LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
HNK Zagreb

Posljednja izvedba najizvođenijeg djela hrvatske operne scene

Opera „Nikola Šubić Zrinjski" kontinuirano se izvodi već 140 godina i još uvijek je publika s velikim ushitom iščekuje. Posljednja ovosezonska izvedba održat će se 9. lipnja u zagrebačkom HNK-u.

Opera „Nikola Šubić Zrinjski" kontinuirano se izvodi već 140 godina i još uvijek je publika s velikim ushitom iščekuje. Posljednja ovosezonska izvedba održat će se 9. lipnja u zagrebačkom HNK-u.

Opera Nikola Šubić Zrinjski Ivana pl. Zajca jedno je od najpopularnijih djela naše glazbene scene. Pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera u režiji Krešimira Dolenčića, na repertoaru zagrebačkog HNK-a bit će izvedena u četvrtak, 9. lipnja u 19:30. Radi se posljednjoj ovosezonskoj izvedbi.

Praizvedba opere 1876. bila je višestruko važan kulturni događaj, između ostalog, zato što je označila rođenje baleta, još jedne umjetničke grane unutar Hrvatskoga narodnog kazališta. Godina 2016. proglašena je Spomen-godinom Nikole Šubića Zrinskoga.

Tijekom sto četrdeset godina gotovo kontinuiranog prikazivanja sa sedamsto izvedbi, ovo je djelo preživjelo mnoge stručne analize, prosudbe i provjere, ali je uvijek s jednakim ushitom primano i doživljavano od publike. Iznimno zanimljiva gledateljima i slušateljima, opera Zrinjski, uz operu Ero s onoga svijeta, najpopularnije je i najčešće izvođeno djelo naše glazbene scene.

Foto: S. Novković

Tematizirajući posljednje sigetske dane hrvatskoga junaka Nikole Šubića Zrinskog i njegovu junačku pogibiju, djelo je već na praizvedbi doživjelo nezapamćen uspjeh i do danas zadržalo iznimno i počasno mjesto na hrvatskoj opernoj sceni. Najveći ushit izazvala je potresna zakletva sigetskih junaka i finale U boj, u boj, koji je kao zborska pjesma skladan deset godina prije opere.

Djelomice, veliku popularnost djelo može zahvaliti portretiranju stvarnoga junaka iz hrvatske prošlosti, koji je u teškim uvjetima turske najezde spasio Slavoniju od potpunog porobljavanja. Iako nije uspio spriječiti Turke da zauzmu neke gradove, hrabro je poginuo braneći Siget.

U izvedbi nastupaju: Ljubomir Puškarić, Ivanka Boljkovac, Marija Kuhar, Nikša Radovanović, Ozren Bilušić, Tvrtko Stipić, Luciano Batinić, Mario Bokun, Davor Radić, Neven Mrzlečki, Željko Grofelnik, Robert Palić i Antonio Brajković, uz zbor Opere HNK-a i baletni ansambl.

FOTO: S. NOVKOVIĆ