LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Projekcija dokumentarca

Novi KineDok prikazuje kako su rumunjske dvorane s dušom zamijenili multipleksi

Djelić surove svakodnevnice kinematografije u Rumunjskoj prikazat će se nagrađivanim dokumentarcem „Cinema, Mon Amour" na drugom izdanju riječkog KineDoka.

Djelić surove svakodnevnice kinematografije u Rumunjskoj prikazat će se nagrađivanim dokumentarcem „Cinema, Mon Amour" na drugom izdanju riječkog KineDoka.

Novo izdanje KineDoka u Rijeci udruga Ri Rock otvara besplatnom projekcijom dokumentarnog filma Cinema, Mon Amour  iz 2015. godine Događaj će se održati 10. travnja ispred OKC Palach u Kružnoj ulici s početkom u 19:30. Posebnost drugog izdanja čini gostovanje redatelja filma Alexandra Belca kojem će posjetitelji imati priliku postaviti pitanja i podijeliti s njim svoje doživljaje.

Film prikazuje djelić surove svakodnevice kinematografije u Rumunjskoj. Rumunjska kina nekoć su bila ponos nacije, gotovo ih je svako selo imalo, a ljudi su hrlili gledati nove filmove koji su došli u grad. Danas su ljepotu zajedničkog gledanja zamijenili drugi oblici zabave, a dvorane s dušom multipleksi, uglavnom u većim gradovima. No, upravitelj, bivši projekcionist i dugogodišnji ljubitelj filma Victor te njegove dvije zaposlenice Cornelija i Lorena ne žele odustati ni pod koju cijenu, čak i kad gledatelje treba dovući za rukav, skuhati im čaj i poslije ih odvesti kući. Mala ekipa kina Dacia svojim životnim odlukama, ljubavlju i strašću prema filmu gledatelje ne ostavlja ravnodušnima.

Film je svjetsku premijerno prikazan na festivalu DOK Leipzig, 2015. godine Od prvog prikazivanja osvojio je brojne nagrade, a neke od njih su:

  • IDFA award (East European Forum) – Češka
  • Cat&docs award (Sarajevo Docu Rough Cut Boutique) – Bosna i Hercegovina
  • Nagrada Hrvatske radiotelevizije (Sarajevo Docu Rough Cut Boutique) – Bosna i Hercegovina
  • Cinema warrior 2016, Cultural resistance award (Trieste Film Festival) – Italija
  • Nagrada za najbolju montažu (DocuArt Film Festival) – Rumunjska

Više informacija potražite na Facebook događaju.

FOTO: PIXABAY