LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ljetni glazbeni festivali u 2015.

Ljeto 2015: Očekuje vas bogati festivalski program

Dajemo pregled ljetnih festivala na hrvatskoj obali i u kontinentalnoj Hrvatskoj. Osim elektronskih festivala, nude se i rock festivali, psihodelični festivali...

Dajemo pregled ljetnih festivala na hrvatskoj obali i u kontinentalnoj Hrvatskoj. Osim elektronskih festivala, nude se i rock festivali, psihodelični festivali...

Hrvatska je ljeti festivalska meka, i to osobito Zrće i Tisno, mjesta u kojima se održava nekoliko ljetnih festivala. Osim festivala na Jadranskoj obali, Hrvatska nudi festivale i u kontinentalnoj Hrvatskoj, kao što su dobro poznati INmusic, potom Forestland, UFO i drugi. Ako imate višak novaca i želju za ludim provodom, pogledajte što se ove sezone nudi na hrvatskim festivalima.

Electro Dance Madness festival (18. – 20. 6.) održava se na Zrću. Tamo se može očekivati electro-glazba, techno, deep house, trap i ostali slični žanrovi. Neki od headlinera su Michael Calfan, nizozemski electro-dvojac DubVision i Lumberjack iz Francuske. 

UFO (19. – 21. 6.) ili Urban fest Osijek održat će se u dvorištu kluba Vega kod Tvrđe. Najatraktivnija imena festivala zasad su bendovi Hladno pivo, Brkovi i Psihomodo pop. UFO je festival za sve ljubitelje rocka, pop rocka, punka, metala i ostale urbane glazbe.

INmusic festival (22. – 24. 6.) zasigurno je jedan od najjačih festivala u Hrvatskoj. Još od 2006. godine daje pečat početku ljeta u Zagrebu, a održava se na „zagrebačkom moru“, odnosno Jarunu. Ove će godine tamo nastupiti Florence + the Machine, Franz Ferdinand, Paolo Nutini, La Roux, Placebo, Future Islands i mnogi drugi.

FOR festival (23. – 25. 6.) održava se na Hvaru. Trenutno izvođači još nisu poznati. Festival je prijašnjih godina ugostio Solange Knowles, Klaxonse, Jamesa Blakea, Tame Impalu i druge, stoga će FOR festival i ove godine vjerojatno ugostiti zanimljiva imena.

Hideout (28.6. – 2. 7.) još je jedan od mnogih festivala koji se održavaju na Zrću. Ovaj elektronski festival našao se 2011. čak na The Guardianovoj listi najboljih festivala te godine Izvođači koji će tamo zabavljati publiku su Sigma, Duke Dumont, Nina Kraviz, Wilkinson, Ten Walls i tako dalje.

The Garden (1. – 8. 7.) je festival koji će se ove godine po deseti put održavati u Tisnom, a to će biti i posljednja godina održavanja. Na prvom elektronskom festivalu jadranske obale nastupit će više od 150 izvođača među kojima su Bonobo, DJ Harvey, Paranoid London i tako dalje. Iduće će se godine umjesto The Gardena održati Love International festival

Electric Elephant (9. – 13. 7.) još je jedan festival elektronske glazbe koji se održava u Tisnom. Izvođači koji će tamo nastupiti su The 2 Bears, David August, Tod Terry i tako dalje. 

Ultra (10. – 12. 7.) je najposjećeniji elektronski festival na svijetu, a samo prošle godine imao je 150 tisuća posjetitelja. Svjetski poznati i atraktivni izvođači neće izostajati ni ove godine pa će tako na Ultri nastupiti David Guetta, Afrojack, Armin van Buuren, Martin Garrix, Knife Party, The Chemical Brothers i mnogi drugi.

Fresh Island festival (15. – 17. 7.) je jedan od vodećih europskih hip-hop i R&B-festivala. Headlineri su Danny Brown, Tinashe, Migos, Joey Badass i mnogi drugi. Festival se održava na Zrću.

Stop Making Sense (16. – 19. 7.) nudi imena kao što su DJ Koze, The Black Madonna i Moomin. Festival se održava u Tisnom, a kombinira underground električne zvukove i poznatije DJ-eve.

Seasplash festival (16. – 19. 7.) ove će godine doživjeti svoje trinaesto izdanje na staroj lokaciji, a to je štinjanska tvrđava Puna Christo pored Pule. Na popisu izvođača nalaze se Inner Circle, jedna od najpoznatijih reggae-grupa na svijetu, Nucleus RootsJah FreeElemental i drugi.

Croatia rocks (19. – 23. 7.) organizira svjetski poznata tvrtka za organizaciju partyja – Ibiza Rocks. Festival se održava na Zrću, a na spisku izvođača nalaze se DJevi Rudimental, Wilkinson, bendovi Jungle, Clean Bandit, hip-hop-zvijezda Kate Tempest i drugi. 

Suncé Beat (22. – 29. 7.) je još jedan od mnogih festivala koji je lociran u Tisnom. U line-upu se ističu Larry HeardMoodymann i DJ Harvey.

Stereo Forest (2. – 6. 8.) festival je elektronske glazbe koji se održava u Kalypso clubu na Zrću. nastupit će R3HAB, Dimitri Vangelis & Wyman i tako dalje.

festivali
 
Izvor: 9gag
 
 

Soundwave Croatia (6. – 10. 8.) održava se, pogađate, u Tisnom. Neki od izvođača su Jay Electronica, Alice Russell, Mala i mnogi drugi. The Independent je Soundwave proglasio jednim od deset najboljih festivala u Europi.

Forestland (7. – 9. 8.) održava se u kontinentalnoj Hrvatskoj; još točnije, na ŠRC-u Rogoznica u međimurskom mjestu Večetinec. Headlineri ovoga elektronskog festivala su DubVision i Sick Individuals.

Barrakud festival (8. – 15. 8.) održava se u hrvatskoj festivalskoj meki, a to je Zrće. Neki od izvođača su Ellen Allien, Maceo Plex, Recondite i drugi.

Lost Theory festival (12. – 17. 8.) održava se u Deringaju kod Gračaca. Neki ovaj osebujni festival nazivaju hrvatskim Woodstockom, i to zbog atmosferere. Žanrovi koji obilježavaju ovaj festival su psytrance, goatrance i drugi žanrovi elektronike.

Sonus festival (16. – 20.8.) održava se na Zrću. Neki od izvođača su Apollonia, Binh, Dan Andrei i mnogi drugi. 

Mo:Dem festival (19. – 24.8.) je psihodelični festival koji se održava u Primislju kod Slunja. Prevladavat će psytrance-glazba, a festival će imati tri stagea.

Špancirfest (21. – 30.8.) je poznati varaždinski festival koji će ove godine ugostiti S.A.R.S., Bad Copy, Edu Maajku, Dječake, High5, Dubiozu kolektiv, Gogola Bordella i druge. 

Dimensions Festival (26. – 30.8.) je underground elektronski festival koji se održava u Puli. Na njemu će nastupiti Moodyman, Paranoid London, Little Dragon i drugi. Na istom mjestu će se između 2. i 6. rujna održati Outlook festival.

U nastavku pogledajte kako izgleda atmosfera na Forestlandu.

 

FOTO: FACEBOOK/ANDRES IGA BARBIERI