LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Human Rights Film Festival

„Love is strange” otvorio 12. Human Rights Film Festival

Američki film „Love is strange” otvorio je 12. izdanje Human Rights Film Festivala, koji je započeo 8. 12. i traje do 14. 12. u Zagrebu. Film govori o Benu i Georgeu, ljubavnom paru čiju idilu sputavaju ekonomski problemi i stajališta okoline.

Američki film „Love is strange” otvorio je 12. izdanje Human Rights Film Festivala, koji je započeo 8. 12. i traje do 14. 12. u Zagrebu. Film govori o Benu i Georgeu, ljubavnom paru čiju idilu sputavaju ekonomski problemi i stajališta okoline.

Dvanaesti Human Rights Film Festival, festival društveno angažiranih i autorskih filmova o kojemu smo već pisali, otvoren je jučer u zagrebačkom kinu Europa uz američki film „Love is strange”. To je samo jedan od dvadesetak filmova koji će se prikazivati u kinu Europa do 14. 12., dok će se u Rijeci projekcije odvijati od 11. do 14. prosinca.

„Love is strange” djelo je američkog redatelja Ire Sachsa. Zbog nedavnog referenduma o definiciji braka, pokazao se idealnim izborom za otvorenje festivala. Naime, film govori o Benu i Georgeu, istospolnom paru s Manhattana koji nakon 39 godina veze ulazi u brak. Umjesto da brak bude kruna veze, njima je taj čin samo dodatno otežao život. George dobiva otkaz u glazbenoj katoličkoj školi, iako su svi njegovi poslovni suradnici otprije znali da je u vezi s Benom. Manjak financijskih sredstava, uzrokovan Georgeovim gubitkom posla, prisilio je par da privremeno živi razdvojeno, dok ne nađu stan koji si mogu priuštiti. Film govori o ljubavnom paru čiju idilu sputavaju ekonomski problemi i stajališta okoline. Projekcija filma održala se u suradnji s Queer Zagreb Sezonom.

Festival je službeno otvorio Petar Mijat, direktor festivala i jedan od selektora filmova, uz Olivera Sertića i Igora Markovića. Petar Mijat ukratko se osvrnuo na društvenu klimu u zemlji te je najavio filmove koji će se prikazivati narednih dana:

– U vrijeme apatije i depresije ne želimo puhati u taj rog jada, a aktivistički orijentirani i autorski filmovi koje prikazujemo na festivalu dobar su odmak i predah, pomisao da stvari mogu biti drugačije.

Jedan od filmova koji će se prikazivati na festivalu je i „Zimski san”, film turskog redatelja Nurija Bilgea Ceylena, koji je nagrađen Zlatnom palmom u Cannesu te je službeni turski kandidat za Oscara. Također, tu su i „Pogled tišine” američkog redatelja Joshue Oppenheimera, „Tri prozora i vješanje” redatelja Ise Oosje iz Kosova, „Sve je u plamenu” ukrajinskih redatelja Techynskyija, Solodunova i Stoykova te „Sudnica” indijskog redatelja Chaitanye Tamhane. Uz ove naslove, koje je preporučio sam direktor festivala, može se naći još mnogo dobrih igranih i dokumentarnih filmova. Ulaz na festival je besplatan. Program možete pogledati na službenim stranicama Human Rights Film Festivala.