Međunarodni festival suvremene glazbe

Ovogodišnji Muzički biennale napravio veliki odmak od standardnog i uvriježenog

Muzički Biennale, tunel Grič

Najpopularnije izvedbe ovogodišnjeg izdanja festivala Muzički Biennale bile su upravo prva i zadnja na programu, dječja lutkarska predstava „Žabica kraljica“ i opera „Undercut“ u tunelu Grič, rasprodane u svim izdanjima.

Posljednji travanjski tjedan u Zagrebu obilježila je glazba, čak 38 najrazličitijih audiovizualnih priredbi izvedeno je u sklopu 29. Muzičkog biennala Zagreb. U 8 dana programa 550 sudionika dalo je svoj doprinos na najvećem međunarodnom festivalu suvremene glazbe, koji je posjetilo više od 8000 ljudi iz Hrvatske i cijeloga svijeta.

Festival je svečano otvoren premijerom opere Klothò poljske skladateljice Martyne Kosecke, u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem Ivana pl. Zajca iz Rijeke, a upravo ova praizvedba bila je povod da ove godine Poljska bude zemlja-partner na događaju. Posjetitelje su svojim izvedbama oduševili vodeći europski ansambli posvećeni interpretaciji glazbe 20. i 21. stoljeća – ansambl Intercontemporain (Francuska) i ansambl Modern (Njemačka), Oslo sinfonietta (Norveška), ansambl Ictus (Belgija), Les Percussions de Strasbourg (Francuska) te pre-art soloists (Švicarska). Ostvarene su i tradicionalne suradnje sa Simfonijskim orkestrom i Zborom Hrvatske radiotelevizije, Zagrebačkom filharmonijom, ansamblima Muzičke akademije, Cantus Ansamblom i Zagrebačkim solistima, uz praizvedbe mnogih hrvatskih skladatelja različitih generacija.

Posebno važna programska smjernica bili su programi za djecu i mlade pa su tako u nizu koncerata u KIC-u posjetitelji imali priliku čuti studenske ansamble iz Hrvatske i raznih dijelova Europe. I najmlađa publika dobila je na MBZ-u poseban tretman, tzv. Veliko otvorenje za malene u Zagrebačkom kazalištu lutaka, premijerom dječje lutkarske predstave Žabica kraljica. Glazbu ovoga glazbeno-scenskog umjetničkog djela za najmlađe potpisuje mlada skladateljica Sara Glojnarić, a režiju Rene Medvešek. Prema riječima skladateljice, ova je predstava bila pravi kreativni izazov, a prema broju posjetitelja jedan od najatraktivnijih programa.

– Razvojni proces bio je relativno tečan, od inicijalnih glazbenih i scenskih slika, do završnog produkta, koji smo zajedničkim snagama razvili. Srećom, Rene i ja smo imali istu viziju priče, on s vizualne, a ja s glazbene strane, tako da je u startu glazbeni materijal korespondirao sa slikama koje su bile predviđene u nastavi. – istaknula je skladateljica Sara Glojnarić.

Možda najveći odmak od standardnog i uvriježenog donio je novi glazbeno-scenski projekt TE, zajednički autorski rad skladatelja Dalibora Bukvića i Ane Hovat te redateljice Natalije Manojlović, oblikovatelja svjetla Marina Frankole te scenografkinje/kostimografkinje Ane Trischler. Mjesto nastajanja i izvedbi ovog novog djela, koje kombinira različite elemente zvuka, svjetla i samoga zadanoga prostora bio je Tunel Grič, sa svim svojim osebujnostima i posebnostima koje istovremeno ograničavaju i oslobađaju. Akustička i prostorna specifičnost tunela nadograđena kreativnim konceptom dovela je publiku u poziciju sudionika izvedbe, čujnog i vidljivog sutvorca podzemlja. Undercut opera kao hibrid opere i glazbeno-scenskog djela provocira u glazbenom i scenskom segmentu, uz vokalni ansambl Antiphonus, pod vodstvom maestra Fačinija, idealnog partnera za neobično i pomicanje granica. Opera koja na kraju to nije bila, zvučna instalacija koja je prerasla u izvedbeno djelo, publika koja postaje dijelom izvedbe – ne čudi što je upravo ova podrezana opera bila među najposjećenijim i najatraktivnijim programima MBZ-a. 

Komentari na članak

Vezani članci

Animafest 2017 crtić

Ususret festivalu Svjetskom festivalu animiranog filma

Posjetitelje Animafesta očekuje program na otvorenom, hrvatski autori te brojni međunarodni gosti

Ulaznice i iskaznice mogu se kupiti online u sustavu Kupiulaznicu.hr te na blagajnama kina Europa, Tuškanac i Kinoteka. Festivalske iskaznice omogućuju ulaz na sve projekcije osim svečanog otvaranja po cijeni od 200 kuna (180 kuna za učenike, studente, umirovljenike i osobe s invaliditetom).

O'ROCK FEST

Prilika za neafirmirane demo bendove

Otvorene prijave za 11. O'ROCK FEST

Ako druženje s mnoštvom drugih bendova te mogućnost sudjelovanja u popratnim sadržajima nisu dovoljna motivacija, treba naglasiti da prvih nekoliko bendova dobiva vrijedne nagrade.

Kostrena Sunrise Festival naslovna

Kostrena Sunrise Festival

Kvarnerski izlazak sunca uz ritmične setove domaćih i stranih glazbenika

Ove ljetne sezone Jadranska obala postaje bogatija za još jedan festival u režiji domaće produkcije. Kostrena Sunrise Festival prvi će put zasjati Kvarnerskim poluotokom.

glazba

Dobre vibracije

11 domaćih pjesama za podizanje raspoloženja tijekom ispita

Izdvojili smo vam neke od najinspirativnijih hrvatskih pjesama čiji vam stihovi uvijek mogu popraviti dan.

Zagreb Book Festival vol. II.

Zagreb Book Festival vol. II.

Bogat književno-kulturni festivalski program u srcu Zagreba

Ove godine na Zagreb Book Festivalu možete posjetiti više od 40 događanja, promocije domaćih i stranih autora, tribine, filmske projekcije i koncert.