Festival u Zadru

Početak rujna, zahvaljujući Monoplayju, posvećen suvremenom plesu i solo formi

Ples

Otvorenje Monoplayja održat će se 30. kolovoza u Zadarskom kazalištu lutaka. Njime grad dokazuje svoju važnost kao izuzetno prisutne i značajne karike europske plesne scene.

Deveti festival suvremenog plesa Monoplay još jednom u Zadar dovodi sjajna renomirana umjetnička imena iz raznih dijelova svijeta. U prostorima Zadarskog kazališta lutaka prikazat će se neki od najzanimljivijih solo radova koji se trenutno prikazuju diljem Europe.

U predivnom gradu izuzetno zanimljive kulturne povijesti, ali i posebno jake suvremene plesne scene moći ćete se prepustiti valovima manifestacije s mnogobrojnim stručnjacima, profesionalcima, amaterima, kritičarima te zainteresiranom publikom. Svi oni iz godine u godinu u sve većem broju podržavaju ovaj festival koji je u posljednjih devet godina iz malog prerastao u značajno kulturno-turističko događanje kojim se obilježava kraj kolovoza, ali i važnost grada Zadra kao izuzetno prisutne i značajne karike hrvatske i europske plesne scene.

Ususret ovogodišnjem izdanju, obilježena je još jedna izuzetno značajna i respektabilna obljetnica – 40 godina profesionalnog plesnog djelovanja Sanje Petrovski, ali i Zadarskog plesnog ansambla koji je u 2016. godini obilježio 25 godina rada te je time zasluženo dobio i posebnu nagradu plesnih strukovnih udruženja UPUH i UPPU PULS povodom 25-godišnjice djelovanja te za sustavan rad na decentralizaciji i profesionalizaciji plesne umjetnosti u Hrvatskoj. Sve su to za ovaj Festival izuzetno važni trenuci i priznanja postignutih u devet godina kontinuiranog zajedničkog rada u organizaciji Zadarskog plesnog ansambla i umjetničke organizacije 21:21, a pod umjetničkim vodstvom Sanje Petrovski i Petre Hrašćanec.

Nakon prošlogodišnjeg spajanja s edukativnom platformom STREAM Zadar, ove godine ponovno zajedničkim snagama dovode sjajne pedagoge i izuzetno zanimljive radionice. Već poznata Hanna Hegenscheidt u Zadar dolazi šestu godinu za redom održati radionicu Klein tehnike. Druga radionica za profesionalne plesače i amatere održava se pod vodstvom Ive Hladnik, vanjske suradnice na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu koja na izuzetan način prenosi svoje ogromno znanje Kontaktne improvizacije. Posljednja u nizu radionica kojom se festival otvara jest Solo suite Davida Hernandeza, svjetski poznatog pedagoga i koreografa koji posljednjih godina sve više vremena i suradnji ostvaruje upravo u okviru Hrvatske suvremeno plesne scene.

Otvorenje Monoplayja održat će se 30. kolovoza s početkom u 20 sati u Zadarskom kazalištu lutaka. Prve večeri, prvi put u Zadru, David Hernandez premijerno će prikazati svoj novi solo rad Methods of remebering. Druge večeri predstavit će se već domaćoj sceni poznata Isabelle Schad i njezin najnoviji rad koji je ostvarila u suradnji i s jednim od naših najuspješnijih dramaturga Sašom Božićem – Solo fur lea. Iste večeri dolazi i mladi talijanski autor i plesač Alessandro Sollima s predstavom Ad libitum. Posljednje večeri gostuje Milan Tomašik i njegov Solo 2016 koji zaokružuje trilogiju solo izvedbi nastalih u posljednjem desetljeću. 

Komentari na članak

Vezani članci

Sveučilište u Zadru

Studentski zbor

Studentski izbori Sveučilišta u Zadru

Raspisana je odluka o izboru za Studentski zbor Sveučilišta u Zadru kojom se biraju članovi, predstavnici te zamjenici predstavnika.

Reddim Contest 2016

„Riddim Contest”

Odlična prilika za mlade bendove!

Pozivaju se svi zainteresirani reggae bendovi i live-actovi da se prijave putem službene stranice do 22. veljače. Za pravilno ispunjavanje prijave potrebno je imati jednu pjesmu na SoundCloudu, jedan video zapis živog nastupa na YouTubeu, jednu fotografiju u visokoj rezoluciji, imena i prezimena članova te biografiju od minimalno 300 riječi.

Ultra Europe 2017.

Festival na Poljudu

Uz rođendanske ulaznice, impresivni line-up obradovao posjetitelje festivala ULTRA Europe

Steve Angello, Dubfire, Nicky Romero, Showtek, Nicole Moudaber, ANNA, Wehbba, Ambush, Apster, D-wayne, D.O.D, KIIDA, Mightyfools, MOKSI, Retrohandz i Rui dio su impresivnog line-upa ovogodišnjeg izdanja festivala ULTRA Europe.

GreenOn Open Air

GreenOn Movement 2014. u Zadru

Zadar: GreenOn Open-Air

Tko je osvojio karte u nagradnoj igri i kako vi možete nabaviti svoje za GreenOn Open-Air saznajte u tekstu!

Festival Miroslav Krleža

Tako je govorio Krleža

Peti festival Miroslav Krleža posvećen Krležinim realnim i imaginarnim ženama

Peti festival Miroslav Krleža, koji je ove godine u znaku Krležinih ženskih likova, održava se od 1. do 7. srpnja.