LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Filmske nagrade

Oscar prije Oscara: pregled nominacija i preporuke za (ne)gledanje

Svi posebni na svoj način, ovogodišnji su filmovi namijenjeni užoj publici, filmofilima koji znaju cijeniti dobru glumu više nego specijalne efekte.

Svi posebni na svoj način, ovogodišnji su filmovi namijenjeni užoj publici, filmofilima koji znaju cijeniti dobru glumu više nego specijalne efekte.

Ove nedjelje, 4. ožujka, održat će se 90. izdanje Oscara,  američke filmske nagrade Academy Award koju svake godine dodjeljuje Akademija filmskih umjetnosti i znanosti (AMPAS) kako bi se odala počast izvrsnosti u filmskoj industriji u 24 kategorije. Film se mora početi prikazivati u prethodnoj kalendarskoj godini, od ponoći 1. siječnja do 31. prosinca, kako bi se mogao kvalificirati.

Oblik vode predvodi s 13 nominacija za Oscara, drugi je Dunkirk s 8 nominacija, a treći Tri plakata izvan grada koji je dobio 7 nominacija za Oscara.

Iako smo u 2017. godini imali priliku vidjeti divne filmove, štoviše filmske spektakle, popis nominiranih filmova ne sadrži takve filmove. Svi posebni na svoj način, ovogodišnji su filmovi namijenjeni užoj publici, filmofilima koji znaju cijeniti dobru glumu više nego specijalne efekte.

Crni sati (Darkest Hour)

Nekoliko dana nakon što je postao premijer, Winston Churchill stavljen je pred težak zadatak: istraživanje pregovaračkog mirovnog sporazuma s nacističkom Njemačkom i borba da ostane čvrst u borbi za ideale i oslobođenje naroda.

S obzirom na to da film ne razrađuje dobro život samog Churchilla te ne postoji zanimljiva pozadinska priča, film bi jedino mogla izvući priča o opsadi Dunkirka, ali s obzirom na to da je ta tema obrađena u drugom nominiranom filmu, jedino što je vrijedno gledanja (ali ne i nominacije za najbolji film) ostaje gluma Garyja Oldmana.

Dunkirk

Ako niste ljubitelj ratnih filmova, ali ste veliki obožavatelj Christophera Nolana, nemojte previše očekivati od ovog filma. Osim što je dobio dobre stručne kritike, nema razloga da ovaj film bude na listi najboljih nominiranih filmova. Za razliku od Grebena spašenih, Dunkirk nema puno dijaloga niti borbenih dijelova, kako je trailer dao naslutiti, te nemamo određeni lik s kojim se možemo poistovjetiti. Ono što je bolje su glazba i specijalni efekti te činjenica da ne traje predugo. Nolan je u slučaju ovog filma bio bolji u ulozi scenarista nego redatelja, ali i dalje nema „Nolan efekta“.

Bježi! (Get Out)

Iako najavljivan kao horor, debitantski prvijenac Jordana Peela je zapravo misteriozni triler. Mladi međurasni par odlazi u posjet njenim roditeljima za vikend na njihovo imanje gdje se događaju neobične stvari. Iako ispočetka malo dosadan, kasnije dobijemo akciju bez specijalnih efekata, ali i dalje izgleda jako dobro za niskobudžetni film. Film odlično razrađuje tematiku međurasnih i međugeneracijskih odnosa, a donosi nam i dozu crnog humora. Iako je film vjerojatno na popisu nominiranih filmova samo kako bi se izbjegla diskriminacija, ipak je jedan od onih koje vrijedi pogledati.

Lady Bird

Lady Bird humorna je feel good drama koja govori o odrastanju jedne djevojke i njenom odnosu s majkom. Najbolje ocijenjen film od strane kritičara te trenutačno ima 99% pozitivnih ocjena kritike na Rotten Tomatoes.

Solidna gluma, priča ispričana već mnogo puta, bez prevelikih iznenađenje i na trenutke humorističan, ovaj film je poput marcipana – ili ćete ga obožavati ili ćete požaliti što ste ga pogledali. Film koji bi se trebao naći na popisu filmova koje ćete pogledati sa svojom majkom na Majčin dan, ali zasigurno ne na popisu nominacija za najbolji film.

Phantom Thread

Film je smješten u svijet mode Londona 1950-ih, a radnja se vrti oko krojača Reynoldsa Woodcocka, ekscentričnog vlasnika vrlo uspješne modne kuće od kojeg je naručen dizajn haljina za članove visokog društva i kraljevske obitelji.

Fantastična kostimografija, odlična gluma i lijepe scene, kao i činjenica da je ovo posljednji film Daniela Day-Lewisa prije nego ode u mirovinu, čine ovaj film savršenim kandidatom za Oscara. To sve ovu malu dramu ne čini ništa više zanimljivom ili gledljivom te je vrijedi pogledati jedino ako ste pravi fan Daniela Day-Lewisa ili tražite pozadinski film za Netflix and chill.

Novine (The Post)

Film nominiran za 6 Zlatnih globusa biografska je drama koja govori o velikom događaju u povijesti novinarstva SAD-a, države koja je nekoliko godina znala da ne može pobijediti u Vijetnamskom ratu, no svejedno je slala vojnike kako ne bi morala priznati poraz. Kada se novine domognu dokumenata koji potvrđuju tu tvrdnju i objave ih, sud želi prekinuti izdavanje novina po prvi puta u povijesti SAD-a. 

Kay je udovica koja preuzima novine nakon samoubojstva supruga te u filmu prolazi kroz poteškoće s kojima se susreću sve žene u poslovnom svijetu, ali ona uspijeva opstati. Ben je glavni urednik novina, iskusan novinar koji ne preza ni od čega kako bi došao do priče, ali i kako bi njihove novine pobijedile konkurenciju.

Film se bavi temom položaja žena u poslovnom svijetu, odnosu novinara i onih koji ih sponzoriraju, ali i države, te se bavi pitanjem prvog amandmana, ali ne pokazuje izričite stavove vezane uz tu temu, već ostavlja gledateljima da donesu odluku. Kombinacija Stevena Spielberga, Meryl Streep i Toma Hanksa, te biografski aspekt samog filma, čine ga dostojnim kandidatom za Oscara, ali ne i filmom vrijednim odlaska u kino.

Oblik vode (The Shape of Water)

Nominiran za čak 13 Oscara, film smješten u Americi 1960-ih ljubavna je drama o nijemoj Elisi koja se zaljubi u „čudovište“, odnosno tajni eksperiment koji su ona i kolegica Zelda otkrile u tajnom vladinom laboratoriju.

Nerealni početak filma tipičan je za romantične komedije, pogotovo to što se ona preko noći zaljubi u nepoznato čudovište, ali priča se kasnije bolje razradi. Fantastična atmosfera 1960-ih, odlična kostimografija i vrhunska glazba te sam redatelj razlozi su zašto je nominiran u toliko kategorija. Film nije fantastičan, ali je vrijedan gledanja.

FAVORITI

Skrivena ljubav (Call Me by Your Name)

Call Me by Your Name, možda nespretno preveden na hrvatski kao Skrivena ljubav, romantična je drama nastala prema knjizi istog imena iz 2007. godine autora Andréa Acimana. Film ima 3 nominacije za Zlatni globus, 4 nominacije za nagradu BAFTA, te četiri nominacije za Oscara, pohvale kritike i publike i čak 98% na Roten Tomato .

Priča se vrti oko sedamnaestogodišnjeg Elia koji provodi ljeto veoma opušteno sa svojim roditeljima u jednom talijanskom selu kamo dolazi zgodni Amerikanac Oliver kako bi radio s Eliovim ocem. Iako na početku oprezan, ponešto i odbojan prema strancu, Elio počinje razvijati osjećaje te njihovi verbalni sukobi napokon dovedu do konzumiranja novonastalih osjećaja što će trajati kratko s obzirom na to da se Oliver ubrzo vraća u Ameriku. 

Divna ljubavna priča, iako pomalo kontroverzna, ruši predrasude posebice prikazom načina na koji se Eliovi roditelji nose s njihovom ljubavlju. Iako pomalo usporen u početku, film s divnim prikazima talijanskih krajolika i kulture, odličnim glazbenim postavom i s izvrsnom debitantskom zvijezdom Timothéeom Chalametom, film je vrijedan nominacije, ali i gledanja.

Tri plakata izvan grada (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri)

Jedan je od glavnih kandidata za Oscara, s čak 7 nominacija, među kojima je i ona za Najbolji film, a već je osvojio nekoliko prestižnih nagrada.

Izvan grada Ebbinga, u Missouriju, objavljena su tri plakata s pomoću kojih Mildred Hayes proziva šerifa Williama Willoughbyja da nije ništa poduzeo u vezi umorstva i silovanja njene kćeri. Neobična priča prati ženu koja kreće u pravi mali rat protiv policije. Priča je više fokusirana na njenu svakodnevnu borbu sa svime i svima koji joj stanu na put, a manje na sam zločin i ubojicu.

Teška tema kao smrt djeteta odrađena je na humorističan način i taj pogled na priču je ono što ovaj film čini osvježenjem. Vrhunska glumačka postava (Frances McDormand, Woody Harrelson, Sam Rockwell, Peter Dinklage) odigrala je nezaboravne uloge koje vas neće ostaviti ravnodušnima.

Ono što vas neće ostaviti ravnodušnima, štoviše možda čak s negativnim emocijama je završetak filma, ali i činjenica da se tijekom filma niti jedan čin u kojem je prekršen zakon ne istražuje niti kažnjava. Film definitivno vrijedan nominacije, ali i gledanja.

Izvan kategorije:

Film koji će vas nasmijati, zainteresirati i iznenaditi te nosi sjajnu pouku nalazi se na popisu najboljih animiranih filmova: Coco i velika tajna zasigurno je nešto što ne biste trebali propustiti.

FOTO: OSCAR GO