Hrvatska glazbena mladež

Najbolji mladi glazbenici na koncertu godine u Lisinskom

Luka Ljubas

Veličanstveni koncert, koji će izvoditi laureati godišnje nagrade za najbolje ostvarenje mladih glazbenika „Ivo Vuljević”, održat će se 28. prosinca u Vatroslavu Lisinskom.

Znate li kakvi su bili glazbeni početci Luke Šulića, Matije Dedića, Tomislava Mužeka, Lidije Horvat Dunjko i Martine Filjak, koliko su daroviti bili Pavao Mašić, Ivan Krpan, Monika Leskovar, Katarina Kutnar, Katarina Krpan i Petrit Ceku te što im je zajedničko?

Svi redom glazbeni umjetnici i mnogi drugi ovdje nespomenuti bili su dobitnici iznimnog priznanja za svoj predani rad i trud na početku karijere – godišnje nagrade za najbolje ostvarenje mladih glazbenika Ivo Vuljević u organizaciji Hrvatske glazbene mladeži.

Hrvatska glazbena mladež svojim dugogodišnjim djelovanjem pomaže, promovira i potiče napredak mladih glazbenika. Otkrivajući nadarenost kod mladih, pruža im potporu u nastupanju, usavršavanju i pronalaženju njihovog puta do velike pozornice. Njihov predani rad i trud želi posebno istaknuti i nagraditi, stoga svake godine dodjeljuje nagradu za najbolje ostvarenje mladih glazbenika Ivo Vuljević.

FOTO: HGM

Ove se godine nagrada, koja je mnogima bila i ostala izniman poticaj u glazbenoj karijeri, dodjeljuje jubilarno – po trideseti put. Dodjela će se održati pod visokim pokroviteljstvom gradonačelnika Milana Bandića i Ministarstva kulture Republike Hrvatske u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu 28. prosinca 2017., s početkom u 19.30. Ovogodišnji je dobitnik mladi glazbenik Luka Ljubas.

– Pred nama je mladić od 19 godina koji bezbrižno, smireno, smjelo, ali kontrolirano svira violinu takvim tonom i potezom gudala kojemu nema premca. Luka Ljubas nesumnjivo je izniman talent.... –  Niederösterreichische Nachrichten napisao je još 2015.

Luka Ljubas u veljači je ove godine pobijedio na Međunarodnom violinističkom natjecanju Vaclav Huml u Zagrebu kao prvi Hrvat kojemu je to uspjelo u četiri desetljeća, otkako postoji ovo natjecanje. Očarao je besprijekornošću tehnike, ljepotom tona, savršeno čistom svirkom, ali i posvećenošću koja je ostavljala dojam nekoga čarobnog kruga u kojem sjedinjeno prebivaju mladić, njegova violina i glazba. Da taj uspjeh nije bio slučajan ili tako ozbiljno pripreman iz natjecateljskih razloga, Ljubas je pokazao u kasnijim nastupima, a posljednji put 22. studenoga u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, kada je uz Simfonijski orkestar HRT-a interpretirao zacijelo jedan od najzahtjevnijih koncerata za violinu, Koncert u D-duru P. I. Čajkovskog.

Cijena ulaznica za koncert najboljih hrvatskih glazbenika u čast jubileja nagrade Ivo Vuljević u Lisinskom kreće se od 120 do 70 kuna. Uz Kulturni pokaz ulaz je besplatan. Pretplatnici ciklusa Lisinski subotom i Lisinski arioso, članovi HGM, učenici i studenti imaju 50 posto popusta. Ulaznice se mogu kupiti na servisu Ulaznice.hr.

Podsjetimo, nagrada za najbolje ostvarenje mladih glazbenika nazvana je po počasnom predsjedniku Hrvatske glazbene mladeži i dugogodišnjem direktoru Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog Ivi Vuljeviću (1919.-1986.). Prvi dobitnik Nagrade bio je danas svjetski poznati hornist Radovan Vlatković. Od tada je dodijeljena nizu mladih glazbenika, solista i komornih ansambala, od kojih su mnogi postigli vrijedne uspjehe u zemlji i inozemstvu.

Komentari na članak

Vezani članci

Illectricity 2016

Veliki audiovizualni festival

Illectricity Festival i ove zime osvaja Zagreb

Illectricity dugu tradiciju temelji na otkrivanju novih glazbenih trendova domaćoj publici, a uz sve to, program festivala ima bogat raspored radionica i audiovizualnih projekata.

Die Antwoord u Zagrebu

Prvi koncert južnoafričkih glazbenika u Hrvatskoj

FOTO: Die Antwoord pokorio Zagreb furioznim tempom i beatovima

Die Antwoord prvim su koncertom u Hrvatskoj dokazali kako zaslužuju sve superlative kojima ih obasipaju. U sat i trideset minuta, koliko je koncert trajao, vanjski je svijet nestao i ostali su samo bend, fanovi i glazba.

Balašević

Đorđe Balašević ponovno oduševio Zagreb

Pričat će deca o svetlima Lisinskog!

Zanesena publika puna četiri sata uživala je u pjesmama i anegdotama jednog od najvećih glazbenika s ovih prostora, panonskog mornara - Đorđa Balaševića.

Ivanjski krijes 2017.

Turistička manifestacija u Karlovcu

Psihomodo Pop na Ivanjskom krijesu vatreno pozdravlja ljeto

Puno je dobrih razloga za posjetiti jedinstveni festival vatre u gradu na četiri rijeke. Uz spektakularno paljenje krijesova i vatromet, pohrlite k ljetu uz koncert rokerske atrakcije Psihomodo Pop.

2CELLOS

Koncert u pulskoj Areni

Rekordna prodaja ulaznica za 2Cellos

Ulaznice za koncert 2Cellosa kupuju se diljem svijeta, od Amerike, preko Europe, do dalekoga Japana gdje uživa kultni status.