Glazbene božićne svečanosti

Odsjek za glazbenu umjetnost u Osijeku i ove godine organizirao GLAZ-B-OS; ulaz besplatan

Program 2018.

Akademija za umjetnost i kulturu i ove godine obogaćuje kulturni život grada 12. po redu glazbenim svečanostima koje sve do 20. prosinca nude pregršt atraktivnih događanja.

Započele su tradicionalne Glazbene božićne svečanosti Akademije za umjetnost i kulturu – festival GLAZ-B-OS, koji karakterizira raznolikost i brojnost koncerata, izlaganja, radionica i predstava. Ovogodišnji besplatni programi u organizaciji Odsjeka za glazbenu umjetnost traju od 7. do 20. prosinca i za svakoga nude ponešto. 

Festival je pokrenut 2006. godine, a održava se svakoga prosinca. Akademija za umjetnost i kulturu kao cilj ovakvih projekata navodi obogaćivanje kulturnoga života grada, kao i okolnih područja, afirmiranje mladih glazbenika te približavanje glazbene scene širokom krugu publike. Važno je spomenuti i brojne suradnje s akademijama iz Hrvatske i inozemstva, poput Novoga Sada, Pečuha, Debrecina i dr.

12. glazbene svečanosti otvorene su 7. prosinca kada je operni ansambl Akademije za umjetnost i kulturu izveo Operu Pannonicu. Nastavljene su koncertom akademskog pjevačkog zbora Vox Academia povodom Svjetskog dana zborskoga pjevanja te Božićnim tamburaškim intermezzom, koncertom Tamburaškog ansambla Odsjeka za glazbenu umjetnost.

U ponedjeljak, 17. prosinca, možete sudjelovati u radionici Filmska glazba, u slušaonici Akademije poslušajte Gitarom po svijetu ili Božić – nadahnuće glazbenog stvaralaštva, a održat će se i koncert solista i ansambala Odsjeka za glazbenu umjetnost. Utorak, 18. prosinca, donosi Masterclass zborske glazbe: Interpretaciju vokalnih djela, radionicu Bijeli Božić, izlaganje Etnomuzikologija iz druge perspektive te koncert Hrvatsko-ruskoga društva iz Dubrovnika pod nazivom Puškin u glazbi i stihu. Tijekom srijede možete sudjelovati u radionicama Umjetnost s potpisom i Blue Christmas te poslušati izlaganja o umjetničkom portretu Mije Čorak Slavenske i psihologiji božićne glazbe, kao i klavirske skladbe Claudea Debussyja.

Zadnji dan GLAZ-B-OSa, četvrtak, 20. prosinca, donosi izlaganja E-knjiga u nastavi Glazbene kulture te Izazovi organizacije glazbenih događanja, a najzanimljivije će biti ono o Erasmus+ iskustvu i nastavi solfeggia u Norveškoj. Festival završava natjecanjem studentskih pjevačkih ansambala.

Idite, razgledajte, poslušajte i sudjelujte u radionicama. Trud profesora i studenata neka ostane zapažen jer ujedno doprinosi općem kulturnom životu ovih prostora, oni razvijaju našu glazbenu scenu, donose nova i iskusna lica u svijet glazbe te nas čine bogatijima za barem jedno nematerijalno dobro.

Komentari na članak

Vezani članci

Tišina molim! 2017.

Jugoslavenska kinematografija

Dubrovčani će gledati izgubljeni dokumentarac na otvorenju festivala „Tišina molim“

Tijekom sedam dana multimedijalnog festivala „Tišina molim! – Film i Grad od 1919.“ posjetitelji će imati priliku pogledati projekcije filmova snimljenih u Dubrovniku. Na otvorenju ih očekuje kratkometražni dokumentarac „Dubrovnik“.

Humanitarni stand-up show

Darivanje u božićnom duhu

Božićna humanitarna akcija za terapijsko jahanje

Sudjelujte u božićnoj humanitarnoj akciji za udrugu MOGU! Za Vaše veliko i humano srce Ekonomski fakultet organizirao je „stand-up“ nastup Marine Orsag i gostiju iz Studija smijeha.

Zoe Lower na Dimensionsu

Punta Christo

Završen „Dimensions festival”, uskoro počinje „Outlook”

Sedam tisuća posjetitelja iz više od pedeset zemalja svijeta uživalo je u izvedbama dvjestotinjak glazbenika koji su se rasporedili na jedanaest maštovito postavljenih i uređenih pozornica.

Sedmi Bloomsday Croatia

Sedmi Bloomsday Croatia

Kreativci i avanturisti galopiraju na Bloomsday u punom kasu

Na sedmom Bloomsdayu u Puli uspostavit će se kreativno-kulturna mreža koja odražava raznolikost Jamesa Joycea u različitim formatima, žanrovima i izvedbenim oblicima.

Cockta exit

Festivalske pustolovine

(P)ostanite originalni uz Cocktine glazbene vibracije

Za sve vas koji želite poslati nekome samo vašu, originalnu uspomenu s Exita, Cockta je omogućila da dođete, slikate se i da svoju polaroid sliku kao razglednicu pošaljete prijateljima koji su propustili ovu jedinstvenu ljetnu pustolovinu.