Izložba fotografija

Marija Gašparović na Design Districtu dočarava autohtoni ugođaj Martićeve ulice

Fotografija Marije Gašparović

Tijekom 2016. i 2017. godine Marija Gašparović portretirala je sugovornike u njihovim domovima i na radnim mjestima ili pak u eksterijeru Martićeve ulice, stvarajući tako niz prepoznatljivih slika koje uvjerljivo dočaravaju autohtoni ugođaj ove urbane cjeline, u velikoj mjeri utjelovljen u njezinim protagonistima ― stanovnicima i radnicima.

U sklopu festivala Design District Zagreb predstavit će se izložba fotografija Kvart osobno mlade fotografkinje i dizajnerice Marije Gašparović koja uključuje portrete niza stanovnika Martićeve ulice – dizajnera, arhitekata, filmaša, kustosa, djelatnika u kulturi, poduzetnika – koji djeluju, rade ili žive u tom kvartu. Na taj način svi će posjetitelji moći pobliže i iz jedne nove perspektive upoznati festival. Događaj će se održati na prvom katu Stare vojne bolnice u Vlaškoj 87 u srijedu, 14. lipnja u 20 sati.

Spomenute fotografije nastale su 2016. i 2017. godine U suradnji s voditeljem diskurzivnog programa festivala Bojanom Krištofićem, na internetskoj stranici projekta te u službenoj publikaciji Design District Guidebooku (u dva izdanja) objavljen je niz intervjua sa zanimljivim osobama koje žive i/ili rade u Martićevoj. Pomoću razgovora čitateljima se nastojao približiti progresivni duh četvrti (omeđene ulicama Draškovićevom, Šubićevom, Vlaškom i Zvonimirovom) nastale 20-ih i 30-ih godina prošlog stoljeća, koja se može shvatiti kao jedno od ishodišta građanske kulture suvremenog Zagreba, a svakako kao mjesto velike koncentracije njegove moderne arhitektonske baštine.

Marija Gašparović portretirala je sugovornike u njihovim domovima i na radnim mjestima ili pak u eksterijeru kvarta, stvarajući tako niz prepoznatljivih slika koje uvjerljivo dočaravaju autohtoni ugođaj ove urbane cjeline, u velikoj mjeri utjelovljen u njezinim protagonistima ― stanovnicima i radnicima. Dosljedno smješteni u okruženje u kojem se slikovito isprepliću prošlost i sadašnjost (pa je stoga i više nego prikladno za hvatanje objektivom fotografskog aparata), protagonisti svaki ponaosob prenose svoju originalnu vizuru kvarta, otkrivajući čitateljima i promatračima što ih goni na kontinuirani i predani angažman oko svog susjedstva i grada uopće, dok fotografkinja svojim uvježbanim pogledom prepoznaje i umjetnički nadahnuto komunicira takvu strast. Naposljetku, serija fotografija u nastajanju pripovijeda slojevitu priču o četvrti na vrlo osoban, intiman način, a kako na fotografijama dominiraju upravo osobe, Kvart osobno nametnuo se kao logičan, prirodan naziv izložbe.

Premda u postavu dominiraju portreti, tu su također i mali foto-detalji iz interijera i eksterijera koji modele pobliže određuju, ali i svojevrsne making-of fotke nastale tijekom razgovora, koje pak prenose poetsku atmosferu četvrti, koju prepoznaju svi njezini stanovnici. Prilikom otvorenja izložbe, upriličit će se i zajedničko druženje njezinih protagonista i posjetitelja.

Festival Design District Zagreb realiziran je u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba i uz podršku Grada Zagreba, Zaklade Adris i Ministarstva kulture RH te uz podršku partnera Hrvatske elektroprivrede, Toyote i Somersbyja. Više informacija potražite na službenoj internetskoj i Facebook stranici.

Komentari na članak

Vezani članci

France

Fotografije od kojih zastaje dah

FOTO: Najočaravajuća mjesta na Zemlji

Naš planet krije mnogo neotkrivenih i očaravajućih kutaka koji, nakon što bivaju fotografirani, oduzimaju dah milijunima stanovnika. U našoj fotogaleriji donosimo vam samo neke od njih.

Slikarstvo

Natječaj suvremene umjetnosti

YICCA: Prilika umjetnicima za izlazak na međunarodno tržište neovisno o njihovom formalnom obrazovanju

Na natječaj YICCA do 25. rujna prijaviti se mogu svi umjetnici, neovisno o njihovu formalnom obrazovanju, te se na taj način izboriti za umrežavanje s brojnim drugim umjetnicima, izlaganje u Galeriji Prsten i vrijedne nagrade.

Slika Ive Šebalja

Gvaševi, akvareli, tuševi

Opus Ive Šebalja putuje u izložbi „Slikarstvo traži vrijeme“

Opus jednog od najznačajnijih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća široj javnosti bit će predstavljen nizom izložbi u Osijeku, Opatiji, Slavonskom Brodu, Čakovcu i Pakracu.

Gavella Fair 2017

Festival u Frankopanskoj

Na Gavella Fairu možete pogledati sve predstave po jedinstvenoj cijeni od 20 kuna

Najbolju glumicu i najboljeg glumca u predstavama premijerno izvedenim ove sezone na Gavella Fairu izabrat će prosudbeno povjerenstvo sastavljeno od najvjernijih gledatelja ovog kazališta, a najbolju predstavu sezone odabrat će žiri portala Studentski.hr.

Druga večer PickUp M. festivala

Manifestacija u Karlovcu

Dok su Jinxi rasplamsavali publiku, uspješno su izvršeni prvi zadaci na Foto danima

Još je jedno izvrsno izdanje PickUp Music festivala održano zahvaljujući udruzi Izvan fokusa, a natjecatelji 7. Foto dana mladih okušali su se u prvoj kategoriji za fotografiranje – Reklamnoj fotografiji.