LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Broadway i West End na velikoj svjetskoj turneji

Mjuzikl „Cats“ dolazi u zagrebačku Arenu

Jedan od najgledanijih broadwayskih mjuzikala dolazi nam u Arenu. U sklopu velike svjetske turneje, „Cats“, jedna od najizvođenijih i publici najdražih predstava, konačno će biti izvedena i na hrvatskom tlu.

Jedan od najgledanijih broadwayskih mjuzikala dolazi nam u Arenu. U sklopu velike svjetske turneje, „Cats“, jedna od najizvođenijih i publici najdražih predstava, konačno će biti izvedena i na hrvatskom tlu.

Cats, the musical, jedan od najdulje izvođenih mjuzikala na West Endu i Broadwayu, dolazi nam u Zagreb. U petak 9. prosinca službeno je najavljen dolazak predstave Cats autora Andrewa Lloyda Webbera, mjuzikla s rekordnom gledanošću. Predstava će nas posjetiti u sklopu velike svjetske turneje 2016/2017, a održat će se 22. ožujka sljedeće godine

– Mjuzikl se vratio na West End u prosincu 2014. i odmah srušio sve rekorde. Poanta je da je ujedinjen ponovo stari kreativni tim. – govori Sanja Ajdinovski, organizatorica.

Spomenuti stari kreativni tim koji je započeo veliku turneju sastoji se od redatelja Trevora Nunna, koreografkinje Gillian Lynne, dizajnera Johna Napiera i nezaobilaznog Andrewa Lloyda Webbera.

– Mačke su toliko fatalne da su sva trojica oženili po jednu izvođačicu iz predstave. – ističe Krstulić.

Za cijelu organizaciju događaja zaslužan je Petar Haralampijev, organizator velikih događanja koji je, između ostalog, omogućio dolazak velikoj pop zvijezdi Enriqueu Iglesiasu. Ovaj je zanimljivi gospodin gledao predstavu u Baselu te odlučio ponoviti spektakl i u Hrvatskoj. S obzirom na to da je iznimno teško ovako velikoj produkciji putovati (8 kamiona prevozi čitavu pozornicu, instrumente, kostime, rasvjetu i razglas), Haralampijev je iznimno zadovoljan dolaskom Broadwaya i na hrvatski teren.

FOTO: Studentski.hr

Samu predstavu pobliže je predstavila Nora Krstulić, kazališna redateljica i urednica hrvatskog portala Teatar.hr. Prema njoj, Cats nije samo predstava već fenomen čija je važnost neupitna. Jedna od činjenica u koje je možda teško povjerovati glasi da je mjuzikl na samim počecima bio osuđen na propast, govori Krstulić:

– Webber je za ostvarenje svog projekta digao dupli kredit, a na kraju ga je to proslavilo.  Ovu predstavu bih preporučila i onima koji ne vole kazališe, da vide da nisu u pravu i da vide kako izgleda jedna ozbiljna svjetska produkcija kazališnog spektakla. Čak i ako ne volite kazalište, a volite samo mačke, to nije razlog da ne dođete u Arenu.

Treći gost događaja, hrvatski redatelj i kritičar Anđelo Jurkas, svratio je pozornost na sam motiv mačke i njegovu važnost u današnjoj pop-kulturi:

– Izmišljalo se i nešto što se zove „catvertising“. Sve što reklamiraš preko mačaka tristo puta je uspješnije nego svi drugi proizvodi.–

Istaknuo je da je mjuzikl bio popularan i prije upotrebe interneta, ali da se njegovom pojavom informacije o samoj predstavi šire brže nego ikad. 

Predstava temeljena na knjizi T.S. Eliota Old Possum's Book of Cats ili, kako Krstulić navodi, mjuzikl nastao na poeziji, od svoje prve produkcije 11. svibnja 1981. broji skoro 9000 izvedbi. Predstavljena je u više od 30 zemalja i prevedena na više od 10 jezika. Vrlo je zanimljiva činjenica da se ime Cats nikada nije prevodilo, osim u slučaju Meksika koji je dobio potvrdu da predstavu preimenuje u Gatos. Predstavu je pogledalo do sada preko 50 milijuna ljudi. Produkcija je u originalu bila izvođena na West Endu i prve je godine osvojila dvije Oliver nagrade, a nakon dobivanja broadwayske verzije 1982, osvojila je sedam prestižnih Tony nagrada.

Ulaznice za zagrebačku predstavu dostupne su u sustavu Eventim od 14. prosinca u 9 sati.

FOTO: FACEBOOK