Natječaj za kratke dramske tekstove

Najmaštovitija priča oko klupe u parku ispričat će se na kazališnim daskama

Natječaj za kratki dramski tekst

Ogranak mladih Hrvatskog društva dramskih umjetnika poziva mlade umjetnike na stvaranje priče koja će se uprizoriti iduće godine u Zagrebačkom kazalištu Gavella.

Nakon pilot projekta Tespijada u sklopu kojeg je u travnju uprizoreno pet desetominutnih predstava, Ogranak mladih Hrvatskog društva dramskih umjetnika raspisuje natječaj za kratke dramske tekstove. Isti će biti uprizoreni u sklopu 3. izdanja Dana Ogranka mladih HDDU-a u proljeće 2017. godine u Gradskom dramskom kazalištu Gavella. 

Tema ovogodišnjeg natječaja je Klupa u parku. Odabirom jedinstvenog mjesta, odnosno scenografije, želi se postići povezanost tekstova, a samim time i jedinstvenost cjelokupne predstave. Dramske tekstove, žanra po vlastitom izboru, čija se radnja odvija uokolo klupe u parku, dužine 10 do 20 minuta (okvirno 5-10 kartica) s 2 do 7 likova autori mogu poslati do 15. siječnja 2017. na e-adresu: omhddu@gmail.com. Odabrane tekstove postavit će glumci i redatelji, članovi Ogranka mladih, koncem ožujka ili početkom travnja iduće godine, a autori tekstova moći će aktivno sudjelovati u nastajanju predstave.

Dani Ogranka mladih HDDU-a koncipirani su kao platforma za predstavljanje mladih glumaca, redatelja, dramskih pisaca, kostimografa, scenografa i oblikovatelja svjetla stručnoj i široj javnosti, kroz kratke predstave, koncertna čitanja, izložbe, burzu mladih i kvizove. Također, u sklopu događaja kroz okrugle stolove i radionice propitkuje se položaj mladih dramskih umjetnika u Republici Hrvatskoj. Stariji kolege i stručnjaci educiraju mlade kako se što bolje predstaviti, usvojiti što kvalitetnije radne navike te poštivati poslovnu etiku i štititi dostojanstvo struke. Ulaz je na sve sadržaje slobodan, a sudjelovanje se odvija se na volonterskoj osnovi.

Ogranak mladih HDDU-a jedan je od najmlađih ogranaka Hrvatskog društva dramskih umjetnika, a čini ga 65 glumaca, kazališnih redatelja, dramskih pisaca, producenata i oblikovatelja svjetla do 35 godina starosti. Od osnutka u prosincu 2011. godine nastoji okupiti mlade dramske umjetnike i im pružiti platformu za upoznavanje, razmjenu iskustava i informacija s ciljem poticanja suradnje i zajedničkog djelovanja mladih dramskih umjetnika na hrvatskoj kulturnoj sceni i šire. Godine 2015. članovi su se prvi put upustili u organiziranje Dana Ogranka kako bi se predstavili široj javnosti, ali i mladim umjetnicima, budućim članovima.

Dani su uvršteni u javne potrebe u kulturi Ministarstva kulture u 2016. godini. Njihov pravilnik dostupan je na poveznici. Ogranak će i u budućnosti nastojati organizirati još ovakvih događanja, stručnih predavanja i radionica, s ciljem informiranja svojih članova o domaćim i inozemnim događanjima, audicijama i natječajima.

Komentari na članak

Vezani članci

Okušajte se u artikulaciji kritičkog iskaza

Radionica Književne udruge Ludens

Okušajte se u artikulaciji kritičkog iskaza

Otvoren je natječaj za sve koji se žele okušati u pisanju kritike. Prijaviti se možete do 10. travnja.

Glavni kolodvor: zgrada

Završen natječaj

HŽ odabrao najbolje slogane

Završen je HŽ-ov natječaj „Osmisli slogan za HŽ Putnički prijevoz i otputuj vlakom kamo želiš“. Odabrane su tri najbolje ideje redovitih studenata koje će se koristiti u budućim promotivnim akcijama.

Novinarstvo

Godišnja nagrada za novinarske radove

Novinari, prijavite svoje radove za dodjelu godišnje nagrade „Živim snove“

Udruga Pragma poziva novinare radijskih, televizijski i tiskanih medija da prijave rad za dodjelu „Godišnje nagrade za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja“.

Stipendije

Privremene rang liste

Objavljeni rezultati natječaja za stipendije Sveučilišta u Zagrebu

Stipendije su dodijeljene u više kategorija, a ukupni iznos stipendije iznosi 10 000 kuna.

Volonteri na Motovun film festivalu

Natječaj za volontere

Motovun Film Festival u potrazi za entuzijastičnim pojačanjem

Ako ste spremni doći do Motovuna, imate više od 18 godina i voljni ste volontirati, prepustiti se festivalskom ludilu i dati najbolje od svoje energije, volje i vremena, prijavite se na natječaj za volontere do 20. lipnja.