Komorna glazba

MAGfestival: 5 koncertnih večeri, renomirani sastavi i prvo predstavljanje mladih glazbenika

Kvartet saksofona Mobilis

Ovogodišnji glazbeni program MAGfestivala donosi pet koncertnih večeri na kojima će nastupiti renomirani komorni sastavi iz zemlje i inozemstva, komorni sastavi koji tek traže svoju afirmaciju, ali i mladi glazbenici koji će po prvi put dobiti priliku da se predstave na velikoj sceni.

Deveti MAGfestival – međunarodni festival komorne glazbe – od 30. kolovoza do 9. rujna već će se tradicionalno održati u jedinstvenom prostoru Muzeja grada Splita, ali ove godine i u katedrali sv. Dujma. Za njegovu su organizaciju zaslužni Udruga mladih akademskih glazbenika (MAG) i Muzej grada Splita, a umjetnički su voditelji Josip Dragnić i Yaroslav Sadovyy.

Dosad je na MAGfestivalu nastupilo preko 260 hrvatskih i inozemnih glazbenika, a koncerti su privukli preko 7500 posjetitelja, što je za festival klasične glazbe izvrsna brojka. Događaj je i ovog puta, zahvaljujući originalnosti projekta i kvalitetno osmišljenom programu, prepoznat kao dio branda EFFE Festival Labela. Kroz osmogodišnju povijest, bez obzira na političke, ekonomske i druge uvjete, razvijao se i uživao sve veću potporu nadležnih institucija i publike te stekao ugled na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Njegovi su pokrovitelji Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, Ministarstvo kulture RH, Grad Split i Turistička zajednica Grada Splita.

Ovogodišnji glazbeni program donosi nam pet koncertnih večeri na kojima će nastupiti renomirani komorni sastavi iz zemlje i inozemstva, komorni sastavi koji tek traže svoju afirmaciju, ali i mladi glazbenici koji će po prvi put dobiti priliku da se predstave na velikoj sceni.

Festival će u četvrtak, 30. kolovoza, otvoriti atraktivni, međunarodno priznati kvartet saksofona Mobilis iz Austrije koji će izvesti stilski raznolik, ali pomno oblikovan program na kojem će se naći i skladba splitskog saksofonista i skladatelja Gordana Tudora. Festivalski ansambl – MAG ansambl – opet priprema glazbenu poslasticu. U subotu, 1. rujna, u izvedbi članova Udruge MAG i gostiju čut ćemo komorne skladbe Martinůa i Dohnányja nastale u 20. stoljeću, djela koja se rijetko izvode na pozornicama u Hrvatskoj.

I ove godine Festival daje svoj doprinos promociji hrvatskog glazbenog stvaralaštva. U utorak, 4. rujna, u jedinstvenom ambijentu katedrale sv. Dujma Trio LUR izvest će djela hrvatskih skladatelja nastala u periodu od baroka pa sve do suvremenog doba. Njegova je posebna misija omogućiti mladim komornim sastavima da se predstave široj javnosti kako bi dobili poticaj za daljnje djelovanje. Tako će se u petak, 7. rujna, predstaviti Trio Slavenski sastavljen od nagrađivanih mladih hrvatskih glazbenika.

Za kraj, u nedjelju, 9. rujna, sve posjetitelje očekuje glazbena poslastica – Zagrebački kvartet. Mogli bismo reći da se radi o jednom od najuglednijih hrvatskih komornih sastava s gotovo stoljetnom tradicijom. U Split stiže nakon nekoliko godina, a prvi će put održati koncert u okviru MAGfestivala u sklopu kojeg će izvesti kapitalna djela napisana za ovu vrstu sastava.

Komentari na članak

Vezani članci

Koncert Papandopula na MAGfestivalu

Međunarodni festival komorne glazbe

Brojke ovogodišnjeg MAGfestivala pokazuju da su mladi Splićani napravili odličan posao; bio je najuspješniji dosad

– MAGfestival od samih je početaka 2010. godine usmjeren na to da bude platforma za afirmaciju domaćih mladih glazbenika i skladatelja. Ove godine smo glazbenim programom to ispunili više nego ikada do sad! – ističu Josip Dragnić i Yaroslav Sadovyy.

Bundek program 2016

Zagrebačko kulturno ljeto – ZgKUL

Osvježite ljeto koncertom Tamare Obrovac na Bundeku

Zagrebačko kulturno ljeto obiluje bogatim sadržajem. Na Ljetnoj pozornici Bundek očekuje nas sedam koncerata narednih dana.

Koncert

Koncerti u Studentskom centru

Objavljen prvi val izvođača SCool Festa; ulaz i ove godine besplatan

Dosad najavljeni izvođači za novo izdanje SCool Festa jesu: skupina koja je započela kao standardni hip-hop/trip-hop sastav, a koja je s godinama razvila vlastiti glazbeni izričaj – legendarni TBF, trap skupina čiji broj sljedbenika raste munjevitom brzinom – KUKU$ te DJ o kojem se pisalo kao o sinonimu za glazbenog znalca među domaćim DJ-ima – Petar Dundov.

Glazba

Na današnji dan

Besplatnim koncertima na otvorenom slavi se glazba

Svjetski dan glazbe obilježit će više od 500 glazbenika besplatnim nastupima na hrvatskim trgovima i ulicama.

Ansambl Antiphonus

Međunarodni festival komorne glazbe

Ponajbolji hrvatski vokalni ansambl Antiphonus zatvara osmi MAGfestival

MAGfestival završava glazbenom poslasticom pod nazivom „Claudio Monteverdi 450 godina na 465 Hz“ u izvedbi vokalnog ansambla Antiphonusa.