LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Gvaševi, akvareli, tuševi

Opus Ive Šebalja putuje u izložbi „Slikarstvo traži vrijeme“

Opus jednog od najznačajnijih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća široj javnosti bit će predstavljen nizom izložbi u Osijeku, Opatiji, Slavonskom Brodu, Čakovcu i Pakracu.

Opus jednog od najznačajnijih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća široj javnosti bit će predstavljen nizom izložbi u Osijeku, Opatiji, Slavonskom Brodu, Čakovcu i Pakracu.

U Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer u Opatiji izložit će se radovi Ive Šebalja pod nazivom Slikarstvo traži vrijeme. Otvorenje će se održati u utorak, 11. travnja u 19 sati, a izložba će se na ovoj lokaciji moći pogledati do 18. svibnja.

Riječ je o putujućoj izložbi kojom se obilježava 105. obljetnica rođenja i 15. obljetnica smrti velikog Ive Šebalja. Organizator i nositelj projekta udruga je Val kulture, u suradnji s ustanovama Hrvatski muzej turizma, Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda, Muzej grada Pakraca, Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku te Centar za kulturu. Kustosica izložbe diplomirana je povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol.

Cilj je projekta aktualizirati opus Ive Šebalja i omogućiti publici iz cijele Hrvatske upoznavanje s djelima jednog od najcjenjenijih hrvatskih slikara dvadesetog stoljeća. Izbor od oko 150 radova nastalih u rasponu od četrdesetih godina prošlog stoljeća pa do zadnjih godina života autora izvrsno reprezentira njegovu poetiku i stvaralaštvo. Riječ je većinom o gvaševima, akvarelima i tuševima na papiru različitih dimenzija.

Zbirka radova obogaćena je njegovom bistom, majstorskim radom Ivana Sabolića, kao i vrlo zanimljivom fotodokumentacijom – portretima umjetnika koje su snimili renomirani fotografi Marija Braut, Luka Mjeda i Mio Vesović. Njenu posebnost zacijelo čine dvije velike mape s kartonima B1 formata na kojima je autor uredno slagao male akvarele i močila, zapisivao poneku misao i sve to uredno vodio pod rednim brojevima.

Izbor radova i postav izložbe bit će prilagođen izložbenom prostoru muzeja i galerija. Promjenjiv karakter izložbe omogućit će raznolike varijacije i akcentuacije radova od izložbe do izložbe, čime će uvelike doprinijeti sveobuhvatnosti i dinamici prezentacije lika i djela Ive Šebalja.

FOTO: PERCEIVE ART