Izložba fotografija

Marija Gašparović na Design Districtu dočarava autohtoni ugođaj Martićeve ulice

Fotografija Marije Gašparović

Tijekom 2016. i 2017. godine Marija Gašparović portretirala je sugovornike u njihovim domovima i na radnim mjestima ili pak u eksterijeru Martićeve ulice, stvarajući tako niz prepoznatljivih slika koje uvjerljivo dočaravaju autohtoni ugođaj ove urbane cjeline, u velikoj mjeri utjelovljen u njezinim protagonistima ― stanovnicima i radnicima.

U sklopu festivala Design District Zagreb predstavit će se izložba fotografija Kvart osobno mlade fotografkinje i dizajnerice Marije Gašparović koja uključuje portrete niza stanovnika Martićeve ulice – dizajnera, arhitekata, filmaša, kustosa, djelatnika u kulturi, poduzetnika – koji djeluju, rade ili žive u tom kvartu. Na taj način svi će posjetitelji moći pobliže i iz jedne nove perspektive upoznati festival. Događaj će se održati na prvom katu Stare vojne bolnice u Vlaškoj 87 u srijedu, 14. lipnja u 20 sati.

Spomenute fotografije nastale su 2016. i 2017. godine U suradnji s voditeljem diskurzivnog programa festivala Bojanom Krištofićem, na internetskoj stranici projekta te u službenoj publikaciji Design District Guidebooku (u dva izdanja) objavljen je niz intervjua sa zanimljivim osobama koje žive i/ili rade u Martićevoj. Pomoću razgovora čitateljima se nastojao približiti progresivni duh četvrti (omeđene ulicama Draškovićevom, Šubićevom, Vlaškom i Zvonimirovom) nastale 20-ih i 30-ih godina prošlog stoljeća, koja se može shvatiti kao jedno od ishodišta građanske kulture suvremenog Zagreba, a svakako kao mjesto velike koncentracije njegove moderne arhitektonske baštine.

Marija Gašparović portretirala je sugovornike u njihovim domovima i na radnim mjestima ili pak u eksterijeru kvarta, stvarajući tako niz prepoznatljivih slika koje uvjerljivo dočaravaju autohtoni ugođaj ove urbane cjeline, u velikoj mjeri utjelovljen u njezinim protagonistima ― stanovnicima i radnicima. Dosljedno smješteni u okruženje u kojem se slikovito isprepliću prošlost i sadašnjost (pa je stoga i više nego prikladno za hvatanje objektivom fotografskog aparata), protagonisti svaki ponaosob prenose svoju originalnu vizuru kvarta, otkrivajući čitateljima i promatračima što ih goni na kontinuirani i predani angažman oko svog susjedstva i grada uopće, dok fotografkinja svojim uvježbanim pogledom prepoznaje i umjetnički nadahnuto komunicira takvu strast. Naposljetku, serija fotografija u nastajanju pripovijeda slojevitu priču o četvrti na vrlo osoban, intiman način, a kako na fotografijama dominiraju upravo osobe, Kvart osobno nametnuo se kao logičan, prirodan naziv izložbe.

Premda u postavu dominiraju portreti, tu su također i mali foto-detalji iz interijera i eksterijera koji modele pobliže određuju, ali i svojevrsne making-of fotke nastale tijekom razgovora, koje pak prenose poetsku atmosferu četvrti, koju prepoznaju svi njezini stanovnici. Prilikom otvorenja izložbe, upriličit će se i zajedničko druženje njezinih protagonista i posjetitelja.

Festival Design District Zagreb realiziran je u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba i uz podršku Grada Zagreba, Zaklade Adris i Ministarstva kulture RH te uz podršku partnera Hrvatske elektroprivrede, Toyote i Somersbyja. Više informacija potražite na službenoj internetskoj i Facebook stranici.

Komentari na članak

Vezani članci

Žene na tribinama

Izložba fotografija u Klubu Zona

Naš Hajduk prikazuje žensku navijačku strast na tribinama

– Dvadesetak fotografija nekolicine autora do sredine će mjeseca pokazivati žensku navijačku strast, a neki će vjerojatno i prepoznati svoje sugrađanke, susjede, prijateljice, kolegice, majke. – poručuju iz udruge Naš Hajduk.

Psihomodo Pop

Koncert u Vintageu

Psihomodo Pop „Godinu Zmaja“ ponovno izvodi u godini majmuna

U Vintage Industrial Baru 25. studenoga Psihomodo Pop svirat će svoje stare hitove. Prije same svirke u Kavezu će biti postavljena izložba memorablija s početka karijere.

Regrutacija 2015

Udruga Studenti za studente

Pažnja! Pažnja! S4S ponovno regrutira!

Udruga S4S prima nove članove u svoje aktivistički motivirane redove, a regrutacija traje od 13. listopada do 26. listopada.

https://www.facebook.com/StudentDayFestival/photos/a.141353625993791.26307.136430069819480/1496294633833010/?type=1&theater

Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci

„Student Day Festival” u Rijeci traži volontere

„Student Day Festival”, koji se već devetu godinu organizira u Rijeci, domaćin je brojnim sportskim, kulturnim i glazbenim programima. Organizatorima su pune ruke posla pa zato traže baš vašu pomoć.

Humphrey Bogart Festival

19. izdanje Humphrey Bogart festivala

Humphrey Bogart predstavlja niz goričkih mladih umjetnika

I ove godine udruga G.A.S. (Gorička alternativna scena) organizira Humphrey Bogart festival koji donosi bogat umjetnički program. Od 4. do 9. prosinca 2017. godine na 19. izdanju festivala predstavit će se mladi velikogorički glazbenici, pjevači, plesači, fotografi, pjesnici i svi drugi mladi umjetnici. Zadnji dan festivala zatvorit će zagrebački bend Gretta koji iza sebe ima nagradu Porin, pobjedu na Karlovačko RockOff-u, a ovih dana objavili su i novi singl „Mali svijet“ kojim već osvajaju domaće top-ljestvice.