LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Festival suvremenog plesa

Počinje Sounded Bodies – umjetnost koja je svima dostupna

Sounded Bodies, u organizaciji udruge Domino, započinje predstavom slovenske umjetnice Irene Tomažin Zagoričnik. Kako je dio inicijative „Umjetnost dostupna svima”, na ulaznicama nema cijene.

Sounded Bodies, u organizaciji udruge Domino, započinje predstavom slovenske umjetnice Irene Tomažin Zagoričnik. Kako je dio inicijative „Umjetnost dostupna svima”, na ulaznicama nema cijene.

Festival suvremenog plesa Sounded Bodies otvara se u srijedu, 9. listopada, u 20 sati izvedbom predstave Još jedna plačljiva igra. Odvija se u Zagrebačkom plesnom centru, a traje do 12. listopada.  

Spomenuta predstava nastavak je uspješnice Plačljive igre, vjerojatno najpoznatijeg rada slovenske umjetnice Irene Tomažin Zagoričnik, koji je zadnji put, s izvanrednim odjekom kod publike, izveden na festivalu Druga Godba 2012. godine Nova predstava sadržajno nastavlja te proširuje raniju ideju projekta korištenjem glazbe kao kontrapunkta fragmentima teksta i stihova miješanjem glasa, melodije, monologa, dijaloga, zapisa, kao i petlji poništenih bukom ili pak rafiniranih u izolaciji.

Ove nam godine na Festival stiže još jedna slovenska autorica; radi se o uvijek rado viđenoj Maloj Kline. Izvodi djelo Song, temeljeno na Pjesmi nad pjesmama. Riječ je o prvom dijelu istoimene trilogije koji predstavlja suptilnu meditativnu koreografiju u minimalističkom ključu za plesačicu, a isto tako obuhvaća govornu kompoziciju za muškog izvođača te predstavlja tekući istraživački projekt čija su tema jezični potencijali.

Volja – za transformacijom djelomično je improvizirana solo-koncertna izvedba s plesnim elementima norveške umjetnice Margunn Kilde. Izvedba predstavlja umjetnički proces koji vlastite korijene pronalazi u ranijim radovima autorice. Volja je studija utjelovljenja ljudskog iskustva, snage volje kao egzistencijalističke komponente našeg bivstvovanja na ovom svijetu, kao u ljudske interakcije. Ključni koncept izvedbe na ovogodišnjem izdanju Sounded Bodies Festivala jest neposredna blizina.

Festival svake godine predstavlja i radove domaćih plesnih umjetnika. Tako su se na programu uz inozemne predstavnike našle i Silvija Dogan te Maja Rivić s novom predstavom Valna blizina, nastalom u sklopu rezidencijalnog boravka u Danskoj u okviru programa Otočka veza uz podršku Mreže izvedbenih umjetnosti, a bavi se propitivanjem dualnosti tijela i glasa. Uz ranije navedene autore očekuje nas i suradnja Vesne Mačković u zajedničkom performansu Hibrid s brazilskim umjetnikom Robsonom Catalunhom u javnom gradskom prostoru.

Više o programu dostupno je na stranicama Festivala

Sounded Bodies, kao i svi festivalski programi udruge Domino, dio je inicijative Umjetnost dostupna svima prema kojoj se ulaznice samo rezerviraju, a po izlasku s predstave svaki posjetitelj na nju sam upisuje cijenu ovisno o svojim mogućnostima podrške odgledanom umjetničkom radu. Rezervacije se zaprimaju na sljedećoj elektronskoj adresi: udrugadomino.marketing@gmail.com.

FOTO: MARGUNN KILDE / UDRUGA DOMINO