Filmski festival

Međunarodni stručni žiri proglasio pobjednike ETNOFILma

8. ETNOFILm festival, proglašenje pobjednika

„To Work is to Grow" najbolji je film u kategoriji profesionalnih etnologa i antropologa. „Traces of War. Scenes of Everyday Life in a non-existent Country" pobjednički je u kategoriji autora koji nisu profesionalni etnolozi i antropolozi.

U subotu se proglašenjem pobjednika 8. ETNOFILma u rovinjskom MMC-u službeno završilo ovogodišnje izdanje festivala u organizaciji Etnografskog muzeja Istre. Najbolje filmove u obje natjecateljske kategorije odabrao je međunarodni stručni žiri u sastavu: Jánoš Tari, Ivana Todorović i Željka Petrović Osmak.

Najboljim u kategoriji filmova profesionalnih etnologa/antropologa i studenata etnologije /antropologije proglašen je To Work is to Grow, autorice Lée Klaue (Norveška, Bolivija) zbog prikazivanja odgovornosti i svijesti radne djece u paradoksalnom bolivijskom kontekstu. Kao pobjednik u kategoriji filmova autora koji nisu profesionalni etnolozi/antropolozi odabran je Traces of War. Scenes of Everyday Life in a non-existent Country, autorice Jane Richter (Armenija, Gorski Karabakh, Njemačka), zbog pružanja jednostavnog i spontanog pogleda na svakodnevni život promatranjem nade protagonista u bolju budućnost u nepostojećoj državi.

Posebnu pohvalu žirija ETNOFILma dobili su Vladimir Perović (Makedonija) zbog dokumentiranja neopipljivog, tradicionalnog jezika i bilježenja ljudskih glasovnih signala koji omogućuju komunikaciju između pastira i njegovih ovaca i koza u filmu EOHA. Također je istaknut te posebno pohvaljen film Fisherman`s Conversations, autorice Chiare Bove Makiedo (Velika Britanija, Italija, Hrvatska), zbog pronalaska ključa koji nam je pružio jedinstven insajderski pogled u lokalno kulturno naslijeđe ribara koje koegzistira s turizmom.

Izdvojen je te pohvaljen i film Zvonko i Ivanka, autora Mance Filak i Zige Gorišeka (Slovenija) zbog kreacije ravnoteže i prirodnog konteksta korištenjem paralelnog editiranja koje nas približava subjektima filma. Film 201410KU Vjekoslava Gašparovica (Hrvatska) pohvaljen je zbog korištenja dugih kadrova i odlične kompozicije, kako bi se kreirala svakodnevna radna atmosfera, u kojoj je autor filma prisutan kao aktivni promatrač.

Film indijke Shashank Saini BTC - Brother Thou Chutiya pohvaljen je zbog razotkrivanja percepcije kao društvenog konstrukta, ali ujedno i zbog prikazivanja istraživača kao subjekta i individualca te promjene socijalnog konteksta prouzrokovanog pranjem mozga prouzročenog novcem. Izdvojen je i posebno pohvaljen film autora Luisa Cintorea, Te Saludan Los Cabitos (Peru, Španjolska), zbog iskrenoga prikazivanja ljudskih sudbina te istovremenog kombiniranja narativnih i vizualnih elemenata, kako bi se prikazala i prepoznala njihova životna patnja.

Nagrada 8. ETNOFILma na simboličkoj razini povezuje Festival i Grad koji mu je s godinama postao domom. Nar simbolizira plodnost, a dugogodišnja suradnja svih navedenih partnera upravo je takva. Pobjednici je nagradu uručila njena dizajnerica Nives Žarković, studentica treće godine Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.

Komentari na članak

Vezani članci

Elektro festival

Festival elektronske glazbe "Future Sound of Zagreb"

"Zvuci budućnosti" u Zagrebu

Prava zabava kreće u petak u Depo klubu. Na eventu pod nazivom „New Talent B2B Special“ publici će se predstaviti deset DJ-a koji će nastupom od 22 sata definitivno oduševiti i najzahtjevnije slušatelje. Cijena ulaznice za ovu večer iznosi 20 kn.

fer

10. Ferragosto JAM

Odrađen još jedan dost dobar glazbeni piknik

Ferragosto JAM proslavio je svoj deseti rođendan. Na još jednom dobrom izdanju festivala, popričali smo sa SETTOM iz Krankšvestera, Zoranom Badurinom iz Jonathana i Filipom Motovunskim.

Film "Ana, ljubavi moja"

Prikazivanje nagrađivanih filmova

Najbolje iz Berlina i Cannesa na 11. Vukovar Film festivalu

Na meniju filmova iz konkurencije, koji se bore za nagrade na ovogodišnjem Vukovar Film festivalu, same su premijerne poslastice, a posjetitelje očekuju i koncerti tri sjajna hrvatska benda.

The XX, Open'er

Glazbeni festival u Poljskoj

The XX na Open'er festivalu

Engleski rock band The XX još je jedan od izvođača koji će nastupiti na ovogodišnjem Open'er festivalu u poljskom gradu Gdiniji.

MFF

Festival na Brdu filmova

Počinje filmska čarolija u Motovunu

Motovun Film Festival otvaraju jaki filmovi iz regije. Uz ukazivanje na nepravde današnjeg svijeta festival nudi humor, veselje i hedonizam.