LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Premijera u Kinu SC

Plesni esej „Razlikovanja" izvlači ples iz kazališnog konteksta

– Ljepota plesa je u tome što uobičajene obrasce kretanja ljudskoga tijela pretvara u apstrakciju, što jednostavnost i limitiranost pretvara u bogatstvo mogućnosti.– ističe Irma Omerzo.

– Ljepota plesa je u tome što uobičajene obrasce kretanja ljudskoga tijela pretvara u apstrakciju, što jednostavnost i limitiranost pretvara u bogatstvo mogućnosti.– ističe Irma Omerzo.

Premijera plesne predstave Razlikovanja autorice i koreografkinje Irme Omerzo održat će se u petak, 24. ožujka u predvorju Kina SC s početkom u 20 sati. Reprizne izvedbe očekuju nas 25. ožujka te 3. i 5. travnja u isto vrijeme.

Osnivačica umjetničke organizacije MARMOT i autorica mnogobrojnih plesnih predstava u svojem najnovijem projektu premješta ples iz kazališnoga konteksta u prostor koji nudi njegovo drugačije tretiranje i poimanje. Čini to u produkcijskoj suradnji sa Studentskim centrom, Kulturom promjene te Teatrom &TD.

Plesni esej o hrpama, poslagivanju i pozicioniranju na scenu donose četiri afirmirane plesne izvođačice: Lana Hosni, Josipa Štulić, Danijela Vukadinović i Mia Zalukar. One su umjetničko iskustvo stjecale na domaćem i inozemnom plesnom terenu. Za kostime je zaslužna Zdravka Ivandija, za oblikovanje svjetla Nikša Mrkonjić, a za grafičko oblikovanje Boris Greiner.

– Ljepota plesa u tome je što uobičajene obrasce kretanja ljudskoga tijela pretvara u apstrakciju, što jednostavnost i limitiranost pretvara u bogatstvo mogućnosti, što nudi različite interpretacije značenja, što na podsvjesnoj razini organski komunicira s gledateljem, što proizvodi stanja u koja je moguće uroniti, što stvara fokus, posvećenost, svjesnost i odmak, što omogućuje prepoznatljivost i anonimnost, što nas drži na distanci kako bismo bolje otvorili svoja osjetila. – pojasnila je Irma Omerzo.

FOTO: JASENKO RASOL