Globalni program "Shakespeare Lives"

Obilježena 400. obljetnica smrti Williama Shakespearea

Obilježena 400. obljetnica smrti Williama Shakespearea

– Shakespeare je trajan, njegova djela još su uvijek zanimljiva, drame su žive i konkretne, likovi su bajkoviti, bez prezimena, datuma rođenja i smrti. Njegove drame pozivaju na svježu primjenu i svevremenske su na više načina – ističe Michael Dobson.

U foajeu Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, u petak 1. travnja u 17 sati, u organizaciji Britanskoga veleposlanstva u Republici Hrvatskoj, Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, Chevening Alumnija – Hrvatska i British Councila Hrvatska, održan je prigodan program u okviru obilježavanja 400. obljetnice smrti Williama Shakespearea. Na taj smo se način pridružili globalnome programu Shakespeare Lives koji svojim aktivnostima slavi Shakespearov život i nasljeđe.

Nakon uvodne projekcije videa Shakespeare u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu te Verdijeve arije iz predstave Macbeth, u izvedbi opernoga solista Siniše Hapača i pod klavirskom pratnjom Helene Borović, posjetiteljima su se obratili Dubravka Vrgoč, intendantica HNK-a u Zagrebu, Dr. Connor Snowden, direktor British Councila te Mr. Ian Cliff, veleposlanik, otpravnik poslova u Britanskome veleposlanstvu.

–  Iznimna nam je čast što je upravo Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu odrabrano kao institucija u kojoj će započeti proslava Shakespearovog jubileja u Hrvatskoj. Da Shaksepeare živi, u HNK je dokazivano u proteklih sto godina brojnim uprizorenjima, ne samo Shakespeareovih drama već i opera i baleta rađenih po njegovim predlošcima. Ova je kuća doista Shakespearov dom, a to ćemo dodatno dokazati i u jubilarnoj godini – današnjim programom, ali i projekcijom filma "Kako vam drago", točnije snimljenoga uprizorenja istoimene komedije u izvedbi Nacionalnoga teatra iz Londona čija će redateljica Polly Findlay u HNK režirati jedno od Shakespearovih djela, koje će premijerno biti prikazano u siječnju 2017.  izjavila je Dubravka Vrgoč.   

Zatim je Snowden dodao:

–  Ovaj je program zapravo mogućnost milijunima ljudi diljem Velike Britanije kao i u 140 zemalja širom svijeta da sudjeluju u projektu "Shakespeare živi", koji uključuje glazbu, film, kazalište, izložbe, javna čitanja. Postoji i online platforma (shakespearelives.org) koja uključuje niz materijala o Shakespeareu i njegovu opusu - istaknuo je Dr. Connor Snowden.  - Shakespeare je bio intenzivan raščljanjivač, koji je uvijek  ukazivao na važnost tolerancije različitosti pa u skladu s time želimo potaknuti diskusiju o kvaliteti i važnosti različitosti koje su ključne u vrednovanju i poštivanju onoga drugoga. Mi zapravo ovim programom slavimo Shakespearevu iznimnu pronicljivost – on je glas svijeta koji govori o pohlepi, požudi, ljubomori, ali i o odanosti, pravdi, prijateljstvu, poštovanju, i ponajviše, ljubavi

Mr. Ian Cliff, veleposlanik, otpravnik poslova u Britanskom veleposlanstvu osvrnuo se kratko na nedavni posjet princa od Walesa i vojvotkinje od Cornwalla te izrazio veliko zadovoljstvo priključivanjem Hrvatske obilježavanju ovoga značajnog jubileja kao i izuzetno uspješnom suradnjom s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu, svojevrsnim domaćinom programa.

Uslijedilo je predavanje profesora Michaela Dobsona koji je prikazao dokumente iz Shakespeareova doba u kojima su posjetitelji mogli vidjeti kako su i gdje igrane predstave u Engleskoj.

– Shakespeare je trajan, njegova djela još su uvijek zanimljiva, drame su žive i konkretne, likovi su bajkoviti, bez prezimena, datuma rođenja i smrti. Njegove drame pozivaju na svježu primjenu i svevremenske su na više načina – rekao je, između ostaloga, Michael Dobson.

Mate Maras, prevoditelj Sabranih djela Williama Shakepearea, u sklopu svojega predavanja prikazao je fotografije svih djela koja su izvedena u HNK-u od 1840. do 1990. godine To razdoblje uključuje izvedbe 26 Shakespearovih djela: Romeo i Julija, Kroćenje goropadnice, Mnogo vike ni za što, Mletački trgovac, Macbeth, Othello, Vesele žene windsorske, Kralj Lear, Hamlet, Julije Cezar, Koriolan, San ivanjske noći, Zimska priča, Rikard III., Henrik IV., Komedija zabluda, Na tri kralja, Periklo, Troilo i Kresida, Antonije i Kleopatra, Oluja, Mjera za mjeru, Timon Atenjanin, Cymbeline.

U sklopu programa izvedeni su i ulomci iz Shakespeareovih djela u interpretaciji glumaca HNK-a: Vanje Matujec (Celija iz drame Kako vam se sviđa), Luke Dragića (Hamlet iz istoimene drame) te Alme Price (Soneti). Program je pratila prigodna izložba ilustracija Shakespearovih soneta, akademskoga slikara Rudija Labaša.

Komentari na članak

Vezani članci

Građanin plemić

Zagrebački HNK poziva

Zrinka Cvitešić ponovno u „Građaninu plemiću”

Nakon mjuzikla Once na londonskom West Endu, Zrinka Cvitešić vraća se u zagrebački HNK u predstavi Građanin plemić, koja je na repertoaru već pet sezona.

Lovac u žitu, FOTO: Flickr

Na današnji dan

65 godina kontroverznog prvijenca proze u trapericama

Na današnji je dan 1951. objavljen „Lovac u žitu“, roman kojim je J. D. Salinger proslavljen. Na 65. obljetnicu prvoga izdanja romana saznajte čime je zaslužio naslov jedne od najznačajnijih, ali i najkontroverznijih knjiga 20. stoljeća.

Lukava mala lisica

Nova suradnja studenata i HNK u Zagrebu

Više od 300 studenata priprema operu „Lukava mala lisica“ punu humora i erotičnih elemenata

Opera „Lukava mala lisica“ Leoša Janáčeka nova je operna premijera u kojoj više od 300 zagrebačkih studenata na pozornici središnjeg nacionalnog teatra predstavlja svoje umjetničko stvaralaštvo.

filozofski teatar

Filozofski teatar

"Najopasniji filozof Zapada" vraća se u HNK

Jedan od najutjecajnijih i popularnih filozofa današnjice, Slavoj Žižek, ponovno gostuje u Hrvatskom narodnom kazalištu u sklopu ciklusa Filozofski teatar.

Zajednička fotografija

Studentska terenska nastava iz hrvatske dijalektologije po Hrvatskom zagorju

Studenti s Hrvatskih studija otputovali u Zagorje u sklopu nastave

Dvodnevna terenska nastava pružila je studenticama i studentima priliku da se upoznaju s različitim kajkavskim zagorskim govorima te upoznaju brojne zanimljive kulturne spomenike kojima obiluje Hrvatsko zagorje.