LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Knjižnica u HAZU

Nobelovci Leopold L. Ružička i Vladimir Prelog dobili Memorijalnu sobu

Sobe sadržavaju različite dokumente i osobne stvari dvojice nobelovaca te će svojim multimedijskim postavom približiti posjetiteljima život i djelo Ružičke i Preloga.

Sobe sadržavaju različite dokumente i osobne stvari dvojice nobelovaca te će svojim multimedijskim postavom približiti posjetiteljima život i djelo Ružičke i Preloga.

U ponedjeljak navečer otvorena je Memorijalna soba u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u čast hrvatskih nobelovaca Leopolda Lavoslava Ružičke i Vladimira Preloga.

Predsjednik HAZU-a, Zvonko Kusić, predstavio je javnosti Memorijalnu sobu, naglašavajući prestiž Nobelove nagrade u svijetu i prisjećajući se iznimnog doprinosa dvojice nobelovaca u razvoju kemije. Kusić je podsjetio prisutne kako su poticaj za uređenje Memorijalne sobe 2001. dali tadašnji presjednik HAZU-a Ivo Padovan i dopisni član prof. dr. Nikola Jović.

Arhitekt Mario Beusan zaslužan je za muzeološku koncepciju i postav. Memorijalna soba sadrži brojne dokumente, pisma, fotografije i osobne predmete nobelovaca. U izložbenom postavu posvećenom Ružički nalazi se i original povelje o dodjeli Nobelove nagrade 1939. godine, dok se u Prelogovu postavu nalazi i dio njegove stručne biblioteke, namještaj iz njegove radne sobe, odijelo koje je nosio na dodjeli Nobelove nagrade 1975. te zbirka kutija šibica iz svjetskih hotela koje je skupljao tijekom svojih putovanja.

Leopold Lavoslav Ružička dobitnik je Nobelove nagrade za kemiju 1939. godine te je prvi dobitnik iste iz Hrvatske. Također je nositelj 8 počasnih doktorata (četiri za znanost, dva za medicinu, jedan za prirodoslovne znanosti i jedan za pravo).

Vladimir Prelog hrvatski je, ali i švicarski kemičar, dobitnik Nobelove nagrade također za kemiju 1975. Počasni je građanin Zagreba, Varaždina i Osijeka.

FOTO: ZGEXPRESS.NET