LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Filozofski teatar

Porazgovarajte s Eagletonom o Shakespeareu i prirodi tragedije

Sljedeći gost Filozofskog teatra zagrebačkog HNK je Terry Eagleton, autor četrdesetak knjiga iz područja komparatistike i kulturologije. Održat će predavanje "Shakespeare i priroda tragedije".

Sljedeći gost Filozofskog teatra zagrebačkog HNK je Terry Eagleton, autor četrdesetak knjiga iz područja komparatistike i kulturologije. Održat će predavanje "Shakespeare i priroda tragedije".

Sljedeći gost Filozofskog teatra u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu, 7. travnja, jedan je od najpoznatijih teoretičara književnosti i kulturologa, britanski intelektualac Terry Eagleton. Održat će predavanje Shakespeare i priroda tragedije, a potom će se pridružiti razgovoru s domaćinom Filozofskog teatra Srećkom Horvatom i publikom.

Eagletonovo gostovanje održava se u sklopu globalnog programa događanja i aktivnosti Shakespeare Lives kojim se tijekom 2016. godine, povodom 400. obljetnice smrti Williama Shakespearea, slave njegova djela i njegov utjecaj na kulturu, obrazovanje i društvo.

Ovo izdanje Filozofskog teatra ostvaruje se uz suradnju British Councila i nositelja kampanje The GREAT Britain te u partnerstvu s ustanovama kao što su BBC, British Film Institute, National Theatre, Royal Shakespeare Company, Shakespeare Birthplace Trust i Shakespeare’s Globe.

Terry Eagleton rođen je u radničkoj katoličkoj porodici irskog porijekla, studirao je u Cambridgeu, a predavao na Sveučilištu u Oxfordu i Lancasteru. Autor je četrdesetak knjiga iz područja komparatistike i kulturologije, a njegova Književna teorija prodana je u preko 750 000 kopija. Na hrvatski je prevedeno dvadesetak njegovih djela.

U svom dosadašnjem radu bavio se iščitavanjem i minucioznim analizima Shakespeareovih djela kao što su Macbeth, Othello, Hamlet, Mletački trgovac, Richard II i Henry IV, tako da njegovo gostovanje u HNK nedvojbeno predstavlja poslasticu za sve ljubitelje Shakespearea i kazališta. 

 

FOTO: HNK ZAGREB