Hrvatska glazbena mladež

Najbolji mladi glazbenici na koncertu godine u Lisinskom

Luka Ljubas

Veličanstveni koncert, koji će izvoditi laureati godišnje nagrade za najbolje ostvarenje mladih glazbenika „Ivo Vuljević”, održat će se 28. prosinca u Vatroslavu Lisinskom.

Znate li kakvi su bili glazbeni početci Luke Šulića, Matije Dedića, Tomislava Mužeka, Lidije Horvat Dunjko i Martine Filjak, koliko su daroviti bili Pavao Mašić, Ivan Krpan, Monika Leskovar, Katarina Kutnar, Katarina Krpan i Petrit Ceku te što im je zajedničko?

Svi redom glazbeni umjetnici i mnogi drugi ovdje nespomenuti bili su dobitnici iznimnog priznanja za svoj predani rad i trud na početku karijere – godišnje nagrade za najbolje ostvarenje mladih glazbenika Ivo Vuljević u organizaciji Hrvatske glazbene mladeži.

Hrvatska glazbena mladež svojim dugogodišnjim djelovanjem pomaže, promovira i potiče napredak mladih glazbenika. Otkrivajući nadarenost kod mladih, pruža im potporu u nastupanju, usavršavanju i pronalaženju njihovog puta do velike pozornice. Njihov predani rad i trud želi posebno istaknuti i nagraditi, stoga svake godine dodjeljuje nagradu za najbolje ostvarenje mladih glazbenika Ivo Vuljević.

FOTO: HGM

Ove se godine nagrada, koja je mnogima bila i ostala izniman poticaj u glazbenoj karijeri, dodjeljuje jubilarno – po trideseti put. Dodjela će se održati pod visokim pokroviteljstvom gradonačelnika Milana Bandića i Ministarstva kulture Republike Hrvatske u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu 28. prosinca 2017., s početkom u 19.30. Ovogodišnji je dobitnik mladi glazbenik Luka Ljubas.

– Pred nama je mladić od 19 godina koji bezbrižno, smireno, smjelo, ali kontrolirano svira violinu takvim tonom i potezom gudala kojemu nema premca. Luka Ljubas nesumnjivo je izniman talent.... –  Niederösterreichische Nachrichten napisao je još 2015.

Luka Ljubas u veljači je ove godine pobijedio na Međunarodnom violinističkom natjecanju Vaclav Huml u Zagrebu kao prvi Hrvat kojemu je to uspjelo u četiri desetljeća, otkako postoji ovo natjecanje. Očarao je besprijekornošću tehnike, ljepotom tona, savršeno čistom svirkom, ali i posvećenošću koja je ostavljala dojam nekoga čarobnog kruga u kojem sjedinjeno prebivaju mladić, njegova violina i glazba. Da taj uspjeh nije bio slučajan ili tako ozbiljno pripreman iz natjecateljskih razloga, Ljubas je pokazao u kasnijim nastupima, a posljednji put 22. studenoga u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, kada je uz Simfonijski orkestar HRT-a interpretirao zacijelo jedan od najzahtjevnijih koncerata za violinu, Koncert u D-duru P. I. Čajkovskog.

Cijena ulaznica za koncert najboljih hrvatskih glazbenika u čast jubileja nagrade Ivo Vuljević u Lisinskom kreće se od 120 do 70 kuna. Uz Kulturni pokaz ulaz je besplatan. Pretplatnici ciklusa Lisinski subotom i Lisinski arioso, članovi HGM, učenici i studenti imaju 50 posto popusta. Ulaznice se mogu kupiti na servisu Ulaznice.hr.

Podsjetimo, nagrada za najbolje ostvarenje mladih glazbenika nazvana je po počasnom predsjedniku Hrvatske glazbene mladeži i dugogodišnjem direktoru Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog Ivi Vuljeviću (1919.-1986.). Prvi dobitnik Nagrade bio je danas svjetski poznati hornist Radovan Vlatković. Od tada je dodijeljena nizu mladih glazbenika, solista i komornih ansambala, od kojih su mnogi postigli vrijedne uspjehe u zemlji i inozemstvu.

Komentari na članak

Vezani članci

Olive Groove Festival

„Warm up“ partiji

Glazbene egzibicije i dašak lokalpatriotizma ususret Olive Groove Festivalu

Ususret Olive Groove festivalu na otoku Krku održat će se dva „warm up“ partija. Life4Funk i Ana Antonova nastupit će 1. i 2. kolovoza.

2

Izvještaj s koncerta

"Najlipši versi" klape Intrade ugrijali srca zagrebačke publike

Mistični dalmatinski bariton i jedna od najdugovječnijih hrvatskih klapa još su jednom pokazali da znaju prirediti pravi tulum ostavivši pet tisuća ljudi pod dojmom koji će se još dugo slijegati.

let3

Najava koncerta

Antivalentinovo uz Let 3 u Domu sportova

"Ništa ljubav, samo karanje", "prigodan" je slogan koncerta.

Ansambl Saše Avsenika

Kastafsko kulturno ljeto

U ritmu harmonika ansambl Saše Avsenika dolazi na Crekvinu

Godine 2009. došlo je vrijeme i za treću generaciju Avsenik glazbenika. Harmonika se ponovno vratila u njihove ruke, čime je nastao ansambl Saše Avsenika. Publika ga može čuti 26. srpnja na kastavskoj Crekvini.

Udruga Sedma od Devet

Sedma od Devet poziva na

Benefit koncert „Šape u zrak!” za zaštitu životinja

Kako bi Sedma od Devet mogla i dalje pomagati napuštenim, zanemarenim i zlostavljanim životinjama treba im pomoć, a kako možete pomoći saznajte na linku!