Majčinske figure u knjigama za djecu

Najbolje majke u književnim djelima

Top 10 majki u knjigama za djecu

Možda najzanimljiviji likovi u dječjoj književnosti su likovi majki. Donosimo vam deset interesantnih likova u koje ćete se odmah zaljubiti.

Možda najzanimljiviji likovi u dječjim pričama zasigurno su majke. Najčešće se pojavljuju dva tipa majki koje se stalno iznova ponavljaju - svetice i čudovišta.

Svetice su pouzdane majke pune ljubavi dok su čudovišta često maćehe ili zamjenske majke koje u pričama postoje s ciljem da unište snove mladih glavnih likova.

Donosimo vam 10 najpoznatijih majki u dječjoj književnosti.

1.Gospođa Weasley u serijalu knjiga o Harryju Potteru autorice J.K Rowling

Harry je poznat kao siroče,a kroz serijale se vodila rasprava o tome tko mu je od profesora najveći „roditelj“.To su najviše bili Dumbledore i Hagrid.Međutim, od svih žena,gospođa Weasley je najviše majčinski nastrojena. Srčana i velikodušna žena nudi Harryju smještaj za vrijeme blagdana kod svoje mnogobrojne obitelji o čemu je on dotada samo sanjao.

Top 10 majki u knjigama za djecu
 
 

2. Maćeha u „Ivici i Marici“

Ovakvi se likovi majki uvijek usredotočuju na prijetnje djeci i plašenje kaznama koje će uslijediti od strane njihovih očeva. Takav lik majke prisutan je i u o priči Ivici i Marici kojem ona na posebno okrutan način uvjerava oca da napusti svoju djecu što je zastrašujuće.

Lik macehe iz Ivice i Marice
 

3.Majka u priči „Dijete koje ne želi ići u krevet“ autorice Helen Cooper

Autorica Helen Cooper predstavlja lik majke koja pokušava uvjeriti dijete da je vrijeme za spavanje. Vrijedi pročitati jer je vrijeme spavanja „poseban“ trenutak za majke i djecu.

Dijete koje ne želi ići u krevet
 
 

4.Gospođa Large u priči „5 minuta mira“ autora Jilla Murphyja

Mnoge majke će se složiti sa gospođom Large tražeći 5 minuta mira u istoimenoj slikovnici Jilla Murphyja. Djeca gospođu Large prate posvuda. Priča je to o bratskom suparništvu među starijom djecom, a umorno lice gospođe Large se ističe na likovnim prikazima.

5 minuta mira

5.Gospođa Porter u priči „The Monster Crisp Guzzler“ autorice Malorie Black

Gospođa Porter je učiteljica koja se pretvara u zmaja kada jede čips. U ovoj zabavnoj knjizi za mlade čitatelje lik gospođice Porter je definitvno majčinski prema svojim učenicima. A ipak, kao zmaj, ona je čudovište.  Ali i kada se pretvara u zmaja, učenici je vole. Ova priča je napisana s idejom da lik majke može biti odvojen od njenog identiteta ali svejedno uvijek je tu za vas.

 
The Monster Crisp Guzzler
 
 

6. Majka u priči „Karikaturist“ autorice Betsy Byars

Primjer majke koja ne pruža nikakvu podršku svojoj djeci. Ona odbacuje Alfiejevu ljubav prema crtanju uspoređujući ga stalno s njegovim neuračunljivim starijim bratom Bubbom. Ona potkopava svog sina odbijajući ga prihvatiti onakvim kakav on jest. S pričom o Alfieju mogu se  poistovjetiti mnoga djeca čiji su roditelji nezadovoljni time kakvi su oni zapravo.

Karikaturist
 
 

7. Marigold u priči „Prikazana majka“ autorice Jacqueline Wilson

Kao i uvijek kod Jacqueline Wilson likovi su kompleksni i priča vas privlači od samog početka. Marigold je užasna majka na mnogo načina, a ipak njezina mlađa kći Dolphin je obožava.

Prikazana mama
 
 

8. Lucinda u serijalu „Noćna škola“ autorice CJ Daugherty

Alliena baka Lucinda je posebno neobičan lik majke. Ona je zaštitnički nastrojena prema svojoj unuci iako to ne pokazuje na nježan način. Ona je također vrlo moćna i u širim krugovima izvan škole i obitelji. U prve 3 knjige serijala ona lebdi u pozadini kroz sve Alliene avanture:oštra, teška, autoritativna.

Noćna škola
 

9.„Vještičja kći“

Perdita odrasta u sjeni svoje mrtve majke za koju joj je rečeno da je bila vještica. Odrasta odvojeno od druge djece navodno posjedujući neke moći. Perdita je očajnički usamljena sve dok prilika za novo prijateljstvo ne promijeni njezin život zauvijek. Sva djeca odrastaju pod utjecajem svojih  majki, a u ovoj knjizi autorica  pokazuje koliko moćno  njihovo nasljeđe može biti.

 
Vještičja kći
 

10. Marmee u romanu „Male žene“ autorice Louise May Alcott

 Tradicionalna Marmee primjer je solidne odrasle figure. Ona nikada nije u središtu priče, ali je moralni kompas svojim kćerima te im pruža stabilan dom iz kojeg se mogu razvijati i rasti. Bez nje djevojke bi bile izgubljene.

 
Male žene

Komentari na članak

Vezani članci

Wheres My Droid

Top 5 Android aplikacija

Aplikacije koje vam mogu pomoći da vratite svoj izgubljeni mobitel

U nastavku donosimo nekoliko besplatnih aplikacija koje bi vam mogle pomoći vratiti izgubljeni ili ukradeni mobitel, ali isto tako i očuvati vaše podatke sigurnima.

Budućnost obrazovanja

Budućnost obrazovanja

10 obrazovnih trendova koje treba pratiti

Svjesni smo činjenice da proces obrazovanja nije bio sklon naglim promjenama, međutim, nužno je pratiti trendove koji su neophodni za daljnji razvoj.

Facebook logo

Nije se samo „news feed” promijenio

Novi izgled Facebook stranica

Facebook uvodi promjene u izgledu Facebook stranica samo par dana nakon što je objavio promjene u izgledu „news feeda”.

3D printer za 500KM

Maturanti u akciji

Mladi iz Banja Luke osmislili jeftinu verziju 3D printera

Nikola Stupar i Neven Berendika napravili su 3D printer koji u svijetu košta desetak tisuća eura, za samo 500 KM (otprilike 1930 kn).

Aplikacija Reporter 1

Aplikacija koja zna sve o vama

Aplikacija Reporter

Reporter je aplikacija koja može otkriti vaše raspoloženje, tko su vam pravi prijatelji, čak i tip vaše dijete.