LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Premijera u Teatru &TD

Nepomičnost u mjestu i vremenu inspiracija je baletu „Tri sestre“

– Ta nemogućnost pokretanja, nepomičnost (u mjestu i vremenu), patos stasisa i njegova translatacija u neverbalno, polazišna je točka ovog baleta. – ističe redateljica.

– Ta nemogućnost pokretanja, nepomičnost (u mjestu i vremenu), patos stasisa i njegova translatacija u neverbalno, polazišna je točka ovog baleta. – ističe redateljica.

Premijera baleta Tri sestre redateljsko-dramaturškog dvojca koji čine Natalija Manojlović i Ivana Đula održat će se u četvrtak, 23. veljače u 20 sati u Polukružnoj dvorani Teatra &TD. Reprizna izvedba na rasporedu je 24. veljače.

Inspiriran istoimenom dramskom uspješnicom A. P. Čehova, cijeli je balet izgrađen na pauzama imanentnim Čehovljevoj dramaturgiji. U svom je eseju o Čehovu Raymond Williams njegove likove okarakterizirao kao generaciju koja čitavu noć sjedi i raspravlja o potrebi za revolucijom pa je sutradan ujutro preumorna da bi išta napravila, makar to bilo vezano uz vlastite trenutačne probleme.

– Ta nemogućnost pokretanja, nepomičnost (u mjestu i vremenu), patos stasisa i njegova translatacija u neverbalno, polazišna je točka ovog baleta. pojasnila je redateljica Natalija Manojlović.

Foto: Damir Žižić

Deverbalizacija teksta drame s trima plesačicama pokušaj je prijenosa atmosfere u kojoj ta nesposobnost djelovanja postaje radnjom drame. Alate za uprizorenje nedogađajnosti tražimo u redukciji ili eliminaciji govora, fizikalizirajući nemogućnost promjene kroz istraživanje ograničenih (po)kretanja ostarjelog tijela. Dramske su situacije suprotstavljene dinamici žuđenoga života koji bi podrazumijevao događaj, ali koji u dramskom tekstu ostaje prisutan tek kao budućnosna projekcija, kao neostvareni san, kao zamišljaj i iluzija.

– Sestre zapravo uživaju u samoj žudnji za promjenom jer su prekrhke da bi promjenu pokrenule. – dodala je redateljica.

Irinu igra Martina Tomić, Mašu Ivana Pavlović, Olfu Petra Chelfi.

FOTO: DAMIR ŽIŽIĆ