LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Završen 2. STIFF

Politika, ljubav i djetinjstvo - samo neke od tema nagrađenih filmova 2. Međunarodnog studentskog filmskog festivala

Kvaliteta filmova prikazanih na festivalu još je jednom dokazala kako filmovi nemaju nikakvih dodirnih točaka s „amaterskim prosedeom“ s kojim se prečesto povezivao studentski film.

Kvaliteta filmova prikazanih na festivalu još je jednom dokazala kako filmovi nemaju nikakvih dodirnih točaka s „amaterskim prosedeom“ s kojim se prečesto povezivao studentski film.

U subotu je u riječkom Art-kinu Croatia završen 2. Međunarodni studentski filmski festival - STIFF, na kojem je pred brojnom publikom prikazan 41 film u konkurenciji za nagrade (8 dokumentaraca, 19 animiranih i 14 igranih).

Žiri za dokumentarni film u sastavu Aleš Suk, Marta Batinić i Nikolina Hrga (Akademija primijenjenih umjetnosti), odlučio je nagradu za najbolji dokumentarni film dodijeliti poetičnom portretu pitoresknog svijeta ljubavi, filmu „Večer u dvoje“ redatelja Stuarta Edwardsa koji je uspio taj prostor, istkan od krhkih niti vremena i emocija, na empatičan i duhovit način te izvrsnom kamerom, prenijeti u medij dokumentarnog filma, čime je zaslužio glavnu nagradu za dokumentarni film.

Žiri za animirani film u sastavu Martina Perkušić, Ana Hušman i Loris Matešić (Filozofski fakultet), odlučio je nagradu za najbolji animirani film dodijeliti filmu „Vučje igre“ redateljice Jelene Oroz koja hrabrim režijskim postupcima, dojmljivim cjelokupnim likovnim pristupom i specifičnom nadrealnom atmosferom upotpunjenom začudnim humorom pokazuje iznimnu vještinu korištenja medija animacije. Majstorski baratajući ovim alatima, pripovijeda nam filmsku priču koja se može ostvariti samo kroz animirani film.

Posebno priznanje žiri je za animirani film dodijelio redatelju Martinu Smatani za film „Rosso Papavero“ čija estetika nadilazi klasične kategorizacije te izravno spaja različite tehnike animacije tvoreći čarobnu sliku djetinjstva. S lakoćom nam pruža uvid u zadivljujući svijet dječje mašte u koji se svi uvijek iznova želimo vratiti.

Žiri za igrani film u sastavu Igor Paulić, Dragan Rubeša i Toni Jurčić (Filozofski fakultet), odlučio je nagradu za najbolji igrani film dodijeliti filmu „Vjernost“, redatelja Ilkera Cataka, koji prožimajući političko i intimno, sjajno detektira previranja u Turskoj danas u diskursu pitanja kako bi običan građanin trebao postupiti u odabiru između konformizma i akcije.

Posebno priznanje žiri je za igrani film dodijelio filmu „Neki od nas“ autorice Anje Kavić koja u jednom kontinuiranom kadru majstorski gradi tenziju, ali i bizarnu kemiju između dvije sestre u prostoru napuštenih oronulih vlakova čije tračnice poput njihova odnosa ne vode nigdje, promatrajući njihov rivalitet, frustracije i bezumlje.

Publika je najboljim filmom proglasila dokumentarni film „Istraživanje o muškarcima“, redatelja Mateusza Głowackog koji je nasmijao i zaintrigirao STIFF-ovu publiku pričama nekolicine žena o njihovim očekivanjima od muškaraca. Film je pobijedio u tijesnoj borbi s igranim filmom „Trokuti sreće“ te animiranim filmom „Ventilator“.

Kvaliteta filmova prikazanih na festivalu još je jednom dokazala kako filmovi nemaju nikakvih dodirnih točaka s „amaterskim prosedeom“ s kojim se prečesto povezivao studentski film. Festival iz godine u godinu raste, ne samo brojem prijavljenih filmova kojih je ove godine pristiglo preko 2 tisuće, već i popratnim sadržajima od kojih izdvajamo dječji program, program animafokus koji se smjestio u galeriji OKC Palach, gostovanje odsjeka za animirani film i nove medije ALU Zagreb te tribinu o mladima u filmskoj industriji.

Raste i broj redatelja koji o svojem trošku odlučuju sudjelovati u festivalu. Ove godine smo osim redatelja iz regije imali u gostima i ekipu filma „Prvi dan ljudske povijesti” iz Turske. STIFF nije samo festival studentskog filma. Želja je da STIFF izraste u okupljalište mladih filmaša i filmašica iz cijeloga svijeta u mjesto na kojem će se razmjenjivati ideje, učiti i ostvarivati nove buduće suradnje. Lokalnoj zajednici donijelo bi to novu perspektivu o filmu i sadržaj kakav ne postoji nigdje u regiji. 

Podsjetimo, STIFF, pokrenut u produkciji Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci te organiziran u suradnji s udrugom Filmaktiv, prvi je hrvatski filmski festival koji prikazuje isključivo studentske filmske i animirane radove. Ove se godine od 1. do 3. listopada odvijao u Art-kinu Croatia, Gradskom kazalištu lutaka Rijeka i OKC-u Palach uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Sveučilišta u Rijeci i Turističke zajednice grada Rijeke.