LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kandidatura Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

Poziv za predlaganje programa: Rijeka 2020 – Luka različitosti

Grad Rijeka je raspisao Poziv za predlaganje programa koji će biti sastavni dio kandidature grada Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.

Grad Rijeka je raspisao Poziv za predlaganje programa koji će biti sastavni dio kandidature grada Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.

Odjel gradske uprave za kulturu grada Rijeke je, povodom projekta „Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020. godine“, raspisao Poziv za predlaganje programa te izradu koncepta kandidature koji se temelji na temama RadaRazličitosti i Vode objedinjenim u glavnom pojmu Luka.

Odabran je i slogan za kandidaturu koji glasi: Rijeka 2020 – Luka različitosti / Rijeka 2020 – Port of Diversity.

Gradske vlasti su na brojnim javnim tribinama izrazile važnost kandidature Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine

Pojam Luka te teme Rada, Različitosti i Vode prožimaju prošlost, sadašnjost i budućnost grada, kao i temelje Europske unije – multikulturalnost, raznolikost, poštivanje različitosti, otvorenost za dijalog i suradnju.

Teme izvrsno zrcale grad Rijeku i Europsku uniju, a jedna od osobitosti koje teme izražavaju zacijelo je i njihova prolaznost, stoga je posebni naglasak stavljen i na važnost njihova očuvanja. Zbog stvarne i stalne opasnosti od ugroženja, posebice u okolnostima dugotrajne ekonomske krize, valja ih braniti promišljanjem, vrednovanjem i zastupanjem iz umjetničke i kulturne perspektive.

Teme Rada, Različitosti i Vode otvaraju brojna pitanja kao što su položaj i budućnost rada i radnika, pitanja rada kao umjetnosti i umjetnosti kao rada, ugroženosti vode kao resursa, propitivanje naše i europske multikulturalnosti i interkulturalnosti…

Ovom kandidaturom Grad Rijeka želi svojim građanima i posjetiteljima otvoriti cijeli spektar riječke stvarnosti, stvarnosti u kojoj se prožimaju povijesna baština, suvremena umjetnost, kultura, dinamika, otvorenost te kritički glas kulture koji će utjecati na svijest građana, društvene odnose i fizički izgled grada. Time se projekt Rijeka EPK 2020 želi učiniti inovativnim, smionim, provokativnim i  promotivnim s mogućnošću otvaranja mentalnih i prostornih horizonata.

Svoje prijedloge, ali i pitanja vezana uz ovaj Poziv možete uputiti na mail epk2020@rijeka.hr ili na službenu Facebook stranicu. Rok za podnošenje prijedloga programa traje od dana objave do 15. siječnja 2015. godine.

FOTO: FACEBOOK/RIJEKA - KANDIDAT ZA EPK 2020.