ZKM

Ožujska ponuda u Zagrebačkom kazalištu mladih

LOGO; Zagrebačko kazališta mladih

Osim što je ZKM pustio dodatan broj ulaznica za Hamleta, pročitajte što još možete pogledati tijekom ožujka.

Zbog velikog interesa publike, Zagrebačko kazalište mladih u prodaju je pustilo još 25 ulaznica za izvedbe predstave „Hamlet” za termine: 11., 12., 15., 16., 28., 29. i 30. ožujka u 20 sati. Cijena ulaznice s popustom je 45 kn, a za đake, studente i umirovljenike 30 kn. U nastavku pogledajte koje se još predstave nude.

SADA JE, ZAPRAVO, SVE DOBRO

Redateljica: Olja Lozica

Izvedbe: subota, 22. ožujka i nedjelja, 23. ožujka u 18 sati

Jedan je muškarac iznenada otpušten, a u tom trenutku jedna obitelj ovršnim postupkom ostaje bez svega što posjeduje. Na jednom kraju grada usamljena žena nema dovoljno sredstava za sprovod vlastitog supruga, a na drugom kraju grada par umirovljenika preživljava osebujnom inačicom urbane poljoprivrede.

Hoće li takvi svakodnevni proboji egzistencijalnog očaja postati podnošljiviji ako ih se zaogrne u začudno scensko ruho? Koliko smo daleko od trenutka u kojem spokojni i mirni možemo reći: „Sada je, zapravo, sve dobro“?

U predstavi glume: Doris Šarić - Kukuljica , Dora Polić-Vitez, Marica Vidušić, Urša Raukar, Damir Šaban, Zoran Čubrilo, Maro Martinović, Filip Nola, Petar Leventić.

GALEB

Redatelj: Bobo Jelčić

Izvedbe: utorak, 25. ožujka u 20 sati

Ovaj je „Galeb” pokušaj ne da se uđe u dijalog s Čehovom ili našim vremenom, već da se prijeđu granice teatra. Barem onog teatra koji je pripadao 20. stoljeću i koji je oponašanjem stvarnosti u njemu istražio mogućnosti najrazličitijih scenskih (re)interpretacija. To je otvorena forma u koju se život jednako tako može upisati kao literatura u kojoj ne postoji velika razlika u pozicioniranju dramskog karaktera, gledatelja ili glumca. Forma koja u svojoj simultanosti i segmentarnosti dokida jednostrana tumačenja priziva unošenje vlastitih iskustava u ispisane sudbine Semjona Semjonoviča Medvjedenka ili, primjerice, Petra Nikolajeviča Sorina. Stoga u toj igri dvostrukog značenja nitko od nas nije manje ili više nesretan od Arkadine, njezina sina Trepljeva ili Nine Mihajlovne.

U predstavi glume: Ksenija Marinković, Sreten Mokrović, Krešimir Mikić, Jadranka Đokić, Goran Bogdan, Nataša Dorčić, Katarina Bistrović-Darvaš, Pjer Meničanin, Hrvoje Svečnjak, Igor Mandić.

TARTUFFE

Režija: Jernej Lorenci

Izvedbe: utorak, 18. ožujka i četvrtak, 19. ožujka u 20 sati

Okružuje vas mnogo neodoljivih i slatkorječivih licemjera, poznajete mnogo bezočnih varalica, onih koji laž izgovaraju lakoćom najveće istine i tako napreduju u životu. Prevara je njihov doručak, a uspješna prevara večera koju vam stalno serviraju. Za sve prolaze nekažnjeno i uspinju se na društvenoj ljestvici. Je li za to možda kriva i naša lakovjernost i poštenje ili samo njihova sposobnost da budu podobni? Molliereov Tartuffe najveći je i najpoznatiji hipokrit svjetske dramske literature, drugo ime za lažno pobožnog čovjeka, drugo ime za čovjeka bez morala, idealnog čovjeka za sva vremena, za sve režime. Ipak, nisu li i svi oni koji svojom šutnjom kad je trebalo govoriti, svojim skretanjem pogleda kad je trebalo uočiti, svojim nečinjenjem kad se trebalo pobuniti pomogli Tartuffima svih vremena da postanu bahati, arogantni, bogati, društveno priznati – da uspiju u životu? Hoće li u predstavi Zagrebačkog kazališta mladih prevarant Tartuffe ipak izvući kraći kraj ili će ga sustići pravedna kazna, provjerite dolaskom na predstavu. Je li pravednost utopija koja ne živi čak ni u teatru? Ili ipak može biti drugačije?

U predstavi glume: Krešimir Mikić, Sreten Mokrović, Doris Šarić Kukuljica, Pjer Meničanin, Nina Violić, Katarina Bistrović Darvaš, Goran Bogdan, Jadranka Đokić i Frano Mašković.

IDIOT

Redatelj: Ivan Popovski

Izvedbe: srijeda, 26. ožujka i četvrtak, 27. ožujka u 19 sati

Predstava pisana prema jednom od najboljih primjera svjetske literature na scenu ZKM-a postavlja pravi glazbeno-scenski spektakl. Glazbu uživo na sceni izvodi romski orkestar SA ROMALEN. Ivan Popovski ugledni je makedonski redatelj čiji je rad iznimno cijenjen u Rusiji. Završivši studij na ruskoj akademiji GITIS u klasi Pjotra Fomenka, posljednjih dvadeset godina režira u ruskim kazalištima, a napose u Kazališnoj radionici Pjotra Fomenka i u Kazalištu glazbe i poezije Elene Kamburove u Moskvi. Režirao je mnoge ruske uspješnice prožete glazbom, pjesmom i plesom. Okupivši iznimno velik broj glumaca, Ivan Popovski je na pozornici uprizorio poznato djelo koje sadrži puno toga što odgovara našem turbulentnom vremenu, ali i mnogo toga što, nažalost, odlazi i odumire.

U predstavi glume: Frano Mašković, Nina Violić, Milivoj Beader, Goran Bogdan, Nataša Dorčić, Maro Martinović, Ksenija Marinković, Lucija Šerbedžija, Barbara Prpić, Jadranka Đokić, Pjer Meničanin, Sreten Mokrović, Urša Raukar, Filip Nola, Katarina Bistrović Darvaš, Rajko Bundalo i Jasmin Telalović. 

GARAŽA

Redatelj: Ivica Buljan

Izvedbe: četvrtak, 20. ožujka i petak, 21. ožujka u 20 sati

Predstava je nastala prema istoimenom romanu Zdenka Mesarića koji je dobio epitet najšokantnijeg i najmučnijeg hrvatskog romana.

Gladijatorske borbe, obiteljsko nasilje, eksploatacija djece i socijalna zapuštenost teme su koje govore o mogućem zastrašujućem scenariju iz bliske budućnosti. „Garaža” je spoj znanstvene fantastike, drame i film noirea. Njezini pandani mogu se pronaći u kultnim filmovima kao što su „Rollerball”, „Fight club” ili „Amores Perros”, iako metaforički govori o užasima tranzicijskih zemalja. U predstavi se miješaju scene izrazitog nasilja s obiteljskim prizorima koji su biblijski citati, uz potpuno nadrealistički obojene sekvence o eutanazijskom turizmu.

U predstavi glume: Ksenija Marinković, Doris Šarić Kukuljica, Nina Violić, Barbara Prpić, Sreten Mokrović, Frano Mašković, Vedran Živolić, Gordan Bogan, Fil Tilen, Marko Cindrić, Mark Mrakovčić, Petar Predrag, Stjepan Jureković.

Komentari na članak

Vezani članci

FOTO: Kinoteka

Kino rezervirano za klasike

Projekcijom Hitchcockova filma proslavljeno otvaranje Kinoteke

Svečano otvorena nakon 12 godina, Kinoteka je u subotu, 22. travnja, vrvjela od ljudi. Svečanom su otvorenju prisustvovala važna zagrebačka lica, a prvi dan rada Kinoteke proslavljen je projekcijom Hitchcockova filma Sjever-sjeverozapad.

Predstava "Put oko svijeta u 80 dana"

Premijera u HKD-u

„Put oko svijeta u 80 dana“ u kazalište vraća sve generacije, posebno mlade

– Nadam se da će ta energija dotaknuti i mlade koji su nam pobjegli u virtualni svijet, nadam se da će se vratiti u kazalište gdje je itekako moguće pobjeći iz stvarnosti na najljepši mogući način. – očekivanja su glumice Sabina Salamon.

Zagrebačke mažoretkinje

Nova predvodnica Zagrebačkih mažoretkinja

Ključ grada Zagreba u novim rukama

21-godišnja Viktorija Čeh već se pet godina priprema za funkciju nove predvodnice, uz studij radi u Zagrebačkim mažoretkinjama čiji je član već 13 godina.

Svemir

Najveća enigma u vašoj blizini

Otkrijte tajne beskonačnog prostranstva – svemira

Znanstveno-popularna manifestacija po devet put u Tehničkom muzeju u Zagrebu.

Advent u Zagrebu - Naslovna

Božićna čarolija

Advent u Zagrebu kroz oči jedne studentice

Advent u Zagrebu sigurno je pojam koji ste čuli nebrojeno puta u posljednjih mjesec dana i o kojem ćete slušati još neko vrijeme. Bilo da ste sami doživjeli tu božićnu čaroliju ili tek planirate, pročitajte kako ga je doživjela jedna studentica.