LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Hrvatsko narodno kazalište poziva

Najvažniji sociološki par današnjice u novom izdanju Filozofskog teatra

Richard Sennett i Saskiji Sassen, dvoje najpoznatijih sociologa današnjice – koji su ujedno 30 godina u braku – u novom izdanju Filozofskog teatra.

Richard Sennett i Saskiji Sassen, dvoje najpoznatijih sociologa današnjice – koji su ujedno 30 godina u braku – u novom izdanju Filozofskog teatra.

Nakon što je Slavoj Žižek rasprodao HNK u Zagrebu, i to s tisuću ljudi koji su osim gledališta ispunili pozornicu, Filozofski teatar najavljuje novo izdanje, i to već za 15. veljače.

Ako još niste smislili ništa pametno za Valentinovo, evo prilike da već sutradan čujete 2 najpoznatijih sociologa današnjice koji su trideset godina u braku. Riječ je, dakako, o Richardu Sennettu i Saskiji Sassen.

Saskija Sassen se specijalizirala za istraživanje odnosa između urbanizma i globalizacije. Već je dobro poznata hrvatskoj publici jer nekoliko puta već bila u Zagrebu. Richard Sennett dolazi po prvi puta, i to upravo zbog Filozofskog teatra.

U povodu njegova dolaska, Naklada Jesenski i Turk odlučila se za nesvakidašnji potez. Usred krize hrvatskog izdavaštva ponovno će objaviti Sennettov klasik Nestanak javnog čovjeka – njegovu jedinu knjigu koja je prevedena na hrvatski.

U predgovoru novom izdanju Žarko Puhovski reći će da „nestanak javnog čovjeka“ nije bio tek dosjetljiv naslov, već ostaje „epohalnom dijagnozom“, a kao primjer navodi: – U Hrvatskoj objavljuju osobne poruke – primjerice poznatih osumnjičenika – koje sadrže posve privatne jezične igre, na što javnost ni na koji način nema pravo – a ne, recimo, tajne bankovne račune. Da problematski kompleks bude složeniji, u konačnici su potrošači medija bombardirani informacijama na koje ni po čemu nemaju pravo i – istovremeno – zakinuti za mnoge na koje svakako imaju pravo.

Upravo je u toj knjizi Sennett analizirao i razvoj kazališta, odnos između publike i glumaca te – prije svega – funkciju javnog kazališta, pa stoga ne čudi da je Filozofski teatar sa Sennettom i Saskijom Sassen odlučio propitivanje kazališta smjestiti u širi društveni kontekst nestanka javnosti.

S obzirom na sve veće zanimanje za Filozofski teatar, iz HNK u Zagrebu savjetuju da ulaznice kupite na vrijeme.

S obzirom na sve veće zanimanje za Filozofski teatar, iz HNK u Zagrebu poručuju da ulaznice kupite na vrijeme.

FOTO: HNK ZAGREB