LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Umjetnička ostvarenja

Četvrt stoljeća Nagrade hrvatskog glumišta: Objavljene nominacije

Prestižne nagrade dodjeljuju se najboljim umjetničkim ostvarenjima iz područja drame, opere, baleta, radio i televizijske umjetnosti. Osim ovogodišnjih nominacija, žiri je objavio kako će nagrade za svekolika umjetnička djelovanja uručiti Zdenki Heršak i Vladimiru Kranjčeviću.

Prestižne nagrade dodjeljuju se najboljim umjetničkim ostvarenjima iz područja drame, opere, baleta, radio i televizijske umjetnosti. Osim ovogodišnjih nominacija, žiri je objavio kako će nagrade za svekolika umjetnička djelovanja uručiti Zdenki Heršak i Vladimiru Kranjčeviću.

Na konferenciji za medije održanoj 9. studenog 2017. predstavljene su nominacije predstava i izuzetnih umjetničkih ostvarenja za Nagradu hrvatskog glumišta 2017. godine, u organizaciji Hrvatskog društva dramskih umjetnika. Dodjela je zakazana za 24. studenog, i to u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. O važnosti nagrade govorile su istaknuta hrvatska glumica Perica Martinović te tajnica Hrvatskog društva dramskih umjetnika Marija Filipović, istaknuvši činjenicu kako ovakva velika kazališna svečanost postoji već 25 godina te kako je za hrvatsko kazalište ova godina iznimno važna jer obuhvaća još nekoliko povijesnih jubilarnih obljetnica. Između ostalog, brojimo 450 godina od smrti slavnog hrvatskog komediografa Marina Držića, kao i 90 godina od prve hrvatske radiodrame.


FOTO: Studentski.hr

Uvažena glumica Lela Margetić, ujedno i predsjednica žirija za dramu, predstavila je nominacije za najbolja ostvarenja iz područja dramske, radio i televizijske umjetnosti. U kategoriji za najbolju predstavu u cjelini nominirane su Črna mati zemla Kristiana Novaka/Tomislava Zajeca u režiji Dore Ruždjak Podolski, Marin Držić – Viktorija od neprijatelja Hrvoja Ivankovića i Ivice Boban u režiji Ivice Boban te Zbunjoza Mariusa von Mayenburga u režiji Ivana Plazibata. Za najbolje redateljsko ostvarenje nominirane su Ivica Boban za režiju predstave Marin Držić  ̶  Viktorija od neprijatelja, Aida Bukvić za režiju predstave Pluća i Dora Ruždjak Podolski za režiju predstave Črna mati zemla. Za najbolju žensku ulogu nominirane su Jasna Ančić za ulogu Žene u predstavi Ostavljam te, Jadranka Đokić za ulogu u predstavi Pluća te Mirta Zečević za ulogu Josipe Jurić u predstavi Kakva majka, takva kći. Nominacije za glavnu mušku ulogu ove su godine zaslužili Borko Perić za ulogu Frane u predstavi Jedan sluga, dva gospodara, Adrian Pezdirc za ulogu Matije u predstavi Črna mati zemla te Branimir Vidić za ulogu Skupa u istoimenoj predstavi.
 
Gospođa Margetić također je obrazložila dodjelu ovogodišnje nagrade za svekoliko umjetničko djelovanje glumici Zdenki Heršak govoreći o njezinim brojnim ulogama, ali i nepresušnoj stvaralačkoj energiji:

– Preplitanje života i umjetnosti uvijek je bilo njezinom inspiracijom. Voljela je učiti iz života, ali i iz uloga koje je kreirala. –

Predsjednica žirija za operu Mirjana Bohanec-Vidović i predsjednik žirija za balet Svebor Sečak predstavili su nominacije za kategorije opere i baleta. U kategoriji za najbolju baletnu predstavu u cjelini našle su se Derviš i smrt Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu te Gospoda GlembajeviLabuđe jezero Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Za najbolju opernu predstavu u cjelini nominirane su Don Carlo u režiji Dereka Gimpela, Orlando redatelja Jánosa Szikore i Otello u režiji Marina Blaževića. Također, gospođa Bohanec-Vidović je u ime žirija za operu obznanila kako će ove godine nagradu za svekoliko umjetničko djelovanje dodijeliti Vladimiru Kranjčeviću, poznatom pijanistu, dirigentu i glazbenom pedagogu.

Dodjelu nagrada možete pogledati 24. studenog na Hrvatskoj radioteleviziji, a zanima li vas tko se još našao među nominiranima u ostalim kategorijama, možete provjeriti na stranici Hrvatskog društva dramskih umjetnika.
FOTO: STUDENTSKI.HR