LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Svečano otvorena izložba u Zadru

Piri Reis – kartograf Sulejmana Veličanstvenog

Izložba je otvorena do 27. siječnja 2014.

Izložba je otvorena do 27. siječnja 2014.

7. siječnja u Kneževoj palači svečano je otvorena izložba "Piri Reis - kartograf sultana Sulejmana Veličanstvenog". Piri Reis bio je pomorac, kartograf i geograf. Plovio je s turskim gusarom Barbarossom i vezirom Ibrahim Pašom, čijim je posredovanjem svoju prvu kartu svijeta Kitab-i Bahrije (1521.) predao Sulejmanu Veličanstvenom. Bile su to skupine karata objedinjene u rukopisnu verziju, kao Knjigu o plovidbi. Taj rukopis nazvali su "najvećom geografskom otomasnkom zbirkom svog vremena". Karta je vjerojatno prikazivala cijelu Europu, Aziju, Afriku i otrkivene djelove Amerike, na marginama spominje da se koristio Kolumbovom kartom. Sačuvan je samo dio na kojem je Atlantik s djelovima zapadne afričke obale i istočne obale Novog svijeta. 1528/29.

Piri je izradio i drugu kartu svijeta, koju je također poklonio sultanu. Iako ga je u osamdesetoj godini života sultan optužio za izdaju i osudio na smrt (1554.), nesumnjivo je bio jedna od važnih ličnosti prve polovice 16. stoljeća. Njegove karte bile su od velike pomoći, jer su bile kvalitetnije od istodobnih karata koje su izrađivali drugi europski kartografi. One su i odražavale vrhunac moći Osmanlijskog Carstva i njegov interes da ovlada Sredozemljem. Na njima je detaljno prikazan i hrvatski prostor te će na izložbi biti prikazane karte značajnih hrvatskih otoka i luka.

Izložbu je priredila Turska zaklada za podvodnu arheologiju u suradnji s Narodnim muzejom Zadar, Sveučilištem u Zadru i Hrvatskim geografskim društvom - Zadar. Pokrovitelj izložbe je Veleposlanstvo Republike Turske u Hrvatskoj.
Izložbu možete pogledati u prostoru Kneževe palače od 8. do 27. siječnja 2014. godine
 

 

FOTO: UNIZD