Filmsko stvaralaštvo

Mali filmski profesionalci bore se s 89 naslova za titulu najboljeg

Revija filmskog stvaralaštva djece

Stručni i dječji žiri odlučivat će o najboljim filmovima među njih 89 u konkurenciji na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece koji će se prikazivati narednih dana na otoku Braču. Uz to su organizirane i dvije radionice za djecu kako bi se ovdje potaknula audiovizualna umjetnost.

Bol na Braču postaje središte osnovnoškolskog filmskog stvaralaštva. Od 4. do 7. listopada održat će se 56. izdanje Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, Kina Mediteran Bol i Festivala Mediteranskog Filma Split.

Ove je godine pristigao velik broj zanimljivih i kvalitetnih filmova od kojih su članovi selekcijske komisije – montažer Slaven Zečević te redateljice Čejen Černić i Sonja Tarokić – u konkurenciju odabrali čak 89 naslova. O najboljima među njima odlučivat će dva žirija – stručni u sastavu: Maja Flego, novinarka i savjetnica u Uredu pravobraniteljice za djecu, direktor fotografije Boris Poljak i animatorica Petra Zlonoga, te dječji žiri koji ovog puta osim djece iz Hrvatske, odnosno Bola na Braču, čine i mali filmski profesionalci iz Italije i Slovenije.

Kako bi se potaknula audiovizualna djelatnost u mjestu gdje se održava Revija filmskog stvaralaštva djece, Hrvatski filmski savez, uz prikazivanje filmova, organizira i radionice za djecu. Senzorno-motorička radionica za djecu s intelektualnim poteškoćama održat će se u Nerežišću u suradnji s Udrugom Brački pupoljci. Voditeljice radionice Ksenija Sanković, voditeljica medijskih programa u Kinoklubu Karlovac, i Ivana Štedul, radna terapeutkinja, u tri će dana s desetak polaznika članova udruge izraditi animirani film tehnikom stop-animacije. U suradnji s OŠ Supetar i Područnom školom Nerežišća voditelji udruge Filmsko-kreativni studio VANIMA iz Varaždina, Hrvoje Selec i Ana Sever, izradit će animirani film s polaznicima niže osnovnoškolske dobi u tehnici stop-animacije. Svi polaznici, naime, rade zajednički film prema zajedničkoj ideji koju će definirati razgovorom.

Revija počinje u četvrtak, 4. listopada, u 20 sati svečanim otvaranjem u čijem će se sklopu prikazati nastali animirani filmovi u sklopu radionica, ali i prvi dio filmova iz natjecateljskog programa. Petak i subota uključuju cjelodnevne projekcije filmova iz konkurencije, dok će svečana dodjela nagrada i zatvaranje Revije uslijediti u nedjelju, 7. listopada, u 10 sati.

Popratni program uključuje dva cjelovečernja igrana filma: u petak, 2. listopada, u 19:30 prikazat će se igrani film Uvijek svoja u režiji Emilie Deleuze koji je svoju hrvatsku premijeru imao na Motovun film festivalu. Priča je to o 13-godišnjoj Aurori koja, neki bi rekli, vodi dosadan život. Ali Aurorin život nije nimalo jednostavan jer je svakodnevno suočena s raznim očekivanjima njene okoline: dobre ocjene u školi, popularnost, ljepota... Uz sve je to tvrdoglava, prkosna, oštra jezika i beskompromisnog stava prema životu, dečkima, roditeljima i prijateljima. Kada se na sve to doda novi učitelj francuskog jezika, prijetnje da će biti poslana u internat, prve ljubavi i pjevanje u bendu, njen život podsjeća na humorističnu psihološku dramu.

Za subotu, 3. listopada, u 19:30 sati zakazana je projekcija švedskog animiranog filma Gordon i Paddy. Ova interesantna detektivska priča počinje prije odlaska u mirovinu šumskog šefa policije Gordona. On mora pronaći novog pomoćnika, a čini se da je Paddy, pametni miš osjetljiva njuha, dobar kandidat. Oni će morati riješiti Gordonov posljednji slučaj, tajnu nestalih oraha. Tko je vjeverici ukrao orahe, lisica ili netko treći – Gordon i Paddy će uskoro saznati.

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece jedina je manifestacija u Hrvatskoj posvećena isključivo filmskom stvaralaštvu osnovnoškolaca. Četiri dana Revije donose jedinstvenu priliku za upoznavanje filmskih radova najmlađih generacija filmaša i filmašica, a Bol na Braču postaje najznačajnije jesensko filmsko središte osnovnoškolaca i  svih ljubitelja filma. Kompletan je program besplatan, a programski raspored nalazi se na poveznici.

Komentari na članak

Vezani članci

CINAZ logo

Udruga CINAZ najavljuje

Događanja za veljaču 2014. u Zadru

Veljača za ljubav, umjetnost i rock & roll!

Film "Mamma Mia 2"

Filmske projekcije

Od akcije i trilera do komedije i SF-a: Na Ljetnoj pozornici Tuškanac za svakoga ponešto

„Špijun koji me napucao”, „Meg: Predator iz dubina”, „Nemilosrdni plišanci” i „Mračni umovi” novi su filmski naslovi na ovotjednom repertoaru Tuškanca.

73. Zlatni Globus

(Ne)očekivane nominacije

Objavljene nominacije za 73. Zlatni globus

Objavljene su nominacije za 73. Zlatni globus koji će se održati u siječnju 2016. u Los Angelesu. Mnoge nominacije su bile za očekivati, ali među njima su se našle i one koje iskreno čude.

Agnieszka Holland

Motovun Film Festival

Poljska redateljica Agnieszka Holland ovogodišnji je Maverick Motovuna

U gotovo pedeset godina dugoj karijeri Agnieszka Holland varira u stilovima i stalno prekoračuje granice žanrova. Jedna je od rijetkih filmskih autorica iz današnje istočne Europe koja je prebrodila tranziciju i uspješno spojila filmski istok i zapad.

Film The Martian

Sezona novih filmova je započela

Ove jeseni ne smijete propustiti ove filmske naslove!

Jesen 2015. godine donosi nekoliko iznimno dobrih filmskih naslova, a glumačke zvijezde poput Roberta De Nira, Meryl Streep, Emme Watson i Matta Damona jamče kvalitetu.