Festival u Zadru

Početak rujna, zahvaljujući Monoplayju, posvećen suvremenom plesu i solo formi

Ples

Otvorenje Monoplayja održat će se 30. kolovoza u Zadarskom kazalištu lutaka. Njime grad dokazuje svoju važnost kao izuzetno prisutne i značajne karike europske plesne scene.

Deveti festival suvremenog plesa Monoplay još jednom u Zadar dovodi sjajna renomirana umjetnička imena iz raznih dijelova svijeta. U prostorima Zadarskog kazališta lutaka prikazat će se neki od najzanimljivijih solo radova koji se trenutno prikazuju diljem Europe.

U predivnom gradu izuzetno zanimljive kulturne povijesti, ali i posebno jake suvremene plesne scene moći ćete se prepustiti valovima manifestacije s mnogobrojnim stručnjacima, profesionalcima, amaterima, kritičarima te zainteresiranom publikom. Svi oni iz godine u godinu u sve većem broju podržavaju ovaj festival koji je u posljednjih devet godina iz malog prerastao u značajno kulturno-turističko događanje kojim se obilježava kraj kolovoza, ali i važnost grada Zadra kao izuzetno prisutne i značajne karike hrvatske i europske plesne scene.

Ususret ovogodišnjem izdanju, obilježena je još jedna izuzetno značajna i respektabilna obljetnica – 40 godina profesionalnog plesnog djelovanja Sanje Petrovski, ali i Zadarskog plesnog ansambla koji je u 2016. godini obilježio 25 godina rada te je time zasluženo dobio i posebnu nagradu plesnih strukovnih udruženja UPUH i UPPU PULS povodom 25-godišnjice djelovanja te za sustavan rad na decentralizaciji i profesionalizaciji plesne umjetnosti u Hrvatskoj. Sve su to za ovaj Festival izuzetno važni trenuci i priznanja postignutih u devet godina kontinuiranog zajedničkog rada u organizaciji Zadarskog plesnog ansambla i umjetničke organizacije 21:21, a pod umjetničkim vodstvom Sanje Petrovski i Petre Hrašćanec.

Nakon prošlogodišnjeg spajanja s edukativnom platformom STREAM Zadar, ove godine ponovno zajedničkim snagama dovode sjajne pedagoge i izuzetno zanimljive radionice. Već poznata Hanna Hegenscheidt u Zadar dolazi šestu godinu za redom održati radionicu Klein tehnike. Druga radionica za profesionalne plesače i amatere održava se pod vodstvom Ive Hladnik, vanjske suradnice na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu koja na izuzetan način prenosi svoje ogromno znanje Kontaktne improvizacije. Posljednja u nizu radionica kojom se festival otvara jest Solo suite Davida Hernandeza, svjetski poznatog pedagoga i koreografa koji posljednjih godina sve više vremena i suradnji ostvaruje upravo u okviru Hrvatske suvremeno plesne scene.

Otvorenje Monoplayja održat će se 30. kolovoza s početkom u 20 sati u Zadarskom kazalištu lutaka. Prve večeri, prvi put u Zadru, David Hernandez premijerno će prikazati svoj novi solo rad Methods of remebering. Druge večeri predstavit će se već domaćoj sceni poznata Isabelle Schad i njezin najnoviji rad koji je ostvarila u suradnji i s jednim od naših najuspješnijih dramaturga Sašom Božićem – Solo fur lea. Iste večeri dolazi i mladi talijanski autor i plesač Alessandro Sollima s predstavom Ad libitum. Posljednje večeri gostuje Milan Tomašik i njegov Solo 2016 koji zaokružuje trilogiju solo izvedbi nastalih u posljednjem desetljeću. 

Komentari na članak

Vezani članci

Zadar Plus naslovna

ZadarPlus

FOTO: Imate li koju keku ili se pitate kakav je ovo briatore? Provjerite rječnik zadarske urbane kulture!

Nedavno je ponovno zaživila web stranica urbanog leksikona zadarske subkulture. O kakvom se točno rječniku radi, pročitajte u članku!

1

Novi festival na Jadranu

IZVJEŠTAJ: Otvoren prvi Croatia Rocks festival na Zrću uz The Vaccines

Croatia Rocks organizira poznata britanska ekipa koja stoji iza Hideout festivala, zato nas i ne čudi što je bilo organizacijske „stenjave“ u određenim segmentima.

Sziget Art 2013

Sziget festival

Warm-up playlista: 2. i 3. dan Sziget festivala

Gledamo prognozu za Budimpeštu dok lagano pakiramo stvari i nikako da "skužimo" koja stranica je pouzdana. Bit će kiše, neće biti kiše...

Atheist Rap u Zadru

Petak u Zadru

Atheist Rap počinje turneju u Zadru

Ne propustite nastup najatraktivnijih majstora žive svirke ovih prostora!

Špancirfest

Varaždin

Špancirfest pred rasprodajom festivalskih ulaznica uz odličan koncertni program

Tijekom deset dana na pozornici u Starom gradu u večernjim satima moći ćete slušati bendove koji pripadaju glazbenom vrhu Hrvatske i svijeta.