Hrvatska glazbena mladež

Najbolji mladi glazbenici na koncertu godine u Lisinskom

Luka Ljubas

Veličanstveni koncert, koji će izvoditi laureati godišnje nagrade za najbolje ostvarenje mladih glazbenika „Ivo Vuljević”, održat će se 28. prosinca u Vatroslavu Lisinskom.

Znate li kakvi su bili glazbeni početci Luke Šulića, Matije Dedića, Tomislava Mužeka, Lidije Horvat Dunjko i Martine Filjak, koliko su daroviti bili Pavao Mašić, Ivan Krpan, Monika Leskovar, Katarina Kutnar, Katarina Krpan i Petrit Ceku te što im je zajedničko?

Svi redom glazbeni umjetnici i mnogi drugi ovdje nespomenuti bili su dobitnici iznimnog priznanja za svoj predani rad i trud na početku karijere – godišnje nagrade za najbolje ostvarenje mladih glazbenika Ivo Vuljević u organizaciji Hrvatske glazbene mladeži.

Hrvatska glazbena mladež svojim dugogodišnjim djelovanjem pomaže, promovira i potiče napredak mladih glazbenika. Otkrivajući nadarenost kod mladih, pruža im potporu u nastupanju, usavršavanju i pronalaženju njihovog puta do velike pozornice. Njihov predani rad i trud želi posebno istaknuti i nagraditi, stoga svake godine dodjeljuje nagradu za najbolje ostvarenje mladih glazbenika Ivo Vuljević.

FOTO: HGM

Ove se godine nagrada, koja je mnogima bila i ostala izniman poticaj u glazbenoj karijeri, dodjeljuje jubilarno – po trideseti put. Dodjela će se održati pod visokim pokroviteljstvom gradonačelnika Milana Bandića i Ministarstva kulture Republike Hrvatske u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu 28. prosinca 2017., s početkom u 19.30. Ovogodišnji je dobitnik mladi glazbenik Luka Ljubas.

– Pred nama je mladić od 19 godina koji bezbrižno, smireno, smjelo, ali kontrolirano svira violinu takvim tonom i potezom gudala kojemu nema premca. Luka Ljubas nesumnjivo je izniman talent.... –  Niederösterreichische Nachrichten napisao je još 2015.

Luka Ljubas u veljači je ove godine pobijedio na Međunarodnom violinističkom natjecanju Vaclav Huml u Zagrebu kao prvi Hrvat kojemu je to uspjelo u četiri desetljeća, otkako postoji ovo natjecanje. Očarao je besprijekornošću tehnike, ljepotom tona, savršeno čistom svirkom, ali i posvećenošću koja je ostavljala dojam nekoga čarobnog kruga u kojem sjedinjeno prebivaju mladić, njegova violina i glazba Da taj uspjeh nije bio slučajan ili tako ozbiljno pripreman iz natjecateljskih razloga, Ljubas je pokazao u kasnijim nastupima, a posljednji put 22. studenoga u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, kada je uz Simfonijski orkestar HRT-a interpretirao zacijelo jedan od najzahtjevnijih koncerata za violinu, Koncert u D-duru P. I. Čajkovskog.

Cijena ulaznica za koncert najboljih hrvatskih glazbenika u čast jubileja nagrade Ivo Vuljević u Lisinskom kreće se od 120 do 70 kuna. Uz Kulturni pokaz ulaz je besplatan. Pretplatnici ciklusa Lisinski subotom i Lisinski arioso, članovi HGM, učenici i studenti imaju 50 posto popusta. Ulaznice se mogu kupiti na servisu Ulaznice.hr.

Podsjetimo, nagrada za najbolje ostvarenje mladih glazbenika nazvana je po počasnom predsjedniku Hrvatske glazbene mladeži i dugogodišnjem direktoru Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog Ivi Vuljeviću (1919.-1986.). Prvi dobitnik Nagrade bio je danas svjetski poznati hornist Radovan Vlatković. Od tada je dodijeljena nizu mladih glazbenika, solista i komornih ansambala, od kojih su mnogi postigli vrijedne uspjehe u zemlji i inozemstvu.

Komentari na članak

Vezani članci

Oops znak

Zanimljive prognoze

Najveće pogreške u predviđanju o napretku čovječanstva

„Zafrkavanje s izmjeničnom strujom je gubljenje vremena. Nitko je nikada neće koristiti.“

Split noću

Manifestacija u Splitu

Splitska "dica" koncertno slave inspirativnog Dina Dvornika

U spomen na prerano preminulog glazbenika, u Splitu će se održati veliki koncert posvećen Dinu Dvorniku. Ususret istom donosimo vam infografiku njegova autorskog učinka.

Ivan Hrvatska

Intervju s Ivanom Hrvatskom

„Kada bih bio premijer, studiranje bi bilo besplatno, a cijena bi rakije bila upola manja“

S vlasnikom hita "Hrvatska rakija" razgovarali smo uoči njegovog nastupa u Vrbovcu. Otkrio nam je zašto se nakon pet godina vratio u Hrvatsku i prokomentirao aktualna događanja u Lijepoj Našoj.

Glazba

Na današnji dan

Zanimljive činjenice o Eurosongu

Na prvom je Eurosongu, održanom na današnji dan 1956. godine, sudjelovalo sedam zemalja, dok se na jučerašnjem, 60. po redu, natjecalo njih 27. Znate li tko je pobijedio?

Koncert

Plešite do zore

VIDEO: 10 nezaboravnih ljetnih „evergreena”

Poslušajte 10 velikih ljetnih hitova koji su obilježili protekla desetljeća i pripremite se za ludo i nezaboravno ljeto koje nam predstoji.