Svečana kazališna izvedba

Po 50. put gospođa Bovary preispituje svoj brak u Gavelli

Gospođa Bovary

– Sadržaj je poznat i ironičan. On je volio nju, ona nekog drugog. On je ipak volio nju, a ona nekog trećeg. On je i dalje volio nju, no ona nekog četvrtog. A taj nije ni postojao. – riječi su kojima mladi Justin, nesretno zaljubljen u gospođu Bovary, otvara dramu Ivane Sajko.

Za ponedjeljak, 19. ožujka 2018, u 20 sati u kazalištu Gavella zakazana je 50. izvedba predstave Gospođa Bovary Ivane Sajko, prema Gustaveu Flaubertu, u režiji Saše Božića. 

– Sadržaj je poznat i ironičan. On je volio nju, ona nekog drugog. On je ipak volio nju, a ona nekog trećeg. On je i dalje volio nju, no ona nekog četvrtog. A taj nije ni postojao. – riječi su kojima mladi Justin, nesretno zaljubljen u gospođu Bovary, otvara dramu Ivane Sajko, nastalu prema klasičnom romanu Gustavea Flauberta.

Preuzimajući likove, situacije i odnose iz velikog naslova francuske i europske književnosti, naša suvremena autorica ispisala je za Gavellu novi dramski tekst o poznatoj priči i poznatim licima nudeći redatelju i glumcima kompleksnu strukturu čiji su motor(i), kao i kod Flauberta, potraga za strašću i ljubavlju, pokušaji da se ispuni emotivna praznina, žudnja da se udahne zrak izvan sapetosti malograđanskih konvencija te suočavanje s financijskim posrnućem. Skandal koji je Gospođa Bovary izazvala po objavljivanju 1856. godine možda više nema jurišni efekt na porozni društveni moral i njegovo naličje – licemjerje, ali pitanje Bože, zašto sam se udala? i dalje odjekuje polemički i glumstveno.

Kritika je zapisala:

– Ansambl Gavelle hrabro je oživio drukčiju Emmu Bovary. Maestralno je igra (i pjeva) Jelena Miholjević ističući putenost i izgubljenost žene koja živi (i umire) za ljubav ne znajući ni sama kakvu. –

– Predstava je, ukratko, emotivna, lijepa, glumci su opušteni i koncentrirani, zbivanje nije jednostavna mimeza, nego mnogo složenija arabeska satkana od slutnji, dojmova i osjećaja što se manifestiraju postupno i odgođeno… –

Redatelj Saša Božić Gospođom Bovary ukazuje na suvremenost njenog slučaja stvarajući predstavu kojoj su dug i dosada u središtu interesa, kostime potpisuje Marita Ćopo, scenografiju Zdravka Ivandija, a scenski pokret Petra Hrašćanec. Emmu Bovary igra Jelena Miholjević, a s njom su na sceni i Igor Kovač, Sven Medvešek, Filip Križan, Nikola Baće, Ivan Grčić i Franjo Dijak. 

Komentari na članak

Vezani članci

Predstava "Other"

Osvrt na plesnu predstavu u ZPC-u

„Other" – definitivno nešto drugo

Pročitajte kako nam je bilo na pretpremijeri Hernandezove plesne predstave „Other" i saznajte što je čini posebnom.

Hrvatsko narodno kazalište

Novi balet od 30. lipnja u HNK-u

Petar Pan iz dječje priče dolazi na kazališne daske

Mnogima omiljena priča iz djetinjstva dobiva svoje baletno izdanje! Bajka o dječaku Petru Panu uprizorena je u balet koji će oduševiti sve generacije.

Sveučilišni kampus

Kratki pregled

Top mjesta u Dubrovniku iz studentske perspektive

Donosimo vam iz studentske perspektive kratak pregled mjesta za izlazak, kulturnih znamenitosti, mjesta za opuštanje kao i slatkih kutaka koje ne smijete zaobići u Dubrovniku. Vjerojatno ćete se iznenaditi koliko pogodnosti kao studenti imate. 

Predstava "Po domaću"

Humanitarna akcija u Trešnji

Susret kolega sa studiija u predstavi „Po domaću” za obitelj koja je u požaru ostala bez kuće

Predstava „Po domaću” autorski je projekt kazališne družine Boom!teatar koja će prikupljati donacije za obnovu kuće obitelji Korman. Ulaz je slobodan, a na ulazu i izlazu bit će postavljene kutije za dobrovoljne priloge.

Predstava "Nukleon"

Predstava u ZPC-u

„Nukleon” – napuštena zabava, prazan DJ-pult i zaboravljena odjeća

Plesno ostvarenje koje okuplja upečatljivu izvođačku ekipu koja pomiče granice plesa i koreografije na repertoaru je Zagrebačkog plesnog centra. Priča je to o rođendanskoj zabavi, a čijoj – pogledajte!