LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Otvorenje izložbe

Nova umjetnička instalacija uklopljena u povijest Dioklecijanovih podruma

Povijesnost Dioklecijanovih podruma postavila je jedinstven izazov u radu Tvrtka Burića, a njegovi će se radovi besplatno moći pogledati do 20. kolovoza.

Povijesnost Dioklecijanovih podruma postavila je jedinstven izazov u radu Tvrtka Burića, a njegovi će se radovi besplatno moći pogledati do 20. kolovoza.

Hrvatska udruga likovnih umjetnika – Split nastavlja s izložbenim programom u Dioklecijanovim podrumima, a druga u nizu ovogodišnjih izložbi je site-specific projekt Line memories umjetnika Tvrtka Burića. Otvara se u petak, 20. srpnja, u 21 sat i može se razgledati do 20. kolovoza 2018.

Povijesnost Dioklecijanovih podruma postavila je jedinstven izazov u radu Tvrtka Burića. Oblikovanje nove umjetničke instalacije zahtijevalo je uspostavljanje dijaloga s kompleksnim i slojevitim prostorom podruma. Kako je izgradnja podrumskih dvorana uvjetovana geološkom podlogom lokaliteta, autor je morao slijediti prirodne zadatosti i specifičnosti prostora prilikom osmišljavanja i realizacije jedinstvenog site-specific rada. Dok je manji dio sastavnih dijelova instalacije pripremljen unaprijed, veći dio rada nastao je na licu mjesta pri čemu je prostorni raspored elemenata novonastale konstrukcije realiziran unutar konteksta vizualnog sadržaja koji poimamo kao totalitet povijesnog nasljeđa. 

Brojni radovi Tvrtka Burića, ponajviše instalacije, nalaze se u muzejima i u javnom prostoru u različitim gradovima Italije i Europe. Njegova djela rezultat su složenog sustava mišljenja koji se oslanja na kulturne i umjetničke pojmove različitih izvora. Bilo instalacije, slike ili jednostavni crteži, savršena su trodimenzionalna točka suradnje između poezije i tehnologije s jedne strane te energije i strasti za životom i truda prema boljoj budućnosti s druge strane.

Izložba je organizirana uz potporu Ministarstva kulture, Grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije, Turističke zajednice grada Splita i uz suradnju Muzeja grada Splita. Ulaz je besplatan.

FOTO: PERCEIVEART