LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zagreb i Rijeka

Odlična imena na dvanaestom izdanju „Human Rights Film Festivala”

Sadržajem jak festival angažiranog i autorskog filma održat će se od 8. do 14. prosinca u kinu Europa, kinu Tuškanac i Dokukinu te od 11. do 14. prosinca u Art-kinu u Rijeci.

Sadržajem jak festival angažiranog i autorskog filma održat će se od 8. do 14. prosinca u kinu Europa, kinu Tuškanac i Dokukinu te od 11. do 14. prosinca u Art-kinu u Rijeci.

Dvanaesti put zaredom Human Rights Film Festival (HRFF) poticat će javnost na razmišljanje i djelovanje.

Sadržajem jak festival angažiranog i autorskog filma održat će se od 8. do 14. prosinca u kinu Europa, kinu Tuškanac i Dokukinu te od 11. do 14. prosinca u Art-kinu u Rijeci.

Na Venecijanskom filmskom festivalu 2014. godine iskrslo je ime indijskog redatelja Chaitanya Tamhanea, čija je Sudnica (Court) pobjedila u selekciji Horizonti, a ujedno je i proglašen najboljim debitanskim filmom na Mostri.

Sudnica je film o posebnoj vrsti zločina - sporost pravnog sistema koja u jednom trenutku sama postaje generator nepravde. 

Sve je u plamenu (All things ablaze) je vrući film, u dvostrukom smislu te riječi. Film je prije nekoliko tjedana imao svjetsku premijeru na festivalu u Leipzigu, gdje je izazvao veliku pažnju i dobio važne nagrade.

Ovaj film nije o revoluciji koja je prošle zime zauvijek promijenila Ukrajinu. Ne sasvim. Film je to o univerzalnom obrascu specifičnog tipa pobune – onog koji završava krvoprolićem. U početku, plemenita slobodarska nastojanja sukobljava se s mračnim snagama represivnih lidera. U jednom trenutku, nakon mnogo zbrke i kaosa pravednički narodni gnjev pretvara se u čisti bijes. A kada padnu prve žrtve na obje strane, bez obzira koliko situacija izgledala crno-bijela izvana, granica dobrog i lošeg zamagljuje se i promatra se iz epicentra bitke. I na kraju, sve je u plamenu, istaknuli su redatelji Oleksandr Techynskyi, Aleksey Solodunov i Dmitry Stoykov.

Human Rights Film Festival od samog početka prati filipinskog redatelja Lava Diaza. 2013. godine prikazan je Norte, film inspiriran Zločinom i kaznom Dostojevskog. Ove godine Lav sa svojim novim uratkom – Iz vremena koje prethodi (Mula sa kung ano ang noon) osvaja glavnu nagradu na festivalu u Locarnu. godine 1972., Ferdinand Marcos je proglasio izvanredno stanje čime je gurnuo Filipine u najmračnije razdoblje. Marcosova politička metodologija bila je klinička i brutalna.

Priča filma odvija se oko života siromašnih seljaka u jednom od najudaljenijih krajeva Filipina prije proglašenja izvanrednog stanja. Vrlo labavo utemeljen na stvarnim događajima i likovima, film istražuje kako individualna i kolektivna psiha reagira na ekstremne i tajanstvene promjene u društvenom i fizičkom okruženju.

Ostarjeli imigrant, ali i potraga za kćeri

Najnoviji film portugalskog redatelja Pedra Coste - Konj zvan Novac (Cavalo dinheiro) očaravajuća je i radikalna ekspanzija antologijske kronike raseljenih naroda i snova koja se nastavlja na njegovu Fontinhas trilogiju, nazvanu po ugroženoj i na kraju uništenoj četvrti u kojoj se odvijaju Costini prijašnji filmovi. Dok su raniji filmovi u pravilu zborski, isprepličući više likova i priča, Konj zvan Novac fokusira se isključivo na lik Venture, ostarjelog imigranta i bauštelca sa Zelenortskih otoka. Costa je u Locarnu 2014. nagrađen za najbolju režiju za ovaj film.

Film Jauja (Jauja), argentinskog redatelja Lisandra Alonsa, u proljeće je imao premijeru u Cannesu. Film začudne ljepote je priča o čovjeku u očajničkoj potjeri za kćeri, osamljeničkoj potrazi koja nas vodi do mjesta izvan vremena gdje prošlost nestaje, a budućnost nema značenja. U filmu glavnu ulogu ima Viggo Mortensen.

Na ljeto 2014. u 71. godini preminuo je njemački redatelj Harun Farocki. Po mnogo čemu je bio ključna ličnost suvremene vizualne kulture, čija je misao-praksa slike utjecala na generacije filmaša i intelektualaca. U programu koji 12. HRFF realizira u suradnji s festivalom Filmske mutacije i kustoskim kolektivom WHW, prikazat će se pet Farockijevih radova, ali i filmovi njegove kćerke Anne Faroqhi i američkog eksperimentatora Jamesa Benninga.

Više informacija o 12. HRFF-u možete saznati na internetskoj i Facebook stranici.

FOTO: HRFF