LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Međunarodni dan muzeja

Muzeji za održivo društvo

18. svibnja obilježava se Međunarodni dan muzeja i Europska noć muzeja.

18. svibnja obilježava se Međunarodni dan muzeja i Europska noć muzeja.

Ove godine obilježava se 35. obljetnica  Međunarodnog dana muzeja u Hrvatskoj. Cilj ove manifestacije je promicanje muzejske struke putem kreativnih događanja i aktivnosti te osvješćivanje uloga muzeja kao institucija koje doprinose društvu i njegovu razvoju. Društvena vidljivost i utjecaj Međunarodnog dana muzeja raste iz godine u godinu, tako da je 2014. u njegovim događanjima sudjelovalo preko 35.000 muzeja u 145 zemalja. Organizacija manifestacije vezuje se svake godine uz 18. svibnja, a prigodno osmišljeni projekti mogu trajati dan, vikend, cijeli tjedan ili više.

Opću podršku manifestaciji daju još dva značajna događanja koja doprinose većoj vidljivosti svjetske muzejske zajednice među širom i stručnom javnosti.
ICOM (The International Council of Museums) u partnerstvu je s Europskom noći muzeja (La Nuit au musée/Night at the Museum) koju vode Vijeće Europe i Ministarstvo kulture i komunikacija Republike Francuske. Ona je usmjerena prema novim i mladim posjetiteljima pružajući im drugačiju perspektivu baštine i senzorni doživljaj.

Kao drugi partner pojavljuje se Europski muzejski forum (The European Museum Forum) koji organizira susret izabranih muzeja na dodjeli Europske muzejske nagrade godine (European Museum of the Year Award / EMYA). Tom se prilikom dodjeljuju nagrade za izvrsnost i to u inovativnim pristupima komunikaciji, prezentaciji i interpretaciji, koji doprinose podizanju muzejskih standarda.

Međunarodni dan muzeja 2015., plakat
 
FOTO: MDC
 

U Hrvatskoj se u spomenutom ozračju inicira ovogodišnji Međunarodni dan muzeja kojem je ovogodišnja tema - Muzeji za održivo društvo.

Temom Muzeji za održivo društvo, muzeji preuzimaju aktivnu ulogu u posredovanju novih ideja i osvješćivanju javnosti o potrebi usvajanja novog ponašanja prema okolišu i resursima. To podrazumijeva shvaćanje da je nužan razvoj novih sustava upravljanja i redefiniranje djelovanja na svim područjima života, u gospodarstvu, socijalnoj politici i kulturi.

Što su pripremili muzeji u Vašim mjesnima zajednicama možete pogledati na njihovim službenim stranicama.

Ulaz na sva događanja je besplatan, a cjelokupni program obilježavanja 35. Međunarodnog dana muzeja dostupan je na službenim stranicama Muzejskog dokumentacijskog centra.