Recenzija knjige „Elektroničko nakladništvo?"

Nakladnici nam daju putokaz kroz prevelik broj informacija i odobravaju njihovu kvalitetu

Elektroničko nakladništvo?

Knjiga „Elektroničko nakladništvo?“ prvenstveno je namijenjena studentima informacijskih znanosti i srodnih studija, ali je i svojevrsni priručnik elektroničkog nakladništva i elektroničkih knjiga koji može poslužiti i široj publici s obzirom na nedostatak recentnije literature s tom tematikom.

Elektronička knjiga je fenomen koji je još uvijek u razvoju što pokazuje činjenica da još uvijek ne postoji jedinstvena općeprihvatljiva definicija. Konačne zaključke o elektroničkoj knjizi nije moguće donijeti s obzirom na brzinu kojom se događaju promjene, već je moguće samo promatrati njezin dosadašnji razvoj kao i razvoj elektroničkog nakladništva.

Nakladništvo je imalo dvije revolucije, prva koja je skrivena odnosi se na korištenje tehnologija pri obavljanju svakodnevnog nakladničkog posla, i druga, koja se odnosi na nakladništvo elektroničkih knjiga. Tako se i u novoj knjizi u izdanju Naklade LjevakElektroničko nakladništvo? autora Zorana Velagića, Tomislava Jakopeca, Franje Pehara i Josipe Selthofer razlikuje tematika elektroničkog nakladništva iz perspektive nakladništva i same elektroničke knjige.

Tehnološki razvojni preduvjeti i primjeri dobre prakse

U dva poglavlja knjige Elektroničko nakladništvo? Tomislav Jakopec dao je popise formata e-knjige, čitača knjige te svih tvrtki domaćih i stranih koje se bave elektroničkim nakladništvom. Stručni pregled svih formata elektroničke knjige izražen jednostavnim jezikom donosi zanimljivosti koje možda niste znali, kao činjenicu da je dokument s ekstenzijom docx zapravo objedinjeni skup direktorija i datoteka. Za sve studente to je dobra stvar jer to znači da postoji mogućnosti da se pomoću raspakiravanja spasi seminar koji je pisan nekoliko sati prije roka za predaju, čak i kad se pojavi obavijest corrupted file" na zaslonu.

Elektroničke serijske publikacije

U ovom poglavlju Franjo Pehar iznio je povijest, razvoj i posebnosti elektroničkih serijskih publikacija kao i problematiku identifikacije takvih publikacija što je možda jedino poglavlje koje će više poslužiti kao referentna literatura osobama zainteresiranim za tematiku serijskih publikacija nego široj publici. 

E-publikacije i izazovi vizualnog oblikovanja

Posljednje je poglavlje posvećeno vizualnim komunikacijama i izazovima vizualnog oblikovanja. Josipa Selthofer u njemu objašnjava sve pojmove i aspekte vizualnog oblikovanja u mrežnom okruženju koje bi trebao znati čak i početnik dizajner. Za sve zainteresirane koji se žele baviti grafičkim ili općenito vizualnim oblikovanjem mrežnih stranica ili elektroničkih knjiga u ovom poglavlju se također nalazi i popis svih alata za oblikovanje.

Elektroničko nakladništvo

Prvo poglavlje, koje može biti i samostalna knjiga, bavi se elektroničkim nakladništvom iz perspektive samog nakladništva, ali i redefiniranjem samog pojma nakladništva. Definicija ima nekoliko, ali ona s kojom se osobno slažem definicija je Michaela Bhaskara u kojoj tradicionalne pojmove zamjenjuje novima u sklopu mjenjanja pojmovnog centra na sam sadržaj. 

–... umjesto stjecanja ili naručivanja rukopisa, govori o modeliranju, umjesto recenziranja ili vrednovanja o filtriranju, umjesto uređivanja o oblikovanju koje podrazumijeva  rad na tekstu i odabir pravog formata i medija za njega (eng.framing) i, naposljetku umjesto marketinga i prodaje uvodi pojam pojačavanja (eng.amplifying). –

Skoro sve ove djelatnosti u elektroničkom se svijetu mogu samostalno obaviti, od nabavljanja rukopisa do marketinga, ali ono što nakladništvo nudi je direktan pronalazak puta do ciljane publike, ali daje  i svojevrsni pečat. U svijetu u kojem smo pretrpani informacijama nakladnici su putokazii koji nam mogu pomoći da nađemo put do informacija koje tražimo, a da se ne izgubimo, ali i oni nam daju pečat kojim odobravaju kvalitetu sadržaja koji ćemo konzumirati.

Preporuka za sve koje zanima elektronička knjiga

Knjiga Elektroničko nakladništvo? prvenstveno je namijenjena studentima informacijskih znanosti i srodnih studija, ali je i svojevrsni priručnik elektroničkog nakladništva i elektroničkih knjiga koji može poslužiti i široj publici s obzirom na nedostatak recentnije literature s tom tematikom. 

Komentari na članak

Vezani članci

Knjiga

Sedmo izdanje književne manifestacije

Književna večer u gradskom autobusu, kako nastaje knjiga i drugi zanimljivi događaji na Noći knjige

Tradicionalna, sedma po redu Noć knjige ove se godine održava 23. travnja. Izdvajamo neka od događanja u hrvatskim gradovima studiranja.

Naslovna slastičarnice

Recenzija tri zagrebačke slastičarnice

FOTO: Slatke tajne Zagreba

Predstavljamo vam tri renomirane Zagrebačke slastičarnice: The Cookie Factory, Torte i to, te Amelie. Podignite svoje raspoloženje i prepustite se slatkim tajnama Zagreba.

A million ways to die

Film: A million ways to die in the west (2014.)

Tko preživi pričat će: Vestern još nije mrtav, no...

Vestern još nije mrtav, ali MacFarlane pokazuje kako postoje brojni načini da mu se dođe glave.

Preko granica

Predstavljanje knjige

Pođite na jedinstveno književno putovanje kroz Indiju i Pakistan

Okupljene u zagrebačkom književnom klubu Booksa očekuje zanimljiv književni događaj kakav dosad nisu imali prilike vidjeti.

Jane Eyre

Na današnji dan

Stvoren književni lik koji je proslavio žensku emancipaciju

Roman „Jane Eyre“ na današnji je dan objavila Charlotte Brontë pod muškim pseudonimom Currer Bell. Snažna ljubavna priča iskazala se i na filmskim platnima.