranjčeviću.

Predstava "Smeće"

Premijera u KUM-u

Da su ljudi najgore smeće, naglašava istoimena crnohumorna drama

Ovog će se ponedjeljka u Kazalištu u Močvari izvesti crnohumorna drama koja progovara o onim tihim susjedima koji ne bi ni mrava zgazili, a onda iznenadno završe preko cijele stranice crne kronike dnevnih novina.

Izvor: Studentski.hr/Doriana Tomac

Centar za kulturu Trešnjevka

Dojmovi s premijere „Titona”: Pazi što želiš, moglo bi se i ostvariti!

Predstava „Titon” oduševila je zagrebački Centar za kulturu Trešnjevka. Tijekom izvedbe predstave nije nedostajalo smijeha, zabave, ozbiljnih trenutaka ni aplauza.

Dream of life 1

Najbolja predstava 2013. godine

Odlutajte od konvencionalnosti s Patti Smith, simbolom borbe za čistu umjetnost

Predstava „Dream of life” omogućuje bijeg u poeziju i smjelost. Ovaj performans o životu Patti Smith možete pogledati 10. svibnja u Tvornici kulture.

Predstava "Herbarij"

Kazališne izvedbe

„Herbarij” premijerno odražava pokrete što se odvijaju između dvije katastrofe

Iz znatiželje za ekologju kao znanost planetarnog održavanja kućanstva nastaje predstava „Herbarij”, u koprodukciji UO Mašine i BADcoa.-a, koja će se premijerno prikazati u Zagrebu, a zatim i u Rijeci.