Festival u Zadru

Početak rujna, zahvaljujući Monoplayju, posvećen suvremenom plesu i solo formi

Ples

Otvorenje Monoplayja održat će se 30. kolovoza u Zadarskom kazalištu lutaka. Njime grad dokazuje svoju važnost kao izuzetno prisutne i značajne karike europske plesne scene.

Deveti festival suvremenog plesa Monoplay još jednom u Zadar dovodi sjajna renomirana umjetnička imena iz raznih dijelova svijeta. U prostorima Zadarskog kazališta lutaka prikazat će se neki od najzanimljivijih solo radova koji se trenutno prikazuju diljem Europe.

U predivnom gradu izuzetno zanimljive kulturne povijesti, ali i posebno jake suvremene plesne scene moći ćete se prepustiti valovima manifestacije s mnogobrojnim stručnjacima, profesionalcima, amaterima, kritičarima te zainteresiranom publikom. Svi oni iz godine u godinu u sve većem broju podržavaju ovaj festival koji je u posljednjih devet godina iz malog prerastao u značajno kulturno-turističko događanje kojim se obilježava kraj kolovoza, ali i važnost grada Zadra kao izuzetno prisutne i značajne karike hrvatske i europske plesne scene.

Ususret ovogodišnjem izdanju, obilježena je još jedna izuzetno značajna i respektabilna obljetnica – 40 godina profesionalnog plesnog djelovanja Sanje Petrovski, ali i Zadarskog plesnog ansambla koji je u 2016. godini obilježio 25 godina rada te je time zasluženo dobio i posebnu nagradu plesnih strukovnih udruženja UPUH i UPPU PULS povodom 25-godišnjice djelovanja te za sustavan rad na decentralizaciji i profesionalizaciji plesne umjetnosti u Hrvatskoj. Sve su to za ovaj Festival izuzetno važni trenuci i priznanja postignutih u devet godina kontinuiranog zajedničkog rada u organizaciji Zadarskog plesnog ansambla i umjetničke organizacije 21:21, a pod umjetničkim vodstvom Sanje Petrovski i Petre Hrašćanec.

Nakon prošlogodišnjeg spajanja s edukativnom platformom STREAM Zadar, ove godine ponovno zajedničkim snagama dovode sjajne pedagoge i izuzetno zanimljive radionice. Već poznata Hanna Hegenscheidt u Zadar dolazi šestu godinu za redom održati radionicu Klein tehnike. Druga radionica za profesionalne plesače i amatere održava se pod vodstvom Ive Hladnik, vanjske suradnice na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu koja na izuzetan način prenosi svoje ogromno znanje Kontaktne improvizacije. Posljednja u nizu radionica kojom se festival otvara jest Solo suite Davida Hernandeza, svjetski poznatog pedagoga i koreografa koji posljednjih godina sve više vremena i suradnji ostvaruje upravo u okviru Hrvatske suvremeno plesne scene.

Otvorenje Monoplayja održat će se 30. kolovoza s početkom u 20 sati u Zadarskom kazalištu lutaka. Prve večeri, prvi put u Zadru, David Hernandez premijerno će prikazati svoj novi solo rad Methods of remebering. Druge večeri predstavit će se već domaćoj sceni poznata Isabelle Schad i njezin najnoviji rad koji je ostvarila u suradnji i s jednim od naših najuspješnijih dramaturga Sašom Božićem – Solo fur lea. Iste večeri dolazi i mladi talijanski autor i plesač Alessandro Sollima s predstavom Ad libitum. Posljednje večeri gostuje Milan Tomašik i njegov Solo 2016 koji zaokružuje trilogiju solo izvedbi nastalih u posljednjem desetljeću. 

Komentari na članak

Vezani članci

Graffiti na Gradele u SC-u

Međunarodni festival

Graffiti na Gradele izložbom i partijem svoju heterogenost iskazuju i u Studentskom centru

Vrhunski radovi domaćih umjetnika, predstavljanje „graffiti” fotomonografija i „party” zakazani su za 3. veljače kada će Grafifiti na Gradele pokazati u koliko su se široku platformu razvili.

Film "After Party"

Pula film festival

Dokumentirana strast dvojice muškaraca postavila „After Party” na tron studentskog filma

Dokumentarac „After Party” proglašen je najboljim studentskim filmom na ovogodišnjem izdanju Pula film festivala. Nakon ovog prestižnog događaja prikazuje se na popularnom Brdu filmova.

Čakovec happy

„Happymania"

Viralni hit: Čakovec je „happy" grad!

Vjerojatno će vas ovi rasplesani ljudi razveseliti i pokazati vam kako Hrvati ipak nisu toliko depresivni u ova teška vremena.

Sveučilište Twente

Međunarodna ljetna škola

CuriousU nudi jedinstveno iskustvo ljetne škole i festivala u Nizozemskoj

Ljetna škola na Sveučilištu Twente u Nizozemskoj uključuje akademske sate, glazbu, sport, kazalište i inspirativne govornike, a festivalski dio predviđen je za ljetno opuštanje i zabavu.

Brave New World

Tech festival "Brave New World"

Milijun kuna mladim genijalcima koji će novim tehnologijama unaprijediti Zagreb

Ovoga lipnja u Zagrebu će se održati najveći tech festival u ovom dijelu Europe – "Brave New World", koji objedinjuje besplatnu konferenciju, radionice, izlaganja i hackathon. Pobjednici "Brave New World hackathona" dobit će milijun kuna za širenje na globalna tržišta.