Manifestacija u Varaždinu

Otvorena 21. Škola medijske kulture „dr. Ante Peterlić”; u organizaciju se uključilo i Sveučilište Sjever

21. Škola medijske kulture

– Višestruka je vrijednost Škole medijske škole „dr. Ante Peterlić”, a kako sam i sama bila polaznica škole, tim mi je više drago da se već druge godine održava upravo u Varaždinu. Zadovoljstvo mi je vidjeti kako škola srasta s gradom, jer se u samu organizaciju uključuje nekoliko gradskih udruga, ustanova, ali i Sveučilište Sjever. – istaknula je zamjenica gradonačelnika.

Škola medijske kulture dr. Ante Peterlić svečano je otvorena u nedjelju navečer u kinu Gaj prikazivanjem uradaka s prošlogodišnje škole i found footage radionice koja je održana na Danima hrvatskog filma. 

Na otvaranju okupljenima su se obratili v.d. tajnika Hrvatskog filmskog saveza Matko Burić koji je pozdravio sve sudionike i zahvalio im na sudjelovanju uz nadu da će se mnogi odazvati još puno puta, predsjednica Savjeta ŠMK Jelena Modrić koja je posebno naglasila zahvalnost dugogodišnjoj voditeljici Veri Robić Škarica te istaknula kako je ovo prva Škola na kojoj neće sudjelovati Krunoslav Heidler i pozvala da mu minutom šutnje svi odamo počast te voditeljica Sanja Zanki Pejić koja je najavila prezentaciju dijela programskih sadržaja, rezultata polaznika prethodne, jubilarne, 20. Škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić, koja se odvijala u istom terminu, ali 2018. godine, kao i filmova s radionica found & footage Dana hrvatskog filma na kojoj su polaznici imali prilike raditi s vizualnim materijalom izgubljene TV-drame Ante Peterlića Intima iz 1965. i tonskim zapisima radiodrama Zvonimira Bajsića.

Na radionicama i seminarima obrazuju se nastavnici osnovnih i srednjih škola koji u okviru nastave hrvatskog jezika i izborne nastave provode nastavni program medijske kulture, odgajatelji u predškolskim ustanovama, voditelji filmskih videodružina, ali i nezavisni autori i svi zainteresirani filmski entuzijasti. Polaznici stječu osnovno filmsko obrazovanje iz povijesti i teorije filma, a bave se i temama koje oblikuju današnjicu i budućnost medijskog obrazovanja na predavanjima kao što su Film i videoigre dr. sc. Ilije Barišića, Čitanje televizijskih serija dr. sc. Dejana Durića ili Nove tendencije u dokumentarnom filmu dr. sc. Etami Borjan.

U nedjelju, 25. kolovoza, prisjetit ćemo se nedavno preminulog Krune Heidlera tijekom večeri posvećene njegovim filmovima. Vodit će je prof. dr. sc. Hrvoje Turković.

Škola ostvaruje izvrsnu suradnju s Varaždinom, a zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica povodom počeka izjavila je:

– Višestruka je vrijednost Škole medijske škole dr. Ante Peterlić, a kako sam i sama bila polaznica škole, tim mi je više drago da se već druge godine održava upravo u Varaždinu. Zadovoljstvo mi je vidjeti kako škola srasta s gradom, jer se u samu organizaciju uključuje nekoliko gradskih udruga, ustanova, ali i Sveučilište Sjever, a sve u cilju postizanja razvoja kulturnih i kreativnih industrija u kojima video i glazbena produkcija igraju jednu od ključnih uloga. Vjerujem da će ovo biti poticaj mnogima da za vrijeme našeg najvećeg festivala, Špancirfesta, nauče nešto novo te tako spoje ugodno s korisnim.

Program Škole provodi se kao cjeloživotno obrazovanje i verificiralo ga je Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske uz pozitivno stručno mišljenje Agencije za odgoj i obrazovanje. Riječ je o vrijednom doprinosu razvijanju medijske, a posebice filmske kulture u okviru nastave hrvatskog jezika i književnosti u našim školama. Prema izvješću Vijeća Europe ovo je jedan od pet najvažnijih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj i među stotinu i pedeset najvažnijih na razini Europske unije.

Ove godine 21. Škola medijske kulture dr. Ante Peterlić održava se u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza s partnerima i pokroviteljima: Hrvatskim audiovizualnim centrom, Hrvatskom zajednicom tehničke kulture, Društvom hrvatskih filmskih redatelja, Agencijom za elektroničke medije, Hrvatskom kinotekom, Hrvatskim državnim arhivom, Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu, Filmsko-kreativnim studijem VANIMA, Gradom Varaždinom, Sveučilištem Sjever, Pučkim otvorenim učilištem Varaždin i Kinom Gaj.

Komentari na članak

Vezani članci

Špancirfest

Varaždin

Špancirfest pred rasprodajom festivalskih ulaznica uz odličan koncertni program

Tijekom deset dana na pozornici u Starom gradu u večernjim satima moći ćete slušati bendove koji pripadaju glazbenom vrhu Hrvatske i svijeta.

Vijesti

Seminar medijske pismenosti

Iskusne medijske mačke osnažit će vaše komunikacijske kompetencije

Seminar medijske pismenosti za mlade održat će se od 9. do 12. svibnja. Namijenjen je studentima, učenicima i svima zainteresiranima za novinarstvo.

Pretraživanje interneta

Razlikovanje istine od dezinformacija

Američka sveučilišta i studiji novinarstva objavili rat lažnim vijestima

Studenti novinarstva trebali bi usvojiti osnove filozofije i logike kako bi razvili kritičko mišljenje i znali prepoznati dezinformacije, tvrde američki znanstvenici.

With her

Zdravka Kresonja, studentica koja se bavi digitalnom ilustracijom

INTERVJU: "Svaki rad je prilika za vježbu i daljnje razvijanje talenta i tehnike"

Osim crtanjem, Zdravka se bavi i grafičkim dizajnom, uređivanjem blog platformi i igranjem računalnih igrica.

Održan Instameet 2

Okupljanje instagramera, blogera i youtubera

Prvi međunarodni Instameet u jesenskim tonovima Trakošćana

– Instameet u Trakošćanu i Varaždinu pravi je dokaz da su granice samo u našim glavama i da možeš postići nešto izuzetno kad razmjenjuješ ideje i povezuješ se s drugim ljudima. – istaknuo je slovenski fotograf i instagramer Jaka Ivančić.