Međunarodni festival suvremene glazbe

Ovogodišnji Muzički biennale napravio veliki odmak od standardnog i uvriježenog

Muzički Biennale, tunel Grič

Najpopularnije izvedbe ovogodišnjeg izdanja festivala Muzički Biennale bile su upravo prva i zadnja na programu, dječja lutkarska predstava „Žabica kraljica“ i opera „Undercut“ u tunelu Grič, rasprodane u svim izdanjima.

Posljednji travanjski tjedan u Zagrebu obilježila je glazba, čak 38 najrazličitijih audiovizualnih priredbi izvedeno je u sklopu 29. Muzičkog biennala Zagreb. U 8 dana programa 550 sudionika dalo je svoj doprinos na najvećem međunarodnom festivalu suvremene glazbe, koji je posjetilo više od 8000 ljudi iz Hrvatske i cijeloga svijeta.

Festival je svečano otvoren premijerom opere Klothò poljske skladateljice Martyne Kosecke, u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem Ivana pl. Zajca iz Rijeke, a upravo ova praizvedba bila je povod da ove godine Poljska bude zemlja-partner na događaju. Posjetitelje su svojim izvedbama oduševili vodeći europski ansambli posvećeni interpretaciji glazbe 20. i 21. stoljeća – ansambl Intercontemporain (Francuska) i ansambl Modern (Njemačka), Oslo sinfonietta (Norveška), ansambl Ictus (Belgija), Les Percussions de Strasbourg (Francuska) te pre-art soloists (Švicarska). Ostvarene su i tradicionalne suradnje sa Simfonijskim orkestrom i Zborom Hrvatske radiotelevizije, Zagrebačkom filharmonijom, ansamblima Muzičke akademije, Cantus Ansamblom i Zagrebačkim solistima, uz praizvedbe mnogih hrvatskih skladatelja različitih generacija.

Posebno važna programska smjernica bili su programi za djecu i mlade pa su tako u nizu koncerata u KIC-u posjetitelji imali priliku čuti studenske ansamble iz Hrvatske i raznih dijelova Europe. I najmlađa publika dobila je na MBZ-u poseban tretman, tzv. Veliko otvorenje za malene u Zagrebačkom kazalištu lutaka, premijerom dječje lutkarske predstave Žabica kraljica. Glazbu ovoga glazbeno-scenskog umjetničkog djela za najmlađe potpisuje mlada skladateljica Sara Glojnarić, a režiju Rene Medvešek. Prema riječima skladateljice, ova je predstava bila pravi kreativni izazov, a prema broju posjetitelja jedan od najatraktivnijih programa.

– Razvojni proces bio je relativno tečan, od inicijalnih glazbenih i scenskih slika, do završnog produkta, koji smo zajedničkim snagama razvili. Srećom, Rene i ja smo imali istu viziju priče, on s vizualne, a ja s glazbene strane, tako da je u startu glazbeni materijal korespondirao sa slikama koje su bile predviđene u nastavi. – istaknula je skladateljica Sara Glojnarić.

Možda najveći odmak od standardnog i uvriježenog donio je novi glazbeno-scenski projekt TE, zajednički autorski rad skladatelja Dalibora Bukvića i Ane Hovat te redateljice Natalije Manojlović, oblikovatelja svjetla Marina Frankole te scenografkinje/kostimografkinje Ane Trischler. Mjesto nastajanja i izvedbi ovog novog djela, koje kombinira različite elemente zvuka, svjetla i samoga zadanoga prostora bio je Tunel Grič, sa svim svojim osebujnostima i posebnostima koje istovremeno ograničavaju i oslobađaju. Akustička i prostorna specifičnost tunela nadograđena kreativnim konceptom dovela je publiku u poziciju sudionika izvedbe, čujnog i vidljivog sutvorca podzemlja. Undercut opera kao hibrid opere i glazbeno-scenskog djela provocira u glazbenom i scenskom segmentu, uz vokalni ansambl Antiphonus, pod vodstvom maestra Fačinija, idealnog partnera za neobično i pomicanje granica. Opera koja na kraju to nije bila, zvučna instalacija koja je prerasla u izvedbeno djelo, publika koja postaje dijelom izvedbe – ne čudi što je upravo ova podrezana opera bila među najposjećenijim i najatraktivnijim programima MBZ-a. 

Komentari na članak

Vezani članci

Sveučilište Twente

Međunarodna ljetna škola

CuriousU nudi jedinstveno iskustvo ljetne škole i festivala u Nizozemskoj

Ljetna škola na Sveučilištu Twente u Nizozemskoj uključuje akademske sate, glazbu, sport, kazalište i inspirativne govornike, a festivalski dio predviđen je za ljetno opuštanje i zabavu.

Festivali

Upravljanje financijama

Štednja novca na glazbenim festivalima

Ne morate potrošiti gomilu novca za glazbene festivale. Postoje brojni načini za štednju.

Procvjetalo stablo

Izbor redakcije portala Studentski.hr

Redakcija Studentskog izabrala najbolju playlistu za roštiljanje

Redakcija vašeg omiljenog portala spremila vam je playlistu omiljenih hitova uz koje možete plesati čak i kada sunce zađe za vrijeme ovih prazničnih dana uz ekipu.

Supreme Beach 2014

Splitski party

Studentski.hr dijeli 200 karata za Supreme Beach 2014

Studentski.hr se potrudio da vas nagradi i ovaj put pa tako dijelimo 200 karata za ovaj super event!

FOTO

Međunarodni festival

Dubrovnik u pozno ljeto okuplja ljubitelje klasične glazbe

Svi ljubitelji klasične glazbe koji se zateknu u Dubrovniku u razdoblju od 26. kolovoza do 23. rujna će doći na svoje. U nepunih mjesec dana Grad će biti pozornica ponajboljih međunarodnih umjetnika koji će izvesti cijenjene glazbene komade.