Smotra dostignuća različitih stvaratelja

Nestalna ljubav središnja je tema Festivala prvih; ulaz na sve programe besplatan

Predstava "Preokret ili kraj"

Ulaz na performanse, predstave, filmove, radionice i predavanja na Festivalu prvih koji će se 17. put održati u Centru KNAP besplatan je.

U Centru KNAP će se od 14. do 19. listopada 2019. održati 17. Festival prvih koji je pokrenuo multimedijalni umjetnik Željko Zorica postavivši ga kao smotru dostignuća stvaratelja različitih umjetničkih i neumjetničkih profila. Organizator Studio Artless za središnju temu odabrao je nestalnu ljubav inspirirajući se tezom i razmišljanjem poljsko-britanskog sociologa i teoretičara Zygmunta Baumana. On, naime, današnje društveno okruženje označuje metaforom tekuće modernosti koja obilježava stalnu promjenu u svim sferama društva, a osobito u međuljudskim odnosima.

Na otvorenju će se predstaviti umjetnici s radovima pristiglim na natječaj: Kristina Birtić, Mirta Boban, Vanda Jurković, Dijana Lukić, Sonja Nerat, Lena Rihnovski, Klara Šimunović te Nina Šegović.

U izvedbenom dijelu moći ćemo vidjeti slatki performans Pina Ivančića ... Čo ko – moj Čikolatinu..., dok će dan kasnije svoj performans imati i Petra Brnardić pod nazivom Do you love me?. Najveći interes pobudit će svakako izvedba predstave Studio Artlessa Preokret ili kraj, redateljice i dramaturginje Morane Foretić, nastale prema predstavi Željka Zorice Šiša i grupe Ulješura Ende oder Wende.

Osim bogatog vizualnog i izvedbenog programa prikazat će se nekoliko filmova: Izlazite li vanka? Ines Jokoš, Forska zima snimljenog kao završna prezentacija filmskog i dramskog edukativnog procesa projekta Akcija na otoku ili kako hoćete te film Barbare Vekarić: Nitko nije savršen – Mouth of Truth.

U sklopu festivala moguće se uključiti u dvije zanimljive radionice – radionicu plesa s Romanom Soldo te radionicu s Lanom Bobić pod nazivom Kako komuniciramo – kratki tečaj nenasilne komunikacije. Radi se o procesu u kojem učimo prepoznati svoje osjećaje i potrebe, jasno i samosvjesno za njih se zalagati, vodeći brigu o osjećajima i potrebama naših sugovornika s ciljem rješavanja problema i postizanja obostrane koristi.

U programu je i predavanje dr. sc. Hajrudina Hromadžića na temu nestalne ljubavi, zatim Proces stvaranja Kugla glumišta na kojem će pričati teatrologinja dr.sc. Višnja Kačić Rogošić i članica Kugla glumišta dr.sc.Anica Vlašić-Anić, dok će uz kolaž vlastitih pjesama, prožet pjesmama i proznim odlomcima drugih autora, pjesnik i filozof Hrvoje Jurić u sklopu vlastite poetske večeri ponuditi niz refleksija o fenomenu ljubavi, o različitim formama ljubavi, o tekstovima i kontekstima ljubavi, kao i o transformacijama i deformacijama ljubavi u svijetu današnje tehnologije, medija i politike uz video materijale.

Ulaz je slobodan na sva događanja, a za radionice potrebno je prethodno se predbilježiti.

Komentari na članak

Vezani članci

Ljudi rade

Međunarodni znanstveni skup

Prosinac u Osijeku rezerviran za „Kretanje” – u tijeku su i prijave

Osijek je domaćin 4. Međunarodnog znanstvenog skupa Europski realiteti. Cilj je skupa interdisciplinarno pristupiti temi kulture, medija i komunikacija u digitalnom okruženju.

https://pixabay.com/en/couple-romance-love-kiss-lovers-3064048/

Love is in the air

10 suptilnih načina iskazivanja ljubavi

Veljača, mjesec ljubavi i zaljubljenih. Donosimo različite načine na koje vaš partner ili partnerica može izraziti ljubav, a da nije samim riječima „Volim te“.

Umjetnost - kistovi

i-Portunus

Prijavite se za potpore kratkoročnim programima međunarodne mobilnosti umjetnika

Pilot-projekt kojim će se testirati različiti pristupi za potporu međunarodne mobilnosti europskih umjetnika i profesionalaca u kulturi podržat će do 500 kratkoročnih međunarodnih mobilnosti ove godine, a prijave su otvorene do 5. rujna 2019.

Putovati svijetom za 0 kuna

Besplatna putovanja

Urbana mladež otkriva kako putovati svijetom za 0 kuna

Na prezentaciji „How can I travel for free? CRO – EU – PLANET EARTH“ Urbana mladež predstavit će ideje i načine kako putovati besplatno te podijeliti svoja iskustva s vama.

Edukacije Virtualnog ženskog poduzetničkog centra

Ulaganje u nova znanja

Besplatne edukacije za poduzetnike i one koji to žele postati

Nove edukacije Virtualnog poduzetničkog centra počinju 11. rujna u Vukovaru, 12. rujna u Pakracu, 17. rujna u Novoj Gradiški te 25. rujna u Jastrebarskom. Besplatno mogu sudjelovati poduzetnici i oni koji bi poduzetnicima tek htjeli postati.