LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Uronite u film u dolini rijeke Neretve

Otvoren 4. Opuzen film festival

Projekcijom filma Dalibora Matanića „Majstori" i puštanjem lampiona koji simboliziraju zemlje iz kojih filmovi dolaze, u ponedjeljak, 18. kolovoza, otvoren je četvrti Opuzen film festival. Festival je otvoren do 23. kolovoza, a prikazat će se 104 filma iz 30 zemalja svijeta.

Projekcijom filma Dalibora Matanića „Majstori" i puštanjem lampiona koji simboliziraju zemlje iz kojih filmovi dolaze, u ponedjeljak, 18. kolovoza, otvoren je četvrti Opuzen film festival. Festival je otvoren do 23. kolovoza, a prikazat će se 104 filma iz 30 zemalja svijeta.

Projekcijom filma Dalibora Matanića Majstori i puštanjem lampiona koji simboliziraju zemlje iz kojih filmovi dolaze, u ponedjeljak, 18. kolovoza, otvoren je četvrti Opuzen film festival.

Službeno otvarajući festival ministrica kulture Andrea Zlatar Violić naglasila je visoku kvalitetu filmskog programa i smjestila Opuzen film festival među pet najboljih hrvatskih filmskih festivala.

Na šest festivalskih pozornica u narednih šest dana bit će prikazana 104 filma iz 30 zemalja svijeta. Program je podijeljen na dva dijela – glavni i popratni. U glavnom programu predstavit će se naslovi kroz kategorije dugometražnog, animiranog i dokumentarnog filma, kao i odabrani naslovi iz hrvatske produkcije i europske kratke kritike.

Otvorenje OFF-a
 
 FOTO: Opuzen film festival/Zvonimir Ferina
 

U popratnom programu posjetitelji festivala imat će priliku uživati u triptihu Mediterana, tjednu turskog filma, ostvarenjima zemlje partnera – Švedske kao i brojnim francuskim i rumunjskim filmskim ostvarenjima. Opuzen film festival ove je godine posebnu pozornost posvetio jednom od najutjecajnijih redatelja 20. stoljeća – Federicu Felliniju. Moći ćete uživati u čak šest Fellinijevih filmova: Ulica,Amarcord, Slatki život, Vitelloni i Carbirijine noći. Mnogi od navedenih Fellinijevih filmova nagrađeni su Oscarom.

Cijeli program festivala i raspored projekcija možete pogledati na web stranici Opuzen film festivala.

U sklopu festivala organizirane su i razne radionice među kojima se ističe OFF škola. Uz stručno vodstvo scenarista i redatelja Igora Jelinovića (BLANK) polaznici će naučiti razviti ideju, pisati scenarij, snimati, glumiti i montirati kratke filmove, a svi uradci će biti prikazani zadnji dan festivala. Uz program teoretskog i praktičnoga rada, s naglaskom na grupnom radu i u opuštenoj atmosferi, polaznicima će se nastojati pomoći da što uspješnije realiziraju svoje ideje i dovrše svoje filmove.

Otvorena je i izložba austrijskih filmskih i kazališnih plakata koji prikazuju najčuvenije i najpoznatije kazališne i filmske glumce republike Austrije, a koji su dali značajan doprinos svjetskoj kinematografiji.

Izložba austrijskih filmskih i kazališnih plakata
 
FOTO: opuzenfilmfestival.com
 

Osim na tri lokacije u Opuzenu pojedine projekcije prikazivat će se na još tri dodatne lokacije – na Žuljani u Stonu, u Caffe baru Frenkie u Metkoviću te u Gradskoj knjižnici Ploče u Pločama.

Stoga, ako vas put dovede u Dubrovačko-neretvansku županiju, posjetite Opuzen film festival te uronite u projekcije odličnih filmova na otvorenom u čarobnoj dolini rijeke Neretve.

FOTO: OPUZEN FILM FESTIVAL