LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izložba u Milanu

„Non-Aligned Modernity" na jedinstven način prikazuje istočnoeuropsku umjetničku scenu

U deset dvorana kompleksa FM Centro per l'Arte Contemporanea u Milanu predstavit će se jedinstven prikaz istočnoeuropske umjetničke scene od 50-tih godina do pada Berlinskog zida.

U deset dvorana kompleksa FM Centro per l'Arte Contemporanea u Milanu predstavit će se jedinstven prikaz istočnoeuropske umjetničke scene od 50-tih godina do pada Berlinskog zida.

Izložba Non-Aligned Modernity/Modernità non allineata najveća je sveobuhvatna prezentacija istočnoeuropske umjetnosti iz vremena Hladnog rata ikada postavljena. Temelji se na radovima iz koncepcijski najkompletnije i najrelevantnije privatne kolekcije istočnoeuropskih umjetničkih praksi – Kolekcije Marinko Sudac (Zagreb, Hrvatska), razvijenoj prema strategiji u potpunosti različitoj od klasičnog pojma sakupljanja.

Radovi iz Kolekcije Marinko Sudac datiraju od 1909. g. do pada Berlinskog zida. Izlagani su u preko 80 muzejskih institucija uključujući Tate Modern u Londonu, Haus der Kunst u Münchenu, Ludwig muzej suvremene umjetnosti u Budimpešti i Muzej moderne umjetnosti u Varšavi.

U deset dvorana kompleksa FM Centro per l'Arte Contemporanea u Milanu predstavit će se jedinstven prikaz istočnoeuropske umjetničke scene od 50-tih godina do pada Berlinskog zida. Očekuje vas više od 120 umjetnika, grupa, dokumentacije neoficijelnih izlagačkih prostora i raznih organiziranih manifestacija te više od 700 radova. 

Lista autora uključuje umjetnike iz bivše Jugoslavije: Ivana Kožarića, Sanju Iveković, Vladu Marteka, Julija Knifera, Ivana Picelja, Mladena Stilinovića i umjetnike iz Istočne Europe: Stanu Filka, Dóru Maurer, Júliusa Kollera, Nataliu LL. Središte izložbe radovi su grupe Gorgona i njezinih članova, kao i njihova korespondencija s najvažnijim akterima na europskoj umjetničkoj sceni.

Poseban će se naglasak staviti i na eksperimente Antuna Motike i eksperimentalne filmove Aleksandra Srneca, kao i filmove grupe OHO i radove zagrebačke Grupe šestorice autora.  Dio izložbe posvećen je raznolikoj dokumentaciji neoficijelnih izlagačkih prostora poput poljskih nezavisnih glarija NET i Akumulatory 2PERMAFO; zagrebačkoj izložbi-galeriji At the MomentPrvi otvoreni atelijer u Bratislavi; Balatonboglár u Mađarskoj. Otvorenje izložbe održat će se 26. listopada, a može se pogledati do 23. prosinca.

FOTO: INSTITUTE FOR THE RESEARCH OF THE AVANT-GARDE