LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Projekcije u kinu Europa

Na „Kratki izlet” publiku vodi redatelj Bezinović, obrazovan na Akademiji dramske umjetnosti

Alegorijski „road trip” omogućen je publici kina Europa na čijem će se repertoaru naći višestruko nagrađivani film mladog Riječanina Igora Bezinovića kojeg krase dvije diplome – Filozofskog fakulteta i Akademije dramske umjetnosti.

Alegorijski „road trip” omogućen je publici kina Europa na čijem će se repertoaru naći višestruko nagrađivani film mladog Riječanina Igora Bezinovića kojeg krase dvije diplome – Filozofskog fakulteta i Akademije dramske umjetnosti.

Kratki izlet, dugometražni igrani prvijenac Igora Bezinovića i dobitnik Velike zlatne arene za najbolji film Pulskog filmskog festivala, 21. prosinca stiže na repertoar zagrebačkog kina Europa. Riječ je o zanimljivom spoju fikcije i dokumentarizma te filmskom osvježenju koje osvaja režijom, scenarijem, fotografijom, zvukom i glumačkom postavom koju čini samo jedan profesionalni glumac. 

Brojni domaći i strani kritičari o filmu pišu kao o zaigranoj i dubokoj filmskoj posveti izgubljenom vremenu (Playlist) s diskretnom dozom magijskog realizma (Cineuropa) uspoređujući ga, između ostalih s American Honey Andree Arnold (Film na dan) i Slackerom Richarda Linklatera (Jutarnji list).

Film je snimljen prema motivima istoimenog romana Antuna Šoljana iz 1965, a prati Stolu (Ante Zlatko Stolica), mladića u kasnim dvadesetima koji ljeto provodi u Istri tulumareći po festivalima. Jednoga dana susreće svog znanca Roka (Mladen Vujčić), koji njega i nekolicinu ostalih poznanika nagovara da mu se pridruže u potrazi za obližnjim samostanom sa srednjovjekovnim freskama. Nakon što im se pokvari autobus, družina će nastaviti putovanje pješice, a najavljeni kratki izlet prerast će u alegorijsko putovanje u nepoznato.

Kratki izlet nastao je u produkciji tvrtke Studio Pangolin. Redatelj i producent je Igor Bezinović, a scenarij potpisuju Igor Bezinović i Ante Zlatko Stolica. Uloge u filmu tumače Ante Zlatko Stolica, Mladen Vujčić, Željko Beljan, Iva Ivšić, Marko Aksentijević, Martina Burulic i Josip Visković. Direktor fotografije je Danko Vučinović, montažeri su Hrvoslava Brkušić i Miro Manojlović, a skladatelj je Hrvoje Nikšić. Dizajner zvuka je Martin Semenčić, a snimatelj zvuka Matija Santro. Izvršna producentica filma je Tena Gojić.

Svjetska premijera održana je početkom godine u sekciji Bright Future prestižnog Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu, a film je dosad prikazan na dvadesetak svjetskih festivala na kojima je osvojio osam nagrada. Uz Veliku zlatnu arenu za najbolji film i Zlatnu arenu za oblikovanje zvuka (Martin Semenčić) ističu se nagrada za režiju na Filmskom festivalu Andreja Tarkovskog (Zerkalo) i nagrada za najbolji, odnosno najhrabriji film na Festivalu autorskog filma u Beogradu.

Igor Bezinović rođen je u Rijeci 1983. godine Diplomirao je filozofiju, sociologiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Režirao je desetak kratkometražnih filmova i dugometražni dokumentarac Blokada. Filmom se bavi profesionalno i amaterski. 

FOTO: VITAMIN C