LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kultura promjene SC

Poetski, vibrantan i duboko melankoličan film Kire Muratove u MM centru

Novu sezonu u MM centru otvara film „Kratki susreti“ ukrajinske redateljice Kire Muratove, koju nazivaju najbolje čuvanim draguljem sovjetske kinematografije. Ulaz na program je besplatan.

Novu sezonu u MM centru otvara film „Kratki susreti“ ukrajinske redateljice Kire Muratove, koju nazivaju najbolje čuvanim draguljem sovjetske kinematografije. Ulaz na program je besplatan.

Povodom 40. obljetnice neprekinute promocije nezavisne kinematografije, umjetničkog i eksperimentalnog filma, u sezonu 2016/2017 MM centar ulazi s digitaliziranom dvoranom zahvaljujući potpori Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

MM centar, smješten na dnu dvorišta Studentskog centra, od sredine sedamdesetih godina 20. stoljeća bio je jedno od ključnih mjesta za suvremenu umjetnost i film. Program je od samih početaka bio usmjeren na intermedijalna i multimedijalna strujanja i umjetničke prakse, promociju videa, kompjutorske animacije i video instalacija. Uz kinoprikazivačku djelatnost organiziran je niz konceptualnih akcija i intervencija u svakodnevne urbane prostore.

MM centar danas djeluje u okviru programskog koncepta Kulture promjene SC i specijalizirano je kino koje pozornost posvećuje inovativnim filmskim strujanjima, prateći tokove suvremene produkcije, ali i klasičnih ostvarenja koja su ostavila neizbrisiv trag na različite svjetske kinematografije. Posebnu pažnju posvećuje domaćem i inozemnom kratkom filmu. MM nudi jedinstveno filmsko iskustvo pažljivo selektiranih programa u suradnji s etabliranim domaćim i inozemnim filmskim kustosima.

Sezonu započinje 22. rujna u 19:30 sati restauriranom verzijom filma Kratki susreti (Korotike vstreschi) iz 1967. godine ukrajinske redateljice Kire Muratove, koju nazivaju najbolje čuvanim draguljem sovjetske kinematografije. Ono što Kiru Muratovu čini jedinstvenom je što se ne uklapa ni u jednu institucionaliziranu filmsku tradiciju ili filmski kontekst, osim svoga. Naprotiv, uvijek se suprotstavljala i rušila niše u koje je bila svrstavana. Muratova se često igra žanrovima, koristeći pri tome montažu kao omiljeno filmsko sredstvo te stvarajući poetske, groteskne i kompleksne univerzume u kojima svaki lik ima svoje manične strasti, nade, strahove.

Kratki susreti, FOTO: Kultura promjene SC

Kratki susreti njezin su prvi dugometražni film, koji je, zbog sovjetske cenzure, više od 20 godina bio zabranjen. Priča je to o ljubavnom trokutu: geolog koji nikad nije prisutan, njegova žena koja ne može smisliti svoj posao te njihova zajednička prijateljica i njegova ljubavnica, trokut iluzija koji će se raspršiti svakog časa. Poetski, vibrantan i istovremeno duboko melankoličan, ovaj film ističe njen jedinstven glas i viziju – dvojac utemeljen na paradoksima: romantičnost dolazi s razočarenjem, strast se pretvara u zaluđenost – i obratno. Glavnu ulogu u filmu tumači sama autorica, Kira Muratova, a uz nju se pojavljuje i kultni ruski kantautor Vladimir Vysotsky. 

Kira Muratova predstavljena je u sklopu programa Kratke slike i programske cjeline Izvan fokusa fokusirane na autore i filmske škole iz različitih zemalja čije stvaralaštvo otvara nove i nekonvencionalne puteve u razvoju kinematografije. Selektor programa otvaranja je ruski filmski kritičar Evgeny Gusyatinskiy, ujedno i selektor dugometražnog programa za Međunarodni filmski festival u Rotterdamu orijentiran na filmove iz Istočne i Središnje Europe.

Do kraja rujna na rasporedu MM centra su radionica za kinooperatere, analiza dokumentarnih filmova te Festival 25 FPS, a kroz cijelu sezonu organizirat će se niz programa posvećenih obilježavanju 40. godišnjice djelovanja MM centra. Ulaz na program je besplatan, a više informacija potražite na mrežnim stranicama MM centra.

FOTO: DAMIR ŽIŽIĆ