Premijera na Sceni Ribnjak

„Oleanna“ upozorava da je vrag u detalju

Predstava "Oleanna"

Nova predstava na Sceni Ribnjak napeta je, brza, intimna i javna te je svedena na mikrokozmos profesora i studentice u jednoj učionici. Ne propustite izvedbu „Oleanne“ u nedjelju, 15. siječnja.

Na Sceni Ribnjak očekuje nas nova predstava pod nazivom Oleanna. Njena će se pretpremijera održati u petak, 13. siječnja u 20 sati, a idući će se dan održati svečana premijera u istom terminu.

Predstava Davida Mameta Oleanna autorski je projekt Darka Stazića i Sare Stanić. Nastala je u suradnji Putujućeg kazališta – PUK-a i Scene Ribnjak, Centra mladih Ribnjak. Darko Stazić i Sara Stanić zajednički potpisuju prijevod teksta, režiju, dramaturgiju, scenografiju, kostiografiju te glume uloge studentice Carol i profesora Johna. Glazbu je komponirao Marjan Nećak.

Foto: Scena Ribnjak

Svaki dobar kazališni tekst jest i borba i pitanje. Ova borba između dvaju obrazovnih sistema, starog i novog, dvaju načina poimanja odnosa, osobnih i poslovnih, rat između obrazovanja i bliskosti, ovaj napeti verbalno-fizički duel Davida i Golijata u učionici, ova britka Mametova duodrama počiva na pitanju tumačenja nijansi. U svijetu u kojem živimo bavimo se krupnim rezovima, oštrim potezima i velikim blokovima uspjeha i/ili neuspjeha, a genijalni Mamet vraća i upozorava da je vrag u detalju.

Taj detalj čini razliku u pitanjima: Što je naklonost, a što je seksualno uznemiravanje? Što je samoobrana i kada ona prelazi u agresiju? Što je zapravo intelektualna elita i do kuda ona može ići u svojoj nekonvencionalnosti? Koliko se mogu mijenjati i sebi prilagođavati pravila igre? Kad ćemo za iskakanje iz konvencije platiti i koliko? Napeto, brzo, intimno i javno istovremeno, a sve svedeno na mikrokozmos profesora i studentice u jednoj učionici.

Predstava je otvorena za javnost u nedjelju, 15. siječnja u 20 sati. Rezervacije su moguće pozivom na broj 01/4814-719 ili slanjem e-maila na adresu blagajna@scenaribnjak.hr.

Komentari na članak

Vezani članci

Kazalište u Turdi

Odlična prilika za kulturofile

Otvoren poziv za sudjelovanje na međunarodnom kazališnom festivalu u Rumunjskoj

Prijavite se i doživite ovogodišnji međunarodni kazališni festival u Turdi. Rok za prijavu je 1. kolovoza.

Ljubavni par, PHOTO: unsplash

Ideje za romansoljupce

5 ljubavnih romana koji uskoro dobivaju svoje filmske adaptacije

U ove ljetne dane za vrijeme odmora ljubitelji romantičnih filmova i romana mogu se zasladiti novim filmskim adaptacijama pet ljubavnih romana. Stoga, ako vam treba ideja za gledanje filmova, donosimo pet romantičnih zalogaja.

književna udruga Ludens logo

Književna udruga Ludens

Naučite pisati kazališne kritike na radionicama u Zadru

Polaznici ove radionice prvenstveno će raditi na pisanju i usavršavanju vlastitih tekstova.

https://pixabay.com/en/metz-france-opera-theatre-interior-86226/

Kazališni natječaj

Raspisana audicija za ulogu Djevojke u predstavi „Šetači pasa”; uvjet titula prvostupnice

Za ulogu Djevojke mogu se prijaviti prvostupnice glume u dobi od 22 do 28 godina, i to do 19. kolovoza. Audicija će se održati između 26. i 30. dana istog mjeseca.

Romano Nikolić

Intervju: Romano Nikolić

„Mislim da se glumac podjednako daje i u kazalištu i na filmu.“

Iako na početku svoje profesionalne karijere, Romano se već može pohvaliti brojnim ulogama što nije čudno budući da je odrastao u gradu u kojem su rođeni brojni umjetnici, a svaki kameni kutak krije scenografiju za neku predstavu.