Izložba fotografija

Marija Gašparović na Design Districtu dočarava autohtoni ugođaj Martićeve ulice

Fotografija Marije Gašparović

Tijekom 2016. i 2017. godine Marija Gašparović portretirala je sugovornike u njihovim domovima i na radnim mjestima ili pak u eksterijeru Martićeve ulice, stvarajući tako niz prepoznatljivih slika koje uvjerljivo dočaravaju autohtoni ugođaj ove urbane cjeline, u velikoj mjeri utjelovljen u njezinim protagonistima ― stanovnicima i radnicima.

U sklopu festivala Design District Zagreb predstavit će se izložba fotografija Kvart osobno mlade fotografkinje i dizajnerice Marije Gašparović koja uključuje portrete niza stanovnika Martićeve ulice – dizajnera, arhitekata, filmaša, kustosa, djelatnika u kulturi, poduzetnika – koji djeluju, rade ili žive u tom kvartu. Na taj način svi će posjetitelji moći pobliže i iz jedne nove perspektive upoznati festival. Događaj će se održati na prvom katu Stare vojne bolnice u Vlaškoj 87 u srijedu, 14. lipnja u 20 sati.

Spomenute fotografije nastale su 2016. i 2017. godine U suradnji s voditeljem diskurzivnog programa festivala Bojanom Krištofićem, na internetskoj stranici projekta te u službenoj publikaciji Design District Guidebooku (u dva izdanja) objavljen je niz intervjua sa zanimljivim osobama koje žive i/ili rade u Martićevoj. Pomoću razgovora čitateljima se nastojao približiti progresivni duh četvrti (omeđene ulicama Draškovićevom, Šubićevom, Vlaškom i Zvonimirovom) nastale 20-ih i 30-ih godina prošlog stoljeća, koja se može shvatiti kao jedno od ishodišta građanske kulture suvremenog Zagreba, a svakako kao mjesto velike koncentracije njegove moderne arhitektonske baštine.

Marija Gašparović portretirala je sugovornike u njihovim domovima i na radnim mjestima ili pak u eksterijeru kvarta, stvarajući tako niz prepoznatljivih slika koje uvjerljivo dočaravaju autohtoni ugođaj ove urbane cjeline, u velikoj mjeri utjelovljen u njezinim protagonistima ― stanovnicima i radnicima. Dosljedno smješteni u okruženje u kojem se slikovito isprepliću prošlost i sadašnjost (pa je stoga i više nego prikladno za hvatanje objektivom fotografskog aparata), protagonisti svaki ponaosob prenose svoju originalnu vizuru kvarta, otkrivajući čitateljima i promatračima što ih goni na kontinuirani i predani angažman oko svog susjedstva i grada uopće, dok fotografkinja svojim uvježbanim pogledom prepoznaje i umjetnički nadahnuto komunicira takvu strast. Naposljetku, serija fotografija u nastajanju pripovijeda slojevitu priču o četvrti na vrlo osoban, intiman način, a kako na fotografijama dominiraju upravo osobe, Kvart osobno nametnuo se kao logičan, prirodan naziv izložbe.

Premda u postavu dominiraju portreti, tu su također i mali foto-detalji iz interijera i eksterijera koji modele pobliže određuju, ali i svojevrsne making-of fotke nastale tijekom razgovora, koje pak prenose poetsku atmosferu četvrti, koju prepoznaju svi njezini stanovnici. Prilikom otvorenja izložbe, upriličit će se i zajedničko druženje njezinih protagonista i posjetitelja.

Festival Design District Zagreb realiziran je u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba i uz podršku Grada Zagreba, Zaklade Adris i Ministarstva kulture RH te uz podršku partnera Hrvatske elektroprivrede, Toyote i Somersbyja. Više informacija potražite na službenoj internetskoj i Facebook stranici.

Komentari na članak

Vezani članci

House of Pablo

Poseban treći dan za najvjernije

Treći dan „House of Pablo” u KSET-u!

Nakon dva dana u Tvornici kulture, 20. i 21. 2., posljednja etapa održat će se u KSET-u u nedjelju, 22. veljače.

Zoe Lower na Dimensionsu

Festival na tvrđavi Punta Christo

Od lokalnih legendi do međunarodno cijenjenih umjetnika na Dimensions festivalu

Nakon prošlogodišnjeg sjajnog koncerta Massive Attacka pred osam tisuća ljudi u originalnom ambijentu pulske Arene, Dimensions festival sprema još jedno monumentalno izdanje.

pivo zg

Festival u dvorištu Močvare

Jedinstven spoj craft piva, street fooda i glazbe na BeerYardu

Na drugo po redu izdanje BeerYard festivala dolaze strane pivovare i veći broj domaćih, pouzdaniji street food objekti i odlični, široj publici relativno nepoznati, nezavisni bendovi različitih glazbenih žanrova.

Press

Svjetski festival animiranog filma

Tradicija i/ili revolucija na Animafestu u Zagrebu

Od 6. do 11. lipnja u kinima Europa i Tuškanac, Zagrebačkom plesnom centru te na „open-air“ projekciji na Ribnjaku bit će prikazano više od 300 izvrsnih kratkometražnih i dugometražnih animiranih filmova.

Fotonatječaj "Grad je živ"

5. Dan povijesti umjetnosti u Rijeci

Traje fotonatječaj „Grad je živ", pokažite kako Rijeka izgleda kroz studentske oči

Traže se fotografije koje bilježe tragove svakodnevnih ljudskih aktivnosti u urbanoj sredini očima studenta, a natječaj završava 1. ožujka.