140. obljetnica rada HPD-a Lipa

Osječani će ponovno doživjeti emocije nastupa Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić

Akademski zbor „Ivan Goran Kovačić“

Lijepa vijest za sve ljubitelje glazbe, osobito kvalitetnog zborskog pjevanja – Akademski zbor Ivan Goran Kovačić iz Zagreba, pune 22 godine od zadnjeg osječkog gostovanja, stiže u Konkatedralu sv. Petra i Pavla.

Iznimno cijenjen i hvaljen hrvatski zbor, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, poznat po suradnji s mnogim proslavljenim svjetskim glazbenim imenima, odazvao se na poziv Hrvatskog pjevačkog društva Lipa iz Osijeka. Svojim će nastupom uveličati proslavu velike 140. obljetnice uspješnog postojanja i rada Lipe.

Zajednički će se nastup Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić i HPD-a Lipa održati  u petak, 30. rujna 2016, u Konkatedrali sv. Petra i Pavla, s početkom u 20:30 sati. Koncert je organiziran u okviru Dana Lipe u Osijeku (od 27. rujna do 2. listopada), odnosno, središnje proslave 140. obljetnice LipeUlaz je, naravno, slobodan.

Valja samo istaknuti da će glavnina koncerta pripasti dragim gostima i prijateljima iz AZ-a Ivan Goran Kovačić, no zapjevat će, naravno, i lipašice i lipaši, a nekoliko će skladbi dva ugledna i višestruko nagrađivana zbora izvesti zajedno, što znači da će se na sceni naći impozantan zbor od, prigodno, čak oko 140 pjevača. Izvedbama će naizmjence ravnati dirigenti oba zbora: Luka Vukšić (AZ Ivan Goran Kovačić) i Valerija Fischbach (HPD Lipa).

FOTO: Akademski zbor Ivan Goran Kovačić

Akademski zbor Ivan Goran Kovačić utemeljen je 1948. godine Zbor su vodili ugledni hrvatski glazbenici te je nastupao pod ravnanjem najvećih domaćih i svjetskih glazbenika. Među solistima koji su pjevali s Goranovcima pjevačke su legende kao što su Vladimir Ruždjak, Ruža Pospiš-Baldani, Ruggiero Raimondi, Jose Carreras, Andrea Bocelli, Inva Mula i mnogi drugi.

Zbor je ostvario mnogobrojna inozemna gostovanja u Austriji, Bosni i Hercegovini, Francuskoj, Italiji, Izraelu, Kini, Koreji, Mađarskoj, Makedoniji, Meksiku, Nizozemskoj, Njemačkoj, Portugalu, SAD-u, Slovačkoj, Sloveniji, Vatikanu i Velikoj Britaniji, a nastupao je na međunarodnim festivalima Maggio Musicale Fiorentino, Settembre musica u Torinu, Flaneries musicales u Reimsu, Bečkim svečanim tjednima, XXI. Festivalu francuske glazbe u La Chaise Dieuu, Festivalu Ljubljana, Varaždinskim baroknim večerima, Dubrovačkim ljetnim igrama i Pulskom ljetu. 

Među uglednim su orkestrima s kojima je nastupao Bečki simfoničari, Moskovska državna filharmonija, Orkestar gradskog kazališta u Firenzi, Orkestar Nacionalne opere u Monte Carlu, Litvanski nacionalni simfonijski orkestar, Izraelski simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Bari, Orkestar glazbene mladeži Njemačke, Slovenska filharmonija i Sarajevska filharmonija. Zbor kontinuirano surađuje sa Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT-a i Hrvatskim baroknim ansamblom. Visoki interpretativni dosezi Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić potvrđeni su brojnim nagradama i priznanjima među kojima izdvajamo Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu, Nagradu grada Zagreba i Nagradu Vladimir Nazor.

Podsjećamo da Akademski zbor Ivan Goran Kovačić prima nove članove. Velika će se audicija održati  u dva termina: u subotu, 8. listopada i u utorak, 11. listopada 2016. godine, u 19 sati u prostorijama FER-a, dvorana B5, Unska 3, Zagreb. Detalje pronađite na poveznici.

Komentari na članak

Vezani članci

Drinking and driving

Kad piješ, ne vozi!

Obilježena Europska noć bez nesreća

Sinoć je u Hrvatskoj drugi put obilježena akcija Europska noć bez nesreća.

Trg Ante Starčevića po mraku

Priprema, pozor, vikend

Osijek nudi bogati kulturni vikend

Kratak pregled gdje ići i što raditi u Osijeku od 16. do 22. svibnja.

Knjizevni susret

Književni susret sa Silvijom Šesto

„Da nisam pisac, bila bih kriminalac“

Osječke su studentice organizirale književni susret Silvije Šesto s učenicima Osnovne škole Franje Krežme. Autorica se dotaknula problematike mladih ljudi i utjecaja koji mediji i tehnologija imaju na njih, politike te načina na koji ona promovira svoje knjige.

Ivan Majić Naslovna

Smart Caffe

Ivan Kristijan Majić studentima prezentirao koliko je truda potrebno za organiziranje adventskih događanja

Kao i svakom velikom vizionaru i kreativcu, bilo mu je nezamislivo da se prije svega nekoliko godina u Zagrebu Advent svodio na par štandova – i to je bilo sve. Kada je došao u Osijek sa svojom idejom o ovoj zimskoj manifestaciji u kojoj uživaju sve generacije, nisu ga shvaćali ozbiljno.

Mia Dimšić_naslovna

Mlada osječka glazbenica Mia Dimšić

INTERVJU: „Nikad ne odustajte jer je to jedini pravi način da se živi”

„Živimo u sredini koja nas mlade često obeshrabruje i poručuje nam da ne možemo baš sve što hoćemo, ali nije tako.”