38. izdanje SFeraKona

Posjetite najstariju i najveću konvenciju znanstvene fantastike na FER-u

SFeraKon

Ovogodišnji SFeraKonski program donosi sveukupno 137 točaka zanimljivih predavanja, kvizova, natjecanja i igara.

Ove će se godine na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva od 13. do 15. svibnja održati 38. izdanje SFeraKona, najstarije i najveće konvencije znanstvene fantastike u jugoistočnoj Europi.

Na ovogodišnjem programu novost je ceremonija otvorenja kojom će SFeraKon 2016 posebno obilježiti 40 godina SFere, društva koje ga organizira, uz tematsku predstavu Sretan rođendan kapetane Kirk Teatra Gaudeamus, uz prigodan koncert ansambla Glazbene staze na kojem će biti izvedena i originalna domaća žanrovska skladba Event Horizont skladateljice Biance Ban. Nadalje, SFeraKon će uz domaću obljetnicu SF fandoma proslaviti i 50 godina Zvjezdanih staza, pri čemu im pomaže USS Croatia – hrvatska Star Trek udruga.

Počasni duhovi (Ghost of Honour) su Ivana Brlić-Mažuranić, čije Priče iz davnine slave svoje prvo stoljeće, zatim Frankenstein jer je prošlo stotinu godina od ljeta kad je Mary Shelley napisala i tako utemeljila SF kao žanr koji promišlja znanost i njezin utjecaj na ljudsko društvo. Nadalje, esefični detektiv britanskog pisca i autora kultnog Vodiča kroz galaksiju za autostopere Douglasa Adamsa savršeno će se uklopiti u ovogodišnju temu cosplay natjecanja – Cops & Robbers.

Središnji događaj SFeraKona 2016 je Svečana skupština u subotu 14. svibnja u 20 sati, u okviru koje će se uručiti nagrade SFERA, najstarije hrvatske žanrovske nagrade te nagrade SFERICE pobjednicima SFerinog dječjeg natječaja za najbolje literarne i likovne radove, kao i posebna nagrada Zagrebačke zajednice tehničke kulture gradonačelniku grada Zagreba, gospodinu Milanu Bandiću.

Fanovi književnog serijala Pjesma leda i vatre i televizijske serije Igre prijestolja razveselit će predstavljanje najnovije knjige George R. R. MartinaSvijet leda i vatre, u nakladi Algoritma. Bogato ilustrirano izdanje donosi živopisni prikaz povijesti Sedam Kraljevina predstavit će Neven Antičević i prevoditelj Vladimir Cvetković Sever.

Ovogodišnji SFeraKonski program donosi sveukupno 137 točaka zanimljivih predavanja, kvizova, natjecanja i igara, među kojima se posebno ističe LEGO robotska radionica te inozemni sudionici poput Wolfa von Wittinga, koji će pričati o filku, posebnom glazbenom SF žanru kakav prakticiraju fanovi znanstvene fantastike. Također, gosti će biti i Martyne Miśkiewicz i Michała Karzyński, organizatori Pyrkona, najveće europske SF konvencije koja je ove godine okupila 40 000 posjetitelja. Pričat će o poljskoj SF sceni i razvoju LARP-a u poljskom SF fandomu.

Uz standardnu ponudu SFeraKonske igraonice u suradnji s Carta Magicom i Igranjem.org, tu je i posebni Pathfinder program, Star Wars gaming te LARP maraton kreativnog kolektiva Terrible Creations sa šest raznovrsnih, napetih, humorističnih i zabavnih komornih igara. Dječji program za SFeraKon sadrži znanstvene radionice – kemija, svemirski letovi i LEGO Mindstorsms EV3 robotika.

Počasni gosti ovogodišnjeg SFeraKona su Tatjana Jambrišak – spisateljica, književna prevoditeljica i peterostruka dobitnica nagrade SFERA, Shane Turgeon – tattoo umjetnik specijaliziran za tetovaže i Star Wars svijeta i Marta Novak – višestruko nagrađivana mlada cosplayerica iz Poljske, poznatija kao Calypsen Cosplay.

Detalje o programu potražite na mrežnim i Facebook stranicama

Komentari na članak

Vezani članci

Tvrtko, FOTO: Facebook

Intervju s Tvrtkom Pleićem

Student s Cvjetnog sa 125 tisuća kuna u džepu

Sa smiješkom i u jednom dahu rekao je da bi odustao i da su mu dali da kronološki poreda članove svoje obitelji jer je i sa 125 tisuća kuna i više nego zadovoljan i to je „12 i po puta više nego što je očekivao da može napravit'“ te se zahvalio na ponudi.

Dan otvorenih vrata Agronomskog fakulteta

Dan otvorenih vrata

Degustacije, radionice i eksperimenti razbili svakodnevicu Agronomskog fakulteta

Dan otvorenih vrata Agronomskog fakulteta bio je pun pogodak. Fakultet se predstavio u najboljem svjetlu, a posjetitelji su kući otišli siti, zabavljeni i s novim znanjem u glavi.

Kutak za arhitekturu

Kutak za arhitekturu

S arhitekturom stadiona započinje novi ciklus predavanja u Klubu mladih Split

Klub mladih Split predstavlja novi ciklus predavanja, a namijenjen je zaljubljenicima u arhitekturu. U utorak 23.2. Ivo Žarko govorit će o arhitekturi nogometnih stadiona.

Poslovni čovjek

Erasmus+ projekt SILICE

Na VERN'u počinju radionice socijalnog poduzetništva za izraelske i indijske menadžere

Od 13. do 15. studenog održat će se treninzi za menadžere budućih SinnoLab-ova. Polaznici će obrađivati teme poput uloge inkubatora u razvoju inovacija, razlika između društvenog aktivizma i socijalnog poduzetništva.

Literarne radionice

projekt „Mali pokretači promjena”

Završene literarne radionice o govoru ljubavi

U sklopu projekta održano je šest zanimljivih literarnih radionica o govoru ljubavi na kojima je sudjelovala i udruga SIK